Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Lipnja 17, 2026, 11:29:18
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Toluen
 Str: [1]
  Ispis  

Toluen
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« na: Ožujka 29, 2013, 07:07:42 »

Toluen (metilbenzen, zastario naziv:toluol, C7H8) je aromatski ugljikovodik. Kao što mnogi ugljikovodici imaju trivijalna imena, tako se toluen zove i metilbenzen.

Dobiva se iz destilata nafte i zapaljiv je. Zapaljen, rekao bih da bolje od benzina i acetona.

Upotrebljava se u kemijskoj i prehrambrenoj industriji za izradu konzervansa, saharina, umjetnih sladila, u restauratorstvu za čišćenje zidnih reljefa, mozaika, slika, kipova, itd..

Što se tiče kupovanja ovog vrijednog otapala u laboratoriju, razne su cijene, što zavisi s čim je miješan i o čistoći i namjeni. Ako je kemikalija koja je potrebna za laboratorij, vjerojatno je visoke čistoće (p.a.) i doći će zasigurno 80-100kn za 1l. Ako se prodaje kao razrjeđivač u boje i lakovi, postoji vrlo velika vjerojatnost da je onečišćen metanolom, barem 20%. Ako je čisti (vrlo je moguće da ga se i takvog prodaje još; čini mi se naziva Chimen u bijeloj metalnoj boci s nacrtanom Zemljom crne boje, kao i slova, u kvadratićima, s hrvatskom etiketom nalijepljenom na njega, na kojoj piše „akrilni razrjeđivač“), dođe oko 20-30kn 1l. Inače nemam pojma kolike su realne cijene, al ovo govorim s nekog realnog stajališta, jer sam se okusio na raznim mjestima kupnje raznih kemikalija.
Razrjeđivači, skidači laka za nokte i drugo, su vjerojatno poput acetona (kojemu je glavni sastojak toluen u trgovačkom proizvodu), onesposobljeni s koje čim, raznim bojama i alkoholima.
Da ga nađem sada čistoga po policama, zasigurno svoje zadovoljstvo ne bih skrio, podijelio bi slike s vama, al u obližnjim boje i lakovi ga ne nalazim i dalje...

Toluen baš i ne spada u organske supstance koje je smisleno spravljati kod kuće. Industrijski se dobiva iz nafte što je već signal da je sve drugo vjerojatno znatno skuplje.
Zanima me, može li se od toluena pripraviti benzen i može li toluen zamijeniti benzen u nekim pokusima?
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: