Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 04, 2020, 06:25:35
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Celuloza
 Str: [1]
  Ispis  

  Celuloza
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 740« na: Ožujak 18, 2013, 09:29:09 »

Celuloza je bijela vlaknasta tvar bez okusa i mirisa, netopljiva u vodi i organskim otapalima. Glavni je sastojak staničnih stijenki biljaka. Celuloza je polimer glukoze. Građena je od dugih nizova međusobno povezanih molekula disaharida celobioze, od koje potpunom hidrolizom nastaje glukoza.
U gotovo čistom stanju nalazi se u pamuku (98%), a u drvu je ima 40-50% (uz lignin i druge primjese), a u slami oko 30%. Celuloza je polisaharid s bruto formulom (C6H10O5)n, pri čemu je n stupanj polimerizacije, koji za pamuk približno iznosi 7000, a za jelovo drvo 2500. Lančane molekule celuloze građene su od glikozidički povezanih molekula glukoze, a obradbom kiselinama celuloza se hidrolitički razgrađuje.

Kratkotrajnim djelovanjem sumporne kiseline celuloza prelazi u nabubrenu koloidnu modifikaciju amiloid, koji se upotrebljava za proizvodnju pergamentnoga papira.
Djelovanjem (reakcijom) dušične kiseline u smjesi sa sumpornom kiselinom, prelazi u nitrocelulozu, sirovinu u proizvodnji bezdimnoga baruta - celuloznog nitrata, celuloida, viskoze i celofana.
S anhidridom octene kiseline celuloza prelazi u acetate (tzv. acetilceluloza), koji se upotrebljavaju za proizvodnju plastike i umjetnih vlakana (acetatne svile).

Celuloza je osnovni sastojak mnogih danas ne zamjenljivih industrijskih proizvoda: papira, maramica (npr. salvete džepne, WC, kuhinjske, itd.), kartona, ljepenke, vate (najčešće to bude pamučna) i celuloznih vlakana za tekstilnu industriju.
Široku primjenu nalaze i njezini derivati (esteri i eteri) u proizvodnji lakova, eksploziva, ljepila, filmova, celuloida, sintetske vate i tkanine i dr..


Da, kako stoji u popisu kemikalija najpoznatiji su oni kupovni pamučni jastučići (pamučna vata) u onom tubičnom pakovanju, koji se mogu naći u svakoj samoposluzi i svakom neseseru ženske:). Također postoji pamučna tkanina kao izvor celuloze pri raznim kemijskim pokusima, ali može biti i sintetska, zato je najbolje koristiti vatu, koja je zasigurno dobivena od pamuka.


Metilceluloza je kemijski spoj izveden iz celuloze. To je hidrofilni bijeli prah, koji se u čistom obliku otapa u hladnoj (ali ne i u toploj) vodi. Prodaje se pod različitim trgovačkim nazivima i koristi se kao zgušnjivač i emulgator u raznim hranama i kozmetičkim proizvodima. Kao celuloza, lako je probavljiva i nije otrovana.

Evo slike moje metilceluloze:
1. http://postimage.org/image/qdujxfeav/
2. http://postimage.org/image/79ib9i3mj/
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: