Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Svibanj 26, 2022, 12:37:28
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Oksidacija i redukcija
 Str: [1]
  Ispis  

  Oksidacija i redukcija
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« na: Veljača 28, 2012, 08:15:40 »

Oksidacija i redukcija

Oksidacija i redukcija (prema oksidi; lat. reductio: vraćanje natrag) su kemijske reakcije pri kojima tvar što se oksidira (otpušta) elektrone, a tvar koja se reducira (prima) elektrone. Oksidacijom se je prvotno nazivalo spajanje nekog elementa s kisikom (npr. hrđanje željeza, izgaranje ugljena), a redukcijom oduzimanje kisika (npr. pri dobivanju kovina iz njihovih oksida). Poslije se značenje tih pojmova proširilo tako što se pod oksidacijom razumijevalo i oduzimanje vodika (npr. pri prevođenju alkohola u aldehid), a pod redukcijom i primanje vodika (npr. prevođenje sumpora u sumporovodik). Danas se u kemijskom smislu oksidacijom naziva otpuštanje, a redukcijom primanje negativnog električnog naboja, što se ostvaruje prijelazom valentnih elektrona s atoma, iona ili molekulu druge tvari (redukcija), bilo izravno, bilo na elektrodama galvanskoga članka ili elektrolitske ćelije. Prema tome, kisik i vodik ne moraju uopće biti sudionici tih reakcija. U svakoj je oksido-redukcijskoj reakciji oksidans tvar koja uzrokuje oksidaciju neke druge tvari, a sama se reducira, dok je reducens tvar koja uzrokuje redukciju druge tvari i pritom se oksidira.

Oksidaciju nužno prati redukcija, jer su to dva istovremena procesa koja su povezana i uvijek se zbivaju istodobno, npr.:

Zn --> Zn2+ + 2e-, - oksidacija
Cu2+ + 2e- --> Cu, - redukcija
Zn + Cu2+ --> Zn2+ + Cu, - ukupna reakcija

Istiskivanje metala - svaki metal iz ovog niza istiskuje svaki drugi metal koji se nalazi ispod njega u elektrokemijskom nizu tj. svaki će metal iz otopine reducirati ione onih metala koji su pozitivnijeg elektrodnog potencijala od njegova.

K Na Ca Mg Al Mn Zn Fe Cd Co Ni Sn Pb H2 Cu Hg Ag Au Pt

Evidentirano
mr. pametni
Znanstvenik
*****
Postova: 156


Email
« Odgovor #1 na: Veljača 29, 2012, 04:35:41 »

veoma korisno, samo što je s drugim metalima tipa titanij, vanadij, krom itd.?
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #2 na: Veljača 29, 2012, 08:24:49 »

Napisano je samo ono najvažnije i često viđeni elementi, a o ostalima se dadne nać ili po internetu ili po enciklopedijima i leksikonima. Grin
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: