Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Travanj 23, 2024, 10:10:32
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje dušika
 Str: [1]
  Ispis  

  Dobivanje dušika
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« na: Travanj 01, 2012, 01:31:41 »

Pokus dobivanja dušika iz amonijeva klorida:

Pribor i kemikalije: čaša od 400ml, okrugla tikvica od 250ml, lijevak za dokapljivanje, pneumatska kada, epruveta, prsten s mufom, plamenik, staklena cijev, zasićena otopina natrijeva nitrita i amonijeva klorida.

Postupak: U tikvicu ulijemo zasićenu otopinu amonijeva klorida, a u lijevak za dokapljivanje zasićenu otopinu natrijeva nitrita. Dokapljivanjem otopine natrijeva nitrita u otopinu amonijeva klorida, nastaje smjesa iz koje se zagrijavanjem razvija dušik koji hvatamo u cilindar pod vodom. Kad je cilindar ispunjen plinom, prekinemo pokus i u plin unesemo upaljenu triješčicu.

Napomena: U pokusu se rabe otopine reaktanata, jer je zagrijana smjesa krutog natrijeva nitrita i amonijeva klorida eksplozivna.

Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #1 na: Travanj 06, 2013, 10:54:44 »

Dušik (N2). Za industrijske potrebe dušik se najčešće dobiva frakcijskom destilacijom tekućeg zraka. Reakcijom zasićenih otopina amonijeva klorida i natrijeva nitrita razvija se dušik:

NaNO2 + NH4Cl --> NH4NO2 + NaCl
NH4+(aq) + NO2-(aq) --> N2(g) + 2 H2O(I)

Najviše se dušika troši u proizvodnji amonijaka (koji je polazna sirovina za dobivanje većine dušikovih spojeva) i dušične kiseline. U prehrambenoj industriji koristi se u kao osvježivač svježine, zaštićuje proizvod od oksidativnog kvarenja (npr. čips), npr. za zadržavanje prirodne boje mesa, sprečavanje rasta plijesni i zagađivanja namirnica insektima. U metalurgiji, koja troši oko 4% dušika, koristi se kao zaštitni plin pri termičkoj obradi nehrđajućih čelika i pri izradi posebnih legura. U staklarskoj industriji kod duplih prozorskih stakala, je isisan zrak, a praznina između se ispunjava njime da se staklo ne orošaje (prilikom kondenzacije vode) uslijed temperaturnih razlika.

Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: