Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 01, 2023, 12:46:32
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Silicijev dioksid
 Str: [1]
  Ispis  

  Silicijev dioksid
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« na: Travanj 08, 2013, 01:46:45 »

Silicijev dioksid (silicijev(IV) oksid, SiO2) je prirodni mineral Kremen ili kvarc, visokoga tališta i velike čvrstoće. Rabi se u golemim količinama za proizvodnju stakla (iz kvarcnog pijeska) i keramike, a u obliku pijeska kao sirovina za izradbu materijala otpornih na visoke temperature. Također se rabi i u proizvodnji portland cementa.

Može se nabaviti u građevinskim dućanima pod imenom „kremeni pijesak“ ili „kvarcni pijesak“ po tome jer je kremen (kvarc) heksagonski mineral pijeska.

Silicijev(IV) oksid se može kupiti poljoprivrednim ljekarnama pod nazivom „Sil flock“. Sastoji se od 30% „silicijeva oksida„ i ostalo demineralizirana voda. Uparavanjem nje do suhoga imate bezvodni (suhi) silicijev(IV) oksid kojeg morate čuvati u posudi eksikatoru da ne navuče vlagu na sebe opet.


Silika-gel (silika[ti] + gel) je amorfni silicijev dioksid (SiO2). Aktiviran sušenjem vrlo dobro upija vodu, apsorbira mirise i boje.
Silika-gel je najpoznatija i najjeftinija industrijska higroskopna tvar. Najviše se upotrebljava kao sredstvo za sušenje, tj. oduzimanje vlage plinovima i različitim kapljevitim organskim spojevima (dehidrator), te za izdvajanje pojedinih komponenata iz plinovitih ili kapljevitih smjesa. Koristi se u kromatografiji kao apsorbens, u kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima kao dezodorans, za rafinaciju mineralnih ulja, kao nosač katalizatora i dr..
Koristi se tekstilnoj i obućarskoj industriji (često može bit viđen u malim papirnatim kesicama, u obliku kuglica, u novokupljenim kutijama od cipela). Također i u onom čepu od šumećih tableta:).
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #1 na: Travanj 08, 2013, 07:28:02 »

Inače davno kad sam nešto pomagao susjedu kod postavljanja kamenih granitnih klupica i pločica, uzeo sam par komada granita.
Inače prirodni je granit jako lijep izvor SiO2, mada bude često onečišćen s aluminijevim(III) oksidom.Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #2 na: Prosinac 25, 2014, 04:55:51 »


      

      

Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #3 na: Siječanj 04, 2015, 08:18:35 »


Lijepi primjerci. Grin

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #4 na: Prosinac 29, 2018, 08:04:47 »

Vidim da je i ovdje nestalo slika pa postimage-a, a dodavanje slika preko foruma i dalje ne radi kako treba :/ ...pa sam prisiljen opet postavljati na postimage slike, ali ovog puta drugi je u pitanju :)
 

Silika gel (absorbers; eng.: silicagel) je jako higroskopan, pa se koristi za izvlačenje vlage iz koječega.

 

Ove vrećice su najbolje rješenje kada se traži visoka trajnost u kombinaciji s velikom brzinom upijanja. Najčešće se primjenjuju u industrijskim pakiranjima kada je potrebno zaštititi bilo kakvu osjetljivu ambalažu od vlage, hrđe i korozije tijekom transporta ili skladištenja.
- Nekoliko korisnih primjena:
- Vama besplatno i lako nabavljivo, je u kutijama od obuće, gdje dolaze minijaturni paketići, jer obuća prolazi velike razlike u temperaturama i vlažnostima, pa da ne našteti i proizvodu i kartonskoj ambalaži!,
- Nekoliko vrećica silica gela stavite u torbu za trening. One će spriječiti da se torba usmrdi jer upijaju vlagu iz znojnih stvari.
- Nekoliko vrećica u kutiji s alatom spriječit će pojavu vlage koja može dovesti do korozije.
- Istresite nekoliko vrećica silica gela u plastičnu kutijicu i držite brijač u njoj. Trajat će duže.
- Ubacite nekoliko vrećica na mjesto gdje čuvate fotke i one će uvijek izgledati sjajno.
- Ubacite nekoliko vrećica u kutiju s ukrasima i imat ćete prekrasne ukrase baš svake godine.
- Neka hrana za kućne ljubimce i začini ostanu suhi. Stavite jednu vrećicu ispod poklopca posude u kojem se isti nalaze.
- Također izvlačenje vlage iz elektrouređaja; npr. mobitela. Ako ste pokvarili mobitel, stavite mobitel u staklenku i na dnu silika gela, te se zatvori (da ne izvlači vodu iz zraka!) i ostavi barem 1 dan, te će izvući će vlagu iz njega.
*Ne koristite rižu, već kemijski spoj silikagel daleko poznat, bolji, pouzadniji!
- Stavite nekoliko vrećica silica gela ispod vjetrobranskog stakla u vozačevoj kabini; i ona će se mnogo manje magliti. Da bi spriječili zamagljivanje (kondenzaciju), dovoljno je samo držati silika gel u nekoj maloj posudici kraj stakla i sve je riješeno.
Kada se ovlaži, potrebno ga je osušiti na suncu, sobnoj temperaturi, ili negdje pored aparata ili uređaja koji isijava temperaturu i zatim ga ponovo koristiti.

ITD..

Možete ga sami prepakiravati u druge vrećice, samo te vrećice neka budu platnene ili koješta, samo da može apsorbirati vlagu iz zraka.

Čak se na njuškalu prodaje na podosta mjesta.
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: