Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Srpanj 01, 2022, 09:00:06
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje elementarnog klora
 Str: [1]
  Ispis  

  Dobivanje elementarnog klora
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741



« na: Travanj 06, 2013, 07:37:38 »

Klor (Cl2).

Opasnosti:

*Respirator prilikom priprave klora nije najbolja zaštita, bilo bi pogodno koristiti gas-masku.
*Uvijek nosi zaštite za oči, vid ako zezneš nećeš ga nikad više vratit u normalu, a s ovim ostalim je uvijek lakše. *Nikad izravno ne miriši nešto što si proizveo (krivo ili točno), već rukom mahni prema nosu. Osobno poznajem ljude koji su zeznuli svoj dišni sustav s takvom tvrdoglavošću i zainteresiranošću, a među njima je bio jedan s pripravkom klora.
*Nikad nemojte vodik i klor približavat jedan drugome, jer može doći do eksplozije!

Dobivanje klora:

Klor provjeravate tako što približite gorivu trješčicu vrhu epruvete; plamen će ostati isti, al će se pojaviti dim crne boje, što znači da je klor prisutan.
Najpogodniji za pripravu klora je Kippov aparat (ima dokapavanje i izvod za plin), koji se može improvizirati na razne načine, kao i kod priprave drugih plinova.

1.
Pravljenje klora je stehiometrijski, svakako KMnO4-a stavite manje, a HCl-a nek bude u suvišku. Reakcija obično ne ide savršeno, jer klor ima slab pritisak (zasigurno ni blizu kao vodik!) tako da se nema zapravo ni što računati; samo se treba polako dodavati solnu kiselinu na hipermangan da ne ide prenaglo. Ako jako puno mangana potrošiš (što se često događa kod malo starijeg hipermangana) a slabo ide, možda bi bilo zgodno u otopinu dodati vinobrana (ili pak ubaciti nešto malo željezno da potakne stvaranje željezova klorida).

2.
U jednu posudu ulijte 25 ml Varikine i 25 ml klorovodične kiseline, posudu brzo poklopite i nakon nekoliko sekundi primijetit ćete da se posuda ispunila žućkastim plinom, klorom.
Reakcija:

HCl (l) + NaOCl (l) ---> Cl2 (g) + NaOH (l)

2.1.
Također se može pripraviti reakcijom Varikine i amonijaka.

3.
Dobivanje klora elektrolizom vodene otopine NaCl je vrlo važan industrijski postupak kojim se osim klora može dobiti NaOH, odnosno NaClO3, što ovisi o uvjetima tijekom elektrolize.
Anoda: 2 Cl-(aq) -> Cl2(g) + 2e-
Katoda: 2 H2O + 2e- -> H2 + 2 OH-  (ako je katoda od željeza)

Evo slika priprave klorne vode:


Evo jedna slika priprave klora mjesto Kippova aparata.
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: