Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 04, 2020, 05:09:31
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Ugljikohidrati
 Str: [1]
  Ispis  

  Ugljikohidrati
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 740« na: Ožujak 17, 2013, 08:25:07 »

Ugljikohidrati (ugljikovi hidrati, karbohidrati) je velika skupina organskih spojeva, koji se sastoje od ugljika, vodika i kisika, općega sastava Cx(H2O)y. Doslovce su >>hidrati ugljika<<. Evo nekoliko najpoznatijih i njihova nabava.

Saharidi (ili: šećeri) su jednostavni ugljikohidrati, slatka okusa, iznimno važni u prehrani i metabolizmu svih živih bića.
Kemijski mogu biti:
* monosaharidi (prirodni imaju D-konfiguraciju i brutoformulu (CH2O)n i doslovce su >>hidrati ugljika<<) i
* oligosaharidi (izgrađeni su od nekoliko monosaharidnih jedinica, npr. disaharidi od dviju).

Ovisno o broju ugljikovih atoma svrstavaju se u trioze (3 C-atoma), tetroze (4-C-atoma), pentoze (5 C-atoma), heksoze (6 C-atoma) i dr., a mogu postojati u otvorenom i u sikličkom obliku. Jedan ugljikov atom u mnonosaharidu nosi aldehidnu skupinu (aldoza) ili keto-skupinu (ketoza), a svi ostali ugljikovi atomi nanose alkoholne skupine (-OH).
Alkopentoza je primjerice riboza. Alkoheksoza su glukoza, galaktoza, manoza, a ketoheksoza fruktoza.
Izomerni šećeri međusobno se razlikuju po konfikuraciji atoma koji nanose alkoholne skupine. Osnovni je šećer u prirodi glukoza, koja se kao konačan produkt fotosinteze sintetizira u biljkama iz atmosferskoga ugljikova dioksida. Ona se u živim organizmima može enzimski izomerizirati u druge heksoze, od kojih se pak mogu sintetizirati disaharidi: šećer ili saharoza, laktoza i dr..
Glukoza čini osnovu građe polisaharida (škroba, glikogena i celuloze), a njezini derivati i mnogobrojni drugi šećeri ulaze u sastav biološki iznimno važnih glikoproteina.


Saharoza je mješavina fruktoze i glukoze. U žargonu naziv za taj ugljikohidrat je: kućanski šećer ili obični šećer.
Šećer je prirodni kemijski spoj koji je, kao i drugi disaharidi, raširen u slatkim sokovima biljaka. Tvori velike, bezbojne, monoklinske kristale. Slatka je okusa, lako se otapa u vodi i velike je hranjive vrijednosti: 1g saharoze oslobađa energiju od 17,2 kJ (prije 4,1 kcal). Pri temperaturi od 160 °C tali se bez promjene u bistru tekućinu, a pri 200°C prelazi u smeđe obojen karamel.

Šećer u prahu kupljeni je 500 g 6 kuna, a obični u kristalima je 1 kilo 6 kuna. Zato je bolje uzimati ovaj u kristalima, nego ovaj u prahu, jer očito oni naplaćuju mljevenje i pakiranje, pa mu je uduplo cijena, a možete ga i sami smlit u mlinu za kavu. Kupovni šećer u prahu sadrži i silicijev dioksid.


Glukoza (dekstroza, grožđani šećer, krvni šećer, dekstroglukoza) je najrasprostranjeniji monosaharid u prirodi. Najčešće se nalazi u grožđu, gdje se nalazi slobodna ili u sastavu oligosaharida i polisaharida. Glukoza je heksoza (šećer sa šest C-atoma) i aldoza, jer sadrži aldehidnu skupinu.
Poznati su dekstrani, polimeri glukoze.

U slobodnoj prodaji, čista se može naručiti u ljekarni.
U našoj najvećoj poznatoj drogeriji u Hrvatskoj, dolazi u pakovanjima od 500g pod nazivom „Traubenzucker“, ali tu je onečišćena sa vitaminima. Imate li ideju kako izvaditi čistu glukozu iz te kupljene glukoze iz drogerije, s obzirom da su svi sastojci iz tablice topljivi u vodi (vitamini i ona sama)?
Može li se pokusom (ekstrakcija?) proizvesti čista?


Fruktoza ili voćni šećer (C6H12O6) je monosaharid sličan glukozi, ali umjesto aldehidne, sadržava keto-skupinu. Fruktoza je ugljikohidrat (ketoheksoza), izomer glukoze.

U slobodnoj prodaji, ne znam je li se može naručiti u ljekarni, jer nisam ni pitao, al vjerojatno može.
U našoj najvećoj poznatoj drogeriji u Hrvatskoj, dolazi u pakovanjima od 500g pod nazivom „Fruchtzucker“, i na tablici koju nosi kao i glukoza u gornjem primjeru nisu napisana nikakva onečišćenja, i po mojim saznanjima je solidne čistoće.


Maltoza (C12H22O11, maltodekstroza, sladni šećer), je ugljikohidrat, disaharid sastavljen od dviju molekula glukoze. Sastojak je isklijaloga zrna ječma (slada). Nastaje hidrolizom škroba s pomoću enzima β-amilaze. Potom se djelovanjem kvašćeva enzima, maltaze, hidrolizira u glukozu, iz koje alkoholnim vrenjem nastaje etanol.
Važan je i lako probavljiv dijetni proizvod. U epitelnim stanicama crijeva on se s pomoću enzima maltaze hidrolizira u glukozu, koja ulazi u krvni optok i prenosi se u tjelesna tkiva.
Nije mi poznata njena nabava, al vrlo je moguće u ljekarni.
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: