Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Veljača 07, 2025, 11:20:59
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Kalijev oksid
 Str: [1]
  Ispis  

Kalijev oksid
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« na: Veljača 05, 2012, 01:46:20 »

*Pomalo me i zbunjuje sad gdje da otvorim ovu temu, pod „Eksperimentalnu kemiju“ ili pak pod „Kemikalije“. Eksperimentalna je isto što i pokusirati/proizvesti, a kemikalije pod opisom imaju (nabavka istih), a i dalje se piše o proizvodnji nekih kemikalija…

Kako pripraviti kalijev oksid, ako primjerice imam kalijev nitrat?
Kada bi žario do besvijesti neku malu količinu, pričekao da se ohladi i kapnuo na to malo vode i vidio rezultat, da li bi mi to bio dokaz čega? Ako se jako zagrije i ostane ugrubo suho, vjerojatno je u pitanju oksid?
U prvom koraku raspadao bi se na kisik i kalijev nitrit, a dalje vjerojatno ispada još dušikovih oksida pa zaostane kalijev oksid. Na koju temperaturu to treba zagrijati?
Da li ga je moguće pripraviti na taj način?

Tražio sam u knjižnici o tome nešto u Melorovoj anorganskoj kemiji, al nije baš da ima o njemu išta više zanimljivo od ovoga gore napisanoga.
*Za one koji neznaju, D.H. Mellor je bio jedan američki kemičar koji je napisao podosta knjiga iz anorganske kemije. Nekad mi dođe da to listam neko vrijeme i umišljam si da ću napraviti neki pokus. Najčešće ne napravim ništa, ali činjenica je ipak da imam puno kutijica koje u sebi čuvaju neku supstancu domaće izrade, na račun te lijepe „knjigice“. Također i Melorova moderna neorganska kemija (Beograd: Naučna knjiga, Parkes, G.D. & Phil, D. (1973)). Nije baš da se te knjige mogu čitati, jer su neke stvari zastarile, s obzirom na današnjicu, drugi su standardi kao i primjer sobne temperature 22 ili 25°C itd., itd..

Po kemijskim svojstvima svi nitrati alkalijskih i zemnoalkalijskih metala vrlo su slični. Ne čudi me puno da nekemičari do njih (ponajviše natrija i kalija koji spadaju u skupinu alkalijskih metala) lakše dođu nego amaterski kemičari, jer s time zbilja nemaš što raditi ako ne radiš pirotehniku ili čistu kemiju gdje radiš kojekakvu sintezu gdje ti treba baš određena sol. Dio takvih soli čini mi se ni na faksu ne bih lako našao, ako bih uopće.
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Veljača 05, 2012, 05:23:45 »

Za sad sam premjestio u eksperimentalnu kemiju, s obzirom da će se vjerojatno u ovoj temi više raspravljati o načinima dobivanja, nego o tome gdje se ova tvar može nabaviti (to pretpostavljam da nije pretjerano jednostavno).

Radi se o zanimljivom spoju, koji bi trebao biti blijedo žute boje. Radi se o relativno rijetko sintetiziranom i upotrebljavanom spoju, koji je i prilično reaktivan. Na pojedinim proizvodima, kao što su npr. umjetna gnojiva, zna biti izražen sadržaj kalija u obliku K2O, ali se očito ne radi o tom spoju, nego ta vrijednost pokazuje koliki bi bio sadržaj tog spoja kad bi sav kalij u gnojivo bio u tom obliku.

Wikipedia navodi reakcije kalijevog peroksida ili kalijevog nitrata sa elementarnim kalijem:

K2O2 + 2 K → 2 K2O    i    2 KNO3 + 10 K → 6 K2O + N2.

Anorganska kemija (Filipović/Lipanović) navodi da se može dobiti i zagrijavanjem kalijevog nitrita s elementarnim kalijem bez pristupa zraka:

KNO2 + 6 K → 4 K2O + N2.

Sve ove reakcije očito nisu baš lako izvedive, ali ovo je za sad jedino što sam uspio naći. Kad bi se na neki način i napravio K2O, jednostavan test bi se vjerojatno mogao napraviti tako da se dovede u kontakt s vodom, s kojom bi trebao burno reagirati, dajući lužnatu otopinu kalijevog hidroksida.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Veljača 06, 2012, 01:04:21 »

Hvala! Al to što anorganska kemija navodi je doma čisto nemoguće. Također i ono što navodi Priručnih za kemičare od Dragutina Kolbaha isto  Grin
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: