Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 04, 2020, 05:51:33
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Cijanovodik i cijanidi
 Str: [1]
  Ispis  

  Cijanovodik i cijanidi
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 740« na: Veljača 24, 2013, 12:53:04 »


I oni su jedan dio kemije, pa je red sa se i njih spomene, al pod dijelom samo teorije, ali ne i priprave. O njima samima sam (smo) se dotakao/li pod Brainstorming (chat temi), kada sam odgovarao suradniku „Ph.D.Of.Chemistry“-u (« Odgovor #270 na: Veljača 11, 2012, 12:08:14 ») pod pitanjem priprave kalijeva cijanida.

Što se tiče cijanida najpoznatiji je kalijev i natrijev cijanid.
Unazad 3 stoljeća postalo je poznato, topljivo i netopljivo berlinsko modrilo (boja, Fe4[Fe(CN)6]3, željezov(III) heksacijanoferat(II) ).

Pošto je prvo postavio pitanje za cijanide (kao gotov proizvod), a nije krenuo od cijanovodika  pa preko cijanovodične kiseline do njega sama, dotakao bi se njih i pojasnio njihovo dobivanje i nalaženje putem linkova.

U gorkom bademu su znatno velike količine cijanovodika (HCN), tj. u obliku cijanovodične kiseline ( HCN(aq) ). Iz badema (plodova; ne lišća, ni iz stabla) se može izvaditi hidrolizom , a moguće je i ekstrakcijom s alkoholom (najčešće etanol) ili nekim drugim otapalom.

Poznati su i organski spojevi izocijanidi (izonitrili), te esteri izocijanske kiseline (HNCO); izocijanati iz koje se mogu dobiti izravno ili reakcijom s vinilnim esterima.


Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: