Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Travanj 23, 2024, 08:33:10
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Fotografija
 Str: [1]
  Ispis  

  Fotografija
Autor Poruka
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« na: Lipanj 29, 2011, 12:55:36 »


Ova tema namijenjena je više za onu znanstvenu stranu fotografije, tj. razvijanje istih. Za tu svrhu koriste se brojne različite kemikalije, a ideju za ovu temu dobio sam zahvaljujući poznaniku od kojeg sam dobio sljedeće:U flaši se nalazi fiksir (Fotokemika efke FF-2), a desno se nalazi razvijač u prahu (Fotokemika efke FR-4). Nakon malo googlanja, došao sam do sljedećih podataka - 74.5 grama razvijača FR-4 sadrži: 1.5 grama metola, 24 grama natrijevog sulfita, 6 grama hidrokinona, 42 grama natrijevog karbonata i 1 gram kalijevog bromida.

Podatke za razvijač FF-2 nisam pronašao, ali FF-1 (koji bi trebao biti sličan) po litri sadrži: 210 grama natrijevog tiosulfata i 25 grama kalijevog metabisulfita.

U svakom slučaju, zanimljive kemikalije. Iz fiksira će ih biti jednostavno izvući, dok se s razvijačom još moram pozabaviti.

Ako nekog zanima, ovdje možete naći sastav brojnih smjesa tvari koje se koriste pri razvijanju fotografija.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Tangent
Znanstvenik
*****
Postova: 177« Odgovor #1 na: Kolovoz 15, 2011, 10:44:54 »

Za što točno služi natrijev bromid kod razvijanja? Da znam objasniti ako me netko pita kod kupovanja.
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #2 na: Kolovoz 16, 2011, 02:15:27 »


Za dobivanje srebrovog bromida koji je osjetljiv na svjetlost. Kad se tanki sloj ovog spoja na nekoj površini izloži svjetlosti, na mjestima gdje fotoni udaraju u srebrove ione, nastaje određeni broj srebrovih atoma koji su u tom momentu nevidljivi ljudskom oku. Kasnije se procesom razvijanja, oko takvih točaka gdje je pala veća količina fotona, broj reduciranih srebrovih iona povećava tako da tada slika postaje vidljiva i dobiva se negativ fotografije (površine koje su više izložene svjetlosti su tamnije, a one koje su manje izložene svjetlosti su svijetlije). thumbup Od negativa se kasnije daljnjim postupcima dobivaju konačne fotografije.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #3 na: Veljača 26, 2012, 02:50:55 »

Omikrone svaka čast, zaista je lijepo baviti se ovime, i da se sačuva ta tradicija „s koljena na koljeno“ razvijanja slika. Prije svega potreban je antiklor koji sam vidio da je opisan od strane Arbora u temi u vezi dobivanja natrijevog tiosulfata. Evo samo malo o njoj u donjem tekstu koji je izvađen od strane internetskih stranica i sastavljen u jedno cijelo uz samo najbitnije informacije:

Citat:
Fotografija je trajna slika nekog predmeta, koja se dobiva osvjetljavanjem emulzije osjetljive na svjetlost nanesene na odgovarajuću podlogu. Fotoosjetljive tvari su srebrovi halogenidi od kojih je najosjetljiviji srebrov bromid. On u smjesi sa solom želatine čini fotografsku emulziju koja se nanosi na papir ili film. Slika predmeta se kroz fotografski aparat projicira na film. Pri osvjetljavanju filma, na mjestima na koja je palo više svjetla, razlaže se više srebrova bromida.

2AgBr --> 2Ag + Br2

Tako se dobije nevidljiva tzv. latentna slika koja još uvijek mora biti u tami, a sadrži relativno malenu količinu crnih zrnaca srebra. Postupak daljnje redukcije srebrnih iona (Ag+) naziva se RAZVIJANJE. Redukcija je jača na mjestima koja su jače osvijetljena, tj. gdje već postoje jezgre srebra. Nakon razvijanja, neosvijetljeni se srebrov bromid uklanja postupkom FIKSIRANJA, pri čemu s natrijevim tiosulfatom daje topljivu kompleksnu sol, koja se zatim ispere vodom.

AgBr + 2 Na2S2O3 --> Na3[Ag(S2O3)2] + NaBr

Tako se na filmu dobiva NEGATIV, tj. sliku koja prikazuje predmet u obrnutim odnosima tamnih i svijetlih mjesta (npr. što je bijelo to je crno). Pomoću stroja za kopiranje negativ se projicira najčešće na fotopapir. Ponavljanjem već opisanog postupka dobiva se POZITIV, tj. slika koja odgovara stvarnosti. Postupak se naziva KOPIRANJE, a dobivena slika FOTOGRAFIJA. Naziv „fotografija“ prvi je uporabio J. Herschel 1839.g.

Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: