Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Ožujak 04, 2024, 04:42:44
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje manganova(IV) oksida
 Str: [1]
  Ispis  

  Dobivanje manganova(IV) oksida
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« na: Travanj 08, 2013, 06:42:58 »

Manganov(IV) oksid (manganov dioksid, MnO2) – u prirodi piroluzit i psilomelan. Nastaje anodnom oksidacijom iz sulfatnih otopina, redukcijom permanganata ili termičkom razgradnjom nitrata. Tehnički vrlo važan kao depolarizator poznatoga Leclancheova suhoga galvanskog članka, zatim kao katalizator prijenosa kisika, oksidans, pigment i sikativ, te u proizvodnji ferita. U slikarstvu se vrlo često koristi kao sredstvo za uklanjanje boje staklene mase.
Dobivanje:
1.
Ako crnu masu od bakterije (koja se nalazi oko grafita) razmutiš u vodi, trebao bi ti ostati talog od manganovog dioksida i ugljena.
Talog je dovoljno isprati vodom, mada se ugljika možeš riješiti bilo tako da talog otopiš u sumporastoj kiselini (mislim da bi trebalo upaliti, bolje je od vinobrana jer ne uvodiš kalij) i otfiltriraš što ostane.
Žarenje pak nije najbolja opcija jer možete dobiti manganov(II, III) oksid (Mn3O4) ili manganov(III) oksid (Mn2O3).

2. Kemikalije: kalijev permanganat (KMnO4), kalijev jodid (KI)
Prvo se pripreme vodene otopine kalijeva permanganata i kalijeva jodida i onda se pomiješaju. Nakon kraćeg miješanja boja će iz ljubičaste prijeći u smeđu. Kad se to dogodi, mješavinu se ostavi da sedimentira jedan dan (ili preko noći je dostatno, ako pokus radite tijekom dana). Drugi dan se pokupi tekućina nastala na površini koja bi trebala biti bezbojna, a talog koji je ostao na dnu se osuši u eksikatoru, a nakon sušenja se spremi u neku posudu s kalcijevim kloridom.
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: