Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 04, 2020, 03:45:38
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Elementaran stroncij
 Str: [1]
  Ispis  

  Elementaran stroncij
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 740« na: Siječanj 16, 2013, 01:56:58 »


Stroncij (Sr) je relativno rijedak element. U zemljinoj je kori maseni udio stroncija 0,017%. Najčešći je mineral celestin (SrSO4). Najveći proizvođač na Zemlji je Kina. Među najbitnijim je pirotehničkim spojevima (u bengalskim signalnim punjenjima je glavni element jer daje crvenu boju). Stroncij se dobiva elektrolizom rastaljenog stroncijevog klorida pomiješanog s kalijevim kloridom:

Sr2+ + 2e- -> Sr
2Cl- -> Cl2 (plin) + 2e-

Stroncijevih spojeva najčešće možete naći u kakvim bojama i lakovima, ali pak imena boja sam zaboravio. A to ima li neki drugi izvor stroncijevih spojeva, kao i samog stroncija, to ne znam.

Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 740« Odgovor #1 na: Ožujak 13, 2013, 05:19:20 »

*Evo još nekih zanimljivosti o stronciju, pa da nadodam (slobodno pripojite mom prijašnjem postu).

Po kemijskim svojstvima najsličniji je kalciju. Na zraku brzo oksidira, a na vlažnom zraku se zapali uz pojavu blještave svjetlosti stvarajući oksid i nitrid. S vodom i oksidansima burno reagira dajući hidroksid uz razvijanje vodika. Vrlo lako se otapa u kiselinama.
Reagira s halogenim elementima, kisikom i sumporom dajući odgovarajuće spojeve (hlapljive soli stroncija).

Elementarni stroncij nema znatnije praktične primjene, osim izotopa 90Sr koji se koristi u baterijama na usamljenim objektima kao što su usamljene meteorološke postaje, navigacijske plutače, svemirske letjelice i sl. Radioaktivni izotopi stroncija nastali prilikom nuklearnih eksplozija, posebno dugoživući izotop 90Sr, veoma su opasani jer mogu lako kontaminirati hranu, npr. povrće i mlijeko, a nakupljaju se u tijelu ugrađivanjem u kosti.

Elementarni stroncij za sada nema velike praktične primjene. Te su primjene identične primjenama barija i kalcija, ali se zbog visoke cijene malo koristi. Njegovi spojevi imaju nešto veće primjene. Godišnja proizvodnja stroncija i njegovih spojeva u svijetu je nekoliko desetaka tisuća tona.


Stroncijev hidroksid (Sr(OH)2) se koristi u preradi (rafinaciji) šećera, te kao pH regulator u proizvodima za depilaciju. Otopljen u vodi daje jaku lužinu, a također stvara hidrate.

Stroncijev peroksid se koristi za profesionalne pripravke za njegu kose.

Stroncijev oksid se koristi u keramičkoj industriji.

Stroncijev karbonat. O njemu nemam što napisati, već sa velikim čuđenjem objaviti jedan oglas na Internetu
( http://www.njuskalo.hr/sve-ostalo/stroncijev-karbonat-srco3-450-mesh-oglas-5331300 ) gdje 100g se prodaje za 30kn!
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: