Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 04, 2020, 06:57:46
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Ukapljeni naftni plinovi
 Str: [1]
  Ispis  

  Ukapljeni naftni plinovi
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 740« na: Veljača 23, 2013, 05:30:08 »

*Ukapljeni naftni plin (propan-butan, autoplin, LPG ili UNP) je mješavina ukapljenih ugljikovodika nastalih preradom nafte koji su u normalnom stanju plinovi, a pri povećanju tlaka prelaze u tekuće stanje. Potrebni su u labosu za karšuče i druge stvari za zagrijavanje.
 
Jako lijep tekst je napisan u Nollerovoj Organskoj kemiji. Tu sam naišao na tekst o zemnome plinu, a ne samo to, ima i podosta drugih lijepih stvari za pročitati. Nastoje tu knjigu i kupiti, više nego li posuditi, jer ju je uvijek dobro imat kraj sebe.
(Autor:Noller, Carl R. Naslov:Kemija organskih spojeva; Impresum:Zagreb : Tehnička knjiga , 1961.. Materijalni opisi: 976 str., ilustr.).
 
 
*Butan (C4H10). Može se kupiti gdje i oprema za kampiranje ili nekim velecentrima za sportsku opremu. Pogodan je za razne pokuse jer ima više kalorija (kcal) i °C.
 
 
*Ljudi često brkaju zemni plin s propan-butanom, što nije isto. Pa evo u ovom postu i pojašnjavanje tog pojma.
 
Zemni ili prirodni plin je fosilno gorivo koje se najvećim dijelom (85% do 95%) sastoji od metana (CH4), koji je najjednostavniji ugljikovodik bez mirisa i okusa. Smjesa metana i zraka je eksplozivna. Preostali udio (5% do 15%) su složeniji ugljikovodici, etan, dušik, ugljični dioksid itd.
Za prirodni plin imamo čak tri teorije o posttanku.
-Prva. Zemni plin nastao je od ugljikovodika nafte kada je izložena višim tlakovima i temperaturama nego što normalno je. Istina je da zemni plin često prati naftu u nalazištima.
-Druga. Plin može nastati reakcijom vode i minerala.
-Treća. Metanogeni mikroorganizmi, prokarioti, slični bakterijama) ugljikov dioksid ili neke jednostavne organske spojeve poput acetata reduciraju do metana. Čini se da od njih potječe glavnina prirodnog plina i metanova hidrata (pomalo čudan spoj vode i metana kojeg u velikim količinama ima na oceanskom dnu). Sigurno je da (Archaea proizvode većinu metana koji se nalazi u zraku.
Metan je glavni sastojak prirodnog plina. U zemnom plinu ima i vodene pare, a ponekad i spojeva sumpora koji daju neugodan miris. Ponekad se spojevi sumpora i dodaja iz sigurnosnih razloga jer ostali sastojci nemaju mirisa.
Zemni plin se koristimo većinom kao gorivo (ΔH oko -40 000 kJ/m3) i mnogo manje u sintetskoj kemijskoj industriji. Plin iz nekih nalazišta, sadrži veće koncentracije helija (helij nastaje radioaktivnim raspadom elemenata u stijenama) i to je jedini komercijalno isplativ izvor helija.
Kao fosilno gorivo, prirodni plin ima ograničene zalihe. Procjene su da bi zalihe prirodnog plina, uz današnju razinu iskorištavanja, mogle potrajati još nekih sto godina. Najveći problemi s plinom leže u tome što se udio metana u njemu mijenja od države do države, pa tako na primjer udio metana u prirodnom plinu u Rusiji se kreće oko 98% dok je u Nizozemskoj taj udio od 80% do 85%. Najveći izvor zemnog plina u Republici Hrvatskoj se nalazi u Molvama gdje se proizvodi čak 70% plina za RH. Tamo je i najmoderniji pogon za vađenje, prerađivanje i distribuiranje plina u ovom dijelu Europe.


Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: