Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 11, 2024, 06:49:09
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje fosfora
 Str: [1]
  Ispis  

Dobivanje fosfora
Autor Poruka
Tangent
Znanstvenik

« na: Kolovoz 29, 2011, 09:02:25 »

Dal je netko uspio dobiti fosfor ili zna nešto više o dobivanju fosfora? Inače se može dobiti zagrijavanjem fosfatnih ruda zajedno s silicijevim dioksidom i ugljikom do visokih temperatura, npr. Ca3(PO4)2 +3SiO2 +5C -> 3CaSiO3 + 5CO + 2P. Ovih 2P s može napisati i kao 1/2 P4 s obzirom da zapravo nastaje bijeli fosfor koji dolazi u obliku četveroatomnih molekula. Malo sam tražio po internetu i za sad sam samo našao dobivanje u velikim pećima ukopanim u zemlju, a mene više zanima dal se može napraviti nekakva kompaktnija aparatura. Bilo kakve informacije su dobrodošle.
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Kolovoz 29, 2011, 11:19:19 »

Bijeli fosfor se može dobiti zagrijavanjem crvenog fosfora. Pare se odvoje destilacijom i kondenzat se skuplja u destiliranu vodu.

Bijeli fosfor nije tvar za igru, male količine mogu ozbiljno otrovati čovjeka i izazvati ogromnu štetu na vitalnim organima. Najviše strada jetra, a ozljede(opekotine) uzrokovane fosforom vrlo teško zacjeljuju.  Jedan od simptoma je ispadanje zubi, a na nihovom mjestu ostaju rane koje ne zacjeljuju. Na kraju se u čeljust sakuplja gnoj i propadne. Liječiti se može simptomatski, ali bez velikog učinka, tako da je jedina ''terapija'' odstranjivanje čeljusti.  

Nadam se da sam vam to dobro objasnio.  bigsmile Samo hoću reći da je to vrlo opasno, mjere opreza i sigurnost na prvo mjesto.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #2 na: Kolovoz 30, 2011, 09:17:04 »

Hvala na savjetu, prilično sam upoznat sa tim kolko je opasan fosfor, pogotovo bijeli, ali nažalost za većinu ljudi mi se čini da bi to bio najjednostavniji način za dobivanje tog elementa. Mislim naravno na male količine, zbog skupljanja elemenata, itd.
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #3 na: Rujan 04, 2011, 02:31:31 »

Eto nakon daljnjeg proučavanja, našao sam reakciju za dobivanje fosfora koja koristi natrijev heksametafosfat, aluminij i silicijev dioksid u omjeru 3:6:10, s tim da bi bilo bolje koristiti višak aluminija od 10 do 20%. Uz korištenje male količine ove smjese i dobru toplinsku izolaciju, mislim da bi se reakcija mogla bez problema izvesti pomoću nekakvog oblika električnog zagrijavanja ili čak plinskog, tako da ne treba graditi nikakvu peć zemljanu.  thumbup
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #4 na: Veljača 03, 2012, 01:49:48 »

Jedini način da se dobije elementarni fosfor je ono maltretiranje fosfata sa silicijevim dioksidom i ugljenom. Sve drugo prvo vodi do fosfata.
Na šibicama ti je fosfor udjela samo 40%, a ostalo je ti je kalijev perklorat ili klorat s nekim dodacima. Jedne od mješanci flash powdera se koriste kao glave od šibica.

http://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%BDigica

Ma nije fosfor tako strašan. Isto sam čuo da je moguće napraviti veliku eksploziju s bijelim fosforom.
Sa dobivanjem fosfora doma, možeš se gadno udesiti, NE PREPORUČUJEM tu izradu i odmah kažem unaprijed vrlo vjerojatno da vam pokus neće uspiti, al radoznalima je teško dokazati, samo naprijed.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Fosfor

Kad eksplodira reakcijska posuda, obično ti udesi kožu, a i to bitno ovisi o tome što si kuhao i koliko toga.
Meni je zasad najopasniji slučaj bio kad mi je sadržaj epruvete iskipio na strop.  Onoga je bilo svega par mililitara u epruveti, sreća u nesreći je bila ta što sam pravilno držao epruvetu udaljenu od sebe. Završilo je na stropu i mislim da je i danas tamo.

Ima jako opasnih pokusa, negdje sam ugledao po Internetu ubacivanje natrija u benzin i fosfora u benzin. Jako čudno su se ponašali oba, a koliko me pamćenje služi tamo gdje je bio natrij samo se je benzin zapalio. Ne sjećam se dobro jesu li ih kasnije čak i grijali, al to je toliko opasno da postoji mugućnost od eksplozije i jednog i drugog skupa s plamenikom (ne daj Bože plinskim jer bi se dogodila lančana eksplozija, zato plin uvijek mora biti udaljen od mjesta kuhanja) na kojem griješ.

Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Veljača 03, 2012, 03:18:03 »

Glavice šibica ne sadrže fosfor, on se nalazi na tarnoj površini na kutijici. To nije čisti fosfor, već je u smjesi sa staklenom prašinom i ljepilom. Dobivanja fosfora nije eksperiment za dobivanje kod kuće. Uz to wikipedija je jako loša i ne provjerena kao izvor informacija. To svojom voljom pišu ljudi, i to još pod nadimcima.

Fosfor se može dobiti reduciranjem fosforne kiseline sa ugljikom, reakcija se izvodi pod inertnom atmosferom. Dok je u boci pod vodom i kada se radi sa njime u nekom eksperimentu, to nije toliko opasno, ako se pridržavate mjera opreza. Dobivanje je posve druga stvar!  

Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Veljača 06, 2012, 01:01:43 »

Mislio sam jedno, a pisao drugo XD
Citiram sa linka poviše u dijelu „Proizvodnja“ ovo:
„Masa kojom je prevučeno grubo tarilo sadrži crveni fosfor, ljepilo te stakleni prah radi boljega trenja. Trenjem glavice o tarilo prelazi mali dio crvenoga fosfora na glavicu i zapali se u dodiru s oksidansom, a vatra se preko parafina prenese na drvce.“
Da, upravu si!
Al što se tiče Wikipedije, ajde nebi opet sad baš toliko gazio po njoj, ako je loša u nekim stvarima, mora bit da je opet dobra u nekim drugim, imaju ljudi koji kontroliraju sve te informacije:? A i pišu izvori odakle su informacije uzete, tako da.. . I ovden pišemo pod nadimcima, i trudimo se bit točni (koliko vidim)
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: