Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 11, 2024, 07:45:40
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Sinteza manganova(II) klorida
 Str: [1]
  Ispis  

Sinteza manganova(II) klorida
Autor Poruka
ApneaChemist
Student
**

Email
« na: Lipanj 13, 2011, 08:26:39 »

Pozdrav! U zadnje vrijeme mangan mi je postao fora. Potaknut time odlučio sam sintetizirati (još) nekoliko njegovih soli.  Do sada sam napravio sulfat pa sam sada želio napraviti klorid, karbonat i nitrat.

Za početak sam otvorio nekoliko baterija i iz njih izvadio mješavinu manganovog (IV) oksida i ostalih gluposti. Zatim sam je nekoliko puta oprao vodom pa acetonom. Tu sam smjesu ubacio u 20%tni HCl i čekao 2-3 dana jer nisam htio odjednom proizvesti ogromne količine klora.  Kada se količina nastajanja klora znatno smanjila filtrirao sam smjesu i dobio filtrat koji se (zaključujući po boji i podacima s interneta) sastoji od uglavnom manganovog (II) klorida i željezovih klorida.  Smjesu sam zatim koncentrirao iskuhavanjem i potom ohladio ledom da bi potaknuo kristalizaciju. Dobio sam male kristaliće MnCl2. Problem je bio relativno veliki udio željezovog klorida.  Da bi se toga riješio, jednostavno sam kristale dobro oprao acetonom.  (Željezov klorid je topljiv u acetonu.) Još sam jednom sve otopio i iskristalizirao.  

Karbonat sam jednostavno dobio reakcijom Na2CO3 i MnCl2.  Mn2CO3 je netopljiv u vodi pa se jednostavno filtrira.  Nitrat još nisam dobio ali ću pokušati jer je zanimljiv :) Tali se na 37 deg. C.  

Pozdrav.  
Evidentirano
-Ununoctium-
Docent

Sinteza i analiza

« Odgovor #1 na: Lipanj 13, 2011, 08:36:52 »

zanimljiva tema , i ja isto volim mangan  thumbup  spin

zasad imam MnO2 , MnSO4 i MnBr2 kojeg mi je profesorica dala na danu škole zato jer zna koliko volim kemiju :D
Evidentirano

Old chemists never die, they just stop reacting.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Lipanj 13, 2011, 08:41:58 »

Zar nije lakše dobiti MnSO4 pa to prevesti u netopljivi karbonat, koji se ispere sa velikom količinom vode. Zatim od karbonata dobiti i ostale soli.  thumbup Na taj češ način imati više iskorištenje i čistiji produkt.  thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Lipanj 14, 2011, 08:01:24 »

Zanimljiva sinteza. Grin thumbup Nemam puno manganovih spojeva, tako da bih se mogao ovime pozabaviti kad tad.

Evidentirano

Scientia potentia est.
ApneaChemist
Student
**

Email
« Odgovor #4 na: Lipanj 14, 2011, 01:11:08 »

Zar nije lakše dobiti MnSO4 pa to prevesti u netopljivi karbonat, koji se ispere sa velikom količinom vode. Zatim od karbonata dobiti i ostale soli.  thumbup Na taj češ način imati više iskorištenje i čistiji produkt.  thumbup

Istina da je ostale soli najlakše dobivati iz karbonata ali sulfat nije previše jednostavan za pripremu..
Evidentirano
mr. pametni
Znanstvenik

Email
« Odgovor #5 na: Lipanj 16, 2011, 09:26:24 »

zanimljiv pokus,a šta je s fosfatima?
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Lipanj 16, 2011, 02:46:37 »

zanimljiv pokus,a šta je s fosfatima?

Što bi bilo s fosfatima, napiši malo preciznije što te zanima. puzzled

Evidentirano

Scientia potentia est.
mr. pametni
Znanstvenik

Email
« Odgovor #7 na: Lipanj 16, 2011, 06:13:35 »

pa nisi spomenuo manganov fosfat
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #8 na: Lipanj 16, 2011, 06:24:47 »

Pa mislim da sada ne moramo pisati svojstva i dobivanje većeg broja manganovih spojeva. Na internetu sam pronašao jako malo podataka o tom spoju, u buduće da znate na engleskoj wikipediji se mogu pronaći velike količine podataka. Ako vas nešto zanima, tipkovnicu pod prste, a ako ne razumijete engleski, onda ništa.  tongue
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
jastog
Učenik
*

« Odgovor #9 na: Svibanj 07, 2012, 08:58:04 »

Odlican rad.Ja sam radio sa dodavanjem 18% HCL na MnO2 i filtrirao posle nekoliko sati ali nisam dobio MnCl2.Koliko smjesa treba da odstoji?
Evidentirano
mr. pametni
Znanstvenik

Email
« Odgovor #10 na: Svibanj 10, 2012, 03:15:44 »

bravo, a jel bi se možda mogao dobiti mangan elektrolizom manganovog nitrata
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #11 na: Svibanj 18, 2012, 04:23:50 »

Za nitrat ne znam, ali znam da se može dobiti iz sulfata i klorida. Sljedeći US patenti govore više o tome (2497725, 2750338 i 2810685). Alternativno, postoji i mogućnost dobivanja putem termitnih reakcija, ali to je sve skupa već tema za sebe.

Evidentirano

Scientia potentia est.

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: