Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Svibanj 18, 2024, 09:18:36
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Predložak za dokumentiranje eksperimenata
 Str: [1]
  Ispis  

  Predložak za dokumentiranje eksperimenata
Autor Poruka
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« na: Veljača 26, 2012, 06:51:51 »


''Naslov eksperimenta''

Cilj: Što kraće i jasnije objasniti cilj eksperimenta, u nekoliko rečenica. Npr. objasniti temeljne pojmove, kemijske i fizičke zakone te metode koje su povezane s eksperimentom.

Popis pribora: Potrebno je nabrojati pribor i bilo bi dobro da se ukratko ''opiše'', npr. volumen tikvica i čaša, veličina brušenih grla, itd.

Popis kemikalija: Nabrojati kemikalije, ime, količina(mol) ili masa, formula, koncentracija, udio, itd. Npr. 40 mL 18,2 mol/dm3 (98%) sumporne kiseline (H2SO4).
Kod pisanja kemijskih jednadžbi i formula, bitno je paziti na indeks, eksponent i agregatna stanja. Npr. H2O(l). HNO3(aq), H2PO4-(aq), C12H22O11(s).

Postupak: Opis eksperiment mora biti vrlo precizan i točan, govori nam kojim redom i kojim načinom dodajemo kemikalije, slažemo aparaturu itd.

Fotografije ili skica aparature: Crteži ili skice moraju biti precizni, mora izgledati vjerodostojno.

Opažanja: Potrebno je navesti do kakvih je vidljivih promjena došlo(boja i miris).

Opis promjene: potrebno je napisati kemijske jednadžbe (ako ih ima), prilikom pisanja jednadžbi moraju se pisati agregatna stanja i voditi računa o indeksima i eksponentima. Mogu se postaviti i shematski prikazi promjene.

Eksperimentalni podaci: Podaci prikupljeni tijekom eksperimenata, tablice, grafički prikazi, kemijski račun.

Zaključak: Potrebno je objasniti uočene promjene, iznijeti i komentirati najvažnije rezultate eksperimenta. Dobro je prokomentirati i moguće pogreške prilikom izvođenja eksperimenata. Objasniti posljedicu tako da se drugi put ne bi ponovila,  ali da je se ne dogodi i drugima. U zaključku se može iznijeti i iskorištenje,  odn. iskorištenost određene sinteze.

Evidentirano

Real chemist always start from this!!

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: