Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Rujan 07, 2024, 03:14:30
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Eksikatori i sredstva za sušenje
 Str: [1]
  Ispis  

Eksikatori i sredstva za sušenje
Autor Poruka
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« na: Srpanj 08, 2010, 07:46:51 »

Potaknut postom kolege Arbora u vezi eksikatora i sredstva za susenje, mislim da tako nesto zasluzuje posebnu temu, posto se radi o prilicno cestom i vaznom postupku u eksperimentalnoj kemiji. Grin

Evo ja osobno koristim malu posudu od nehrdjajuceg celika sa odgovarajucim poklopcem koji se da cvrsto zatvoriti, kako tvari unutar posude nebi dosle u doticaj s zrakom/vlagom. Sto se tice tvari za susenje, koristim silika gel koji se za vecinu primjena pokazao kao ok sredstvo.

Sto se tice nabave, nazalost tu nemam bas nesto pametno za reci, jer sam ja sav svoj silika gel nabavio skupljajuci one male vrecice koje obicno dolaze sa novom obucom. Inace, iste takve vrecice, samo dosta vece, dolaze cesto i sa odredjenim vrstama elektronicke opreme (monitori npr.), pa se mozete raspitati u nekim komp shopovima i slicnim mjestima.
Na taj nacin sam isto dobio dosta tih vrecica. eureka

Kakva su vasa iskustva s tvarima za susenje?
Evidentirano

Scientia potentia est.
Chemist
Asistent

« Odgovor #1 na: Srpanj 08, 2010, 07:52:31 »

Možeš ga napraviti tako da uzmeš vrećicu za zamrzavanje ili bilo kakvu prozirnu vrećicu i unutra staviš natrijevog hidroksida (NaOH) i dobro moraš zatvoriti vrećicu da ne ulazi zrak.I nakon nekoliko dana tu tvar koju si stavio bit će suha
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Srpanj 08, 2010, 07:58:40 »

Istina, i NaOH je prilicno dobro sredstvo, ali npr. silika gel i kalcijev klorid imaju bitnu prednost (osim ako imas izvor velikih kolicina jeftinog NaOH Grin ), a to je jednostavno susenje.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Srpanj 08, 2010, 10:26:23 »

Moram provjeriti, u merkatoru su imali kalcijev klorid kao sredstvo za izvlačenje vlade iz prostorija, ne znam točno cijenu i količinu.

Kalcijev klorid(CaCl2) - Granule za sakupljanje vlage mozete naci u svim vecim super centrima, od Merkatora, Getroa, Merkura, Brikostora, Kauflanda, zeljezarije, bolje agrarije itd. Inace se granule vec nalaze u kutiji koju koristite za sakupljanje vlage, ali vama treba samo extra punjenje za tu kutiju, koju mozete sigurno naci na mjestima gdje mozete i taj sakupljac kupiti. prodaju ih po pola kile i kilu, (oko 20-40 kn)

Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Tyler
Asistent

« Odgovor #4 na: Srpanj 12, 2010, 12:49:23 »

Jel se može taj kalcijev klorid posušit zagrijavanjem u pećnici ili su potrebne još veće temperature?
Evidentirano

Nije zlato sve što sja, nego i platina, i paladij, i rodij, i osmij.
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Srpanj 12, 2010, 07:35:11 »

Taliste (CaCl2)
------------------------------

772 °C (bezvodan)
260 °C (monohidrat)
176 °C (dihidrat)
45.5 °C (tetrahidrat)
30 °C (heksahidrat)

Mogao bi ga staviti u pecnicu na barem 200°C. Ako ti je CaCl2 upio dosta vlage, vjerojatno ce se rastaliti ubrzo nakon pocetka zagrijavanja, nakon cega bi trebao ostati tekuci sve do kad ti veci dio soli ne prodje u monohidrat (ako je to moguce bez daljnjeg zagrijavanja, nisam siguran). Neznam kako dobro dihidrat funkcionira, ali monohidrat navodno vec sasvim solidno upija vodu.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Ožujak 18, 2013, 09:43:12 »

Osim kalcijeva klorida, može se pripraviti i mješavina glicerola i acetona.  Ako ih kuhaš neko vrijeme, nastat će smjesa raznih acetala i poluacetala, možda čak polimernih, što god da ispadne, od svega gore navedenog, to je nešto što mi najbolje i nabrže izvlači vodu iz raznih spojeva.
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: