Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Lipanj 13, 2024, 05:58:52
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje sumporovodika
 Str: [1]
  Ispis  

  Dobivanje sumporovodika
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« na: Travanj 06, 2013, 05:52:33 »

Sumporovodik (H2S) često ga djeca koriste za zabavu i nazivaju ga „smrdljivac“, pa ga bacaju na raznim mjestima.

Dobivanje:
1.

Izmiješa se sumpor i željezov prah (ili željezna vuna) u omjeru 1:2. To se zagrijava, sve dok se ne počme kaliti. Budući da ionako samo trebaš izvor plinovitog sumporovodika, nije ti ni bino je li sav metal izreagirao. Ugasite plin, ohladite i stavite na neko mjesto. Razrijedite kiselinu u omjeru voda:kiselina 1:1, jer bi ga jaka kiselina onesposobila. Kad ga želite aktivirat, polijte ga s tom mješavinom.

Trebalo bi pokušati staviti hrđu na mjesto željezne piljevine, mada mi se čini da bi samo spalio sumpor..

Možete pokušati i s cinkovim prahom, pa i s aluminijskim, ako vam ih nije žao. Ja sam radio sa strugotinama, uspilo je, ali nije baš najbolje. Možda zato jer sam stavio malo praha, ne znam, ponovit ću postupak kad mognem vremena.

2.
Jedna zgodna priprava sulfida željeza je pomoću polisulfida. Zakuhaš sumpora u natrijevoj lužini (ako ti je NaOH preskup za to, uzmeš vapna) i kad dobiješ crvenu otopinu, to profiltriraš ili dekantiraš kad se slegne višak sumpora.
Sve što dalje radiš je umakanje metala u otopinu i struganje nastalog sulfida. Iritantno, ali ide.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #1 na: Veljača 11, 2015, 06:19:00 »

Zaboravih napomenuti da sumporovodik (H2S, „smrdljivac“) ima miris (čitaj: smrad) na trula i pokvarena jaja.
Za pokus priprave mogu biti željezne strugotine, ne mora biti željezni prah, koji je teže nabavljiv, a nije potreban za ovu jeftinu i jednostavnu pripravu, a konačni produkt je isti. Željezne strugotine se nabave ispod radnih strojeva gdje se pila željezo, a nabavku sam opisao ovdje. Kada se dobiveni željezov sulfid ohladi, spreman je pokus dobivanja „smrdljivca“. Da bi izazvali H2S, dovoljno je baciti željezov sulfid u HCl ili pak HCl-om zaliti željezov sulfid, što naravno zavisi o količini pripravljenog željezova sulfida.
Za pokus koristite 15-20%-tnu kiselinu, ukoliko je jača ili pak koncentrirana, bilo bi dobro da je razrijedite malo s vodom, da netko nebi imao dodir s jakom kiselinom prilikom pokusa.

Volio bi napomenuti još da je H2S toksičan, čak i više od klora. U niskim koncentracijama smrdi na trula jaja, dok u malo višim koncentracijama i privremeno uništava mirisne stanice u nosu, te može uzrokovati oštećenje pluća i trovanja. Nemojte koristiti željezovog sulfida više od 2g za pokus i nemojte ga koristiti u zatvorenim prostorijama!


Ako je nekoga traženje u Googleu o sumporovodiku (smrdljivcu) tražilica dovela na ovaj forum, onda ću pak na ovaj isti post napisati i jednu zanimljivu sintezu priprave jednog drugog smrdljivca:)

Prvo treba zakuhati polisulfid (npr. kalcijev, možda bi se moglo pokušati i s natrijevim), a onda u njega uliti etanola i dalje kuhati. Ako nastane kakav uljast produkt koji odvratno smrdi, pokus je uspio. Ako samo bude odvratno (odvratnije od sumporovodika), opet je uspjelo. :D
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: