Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Lipnja 04, 2026, 09:11:03
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Formaldelhid
 Str: [1]
  Ispis  

Formaldelhid
Autor Poruka
mr. pametni
Znanstvenik

Email
« na: Lipnja 29, 2011, 11:57:42 »

gdje da nabavim formaldelhid ili njegovu otopinu?
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Lipnja 29, 2011, 01:38:09 »

Mislim da sam već spomenuo da se formalin može naći u ljekarnama. Čuo sam da se ponegdje može dobiti i bez previše pitanja; ja sam objasnio da mi treba za čuvanje bioloških preparata, što je dijelom i bila istina, samo što sam manji dio otopine upotrijebio i za sintezu heksamina. wink1

U vrlo razrijeđenim koncentracijama koristi se i pri razvijanju fotografija, ali pretpostavljam da te zanima samo koncentriranija otopina.

Evidentirano

Scientia potentia est.
mr. pametni
Znanstvenik

Email
« Odgovor #2 na: Lipnja 29, 2011, 06:56:48 »

hvala
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #3 na: Srpnja 01, 2011, 07:39:04 »

Probaj u dućanima s bojama i sličnim proizvodima. Nema u svim, ali vidio sam razne kemikalije u onim većim, koji opskrbljuju obrte. Međuostalom i formalin.
Evidentirano
amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #4 na: Srpnja 01, 2011, 11:41:23 »

Ja sam čuo da ima za kupiti u poljoprivrednim ljekarnama,služi za uginule životinje da se ne raspada i da ne smrdi.Tako sam ja ćuo.
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Srpnja 01, 2011, 11:49:41 »

Ljudi koji uzgajaju gljive, koriste formaldehid za dezinfekciju.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Ožujka 31, 2013, 05:29:23 »

Formaldehid (metanal, HCHO, CH2O) je najjednostavniji aldehid. Formaldehid je bezbojan otrovan plin oštra mirisa, topljiv u vodi. Relativne gustoće 0,815 (na -20°C), tališta -92°C, te vrelišta -21°C.

Formalin (prema formaldehid) je bezbojna vodena otopina formaldehida s metanolom kao stabilizatorom, obujamnoga udjela od 40% (što je najveća moguća koncentracija, mada dolazi u prodaju od 34-36%). Kada se čuva pri temperaturama nižima od 25°C, izdvaja se bijeli pahuljasti polimer metanala - paraformaldehid.

Malo je skup i ako ga uspijete negdje nabaviti (što je vrlo teško sad), sigurno ga nećete platiti ispod 80 kn 1 litru.
Osim što ga patolozi koriste za balzamiranje ljudi, a i koristili su ga stari Egipćani, služi i za sahranjivanje mrtvih životinja u staklenim posudama i bilo kakvo čuvanje leševa da se spriječi njegovo raspadanje.
Tamani bakterije truljenja pa ga svaki medicinski faks ima dosta litara da imaju gdje čuvati organe i leševe. Jednom sam ga dobio i iz obližnje veterinarnice.
Poznajem jedne napuštene vojne tunele koji su prenamijenjeni u proizvodnju gljiva, mogao bih otići baš do njih i upitati ih za formalin.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #7 na: Veljače 02, 2015, 08:41:32 »

Formaldehid 36%-tni, nije koncentriran, već je onesposobljen s najmanje 10% metanola, ne zbog raspadanja, već zbog toga, da se leševi od životinja ne usmrde u toj otopini. ;)
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: