Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 11, 2024, 06:44:12
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje benzojeve kiseline
 Str: [1]
  Ispis  

Autor Poruka
Arbor
Ludi znanstvenik

« na: Kolovoz 07, 2010, 06:03:29 »

Pribor: laboratorijska vaga, posuda za vaganje, žlica, stakleni štapić za miješanje, lijevak, stalak  za aparaturu za filtraciju, filtar papir
Kemikalije: Natrijev benzoat(konzervans), voda (destilirana), conc. klorovodična kiselina

Postupak:
U laboratorijsku čašu od 50 ml  treba staviti 10 g natrijevog benzoata(C6H5COONa) i potrebno je dodati dovoljno vode da se sav natrijev benzoat otopi. Kapaljkom je potrebno polako dokapati točno 6ml koncentrirane(12 mol/dm3) klorovodične kiseline, reakcija je egzotermna. Iz bistre otopine će se istaložiti talog benzojeve kiseline. Smjesu je potrebno miješati 2 minute i ostaviti da se ohladi. Kada se smjesa ohladi potrebno ju je filtrirati i talog isprati tri puta sa hladnom destiliranom vodom. Nakon filtracije je potrebno izvaditi filtar papir sa talogom i rastvoriti ga i prenijeti uzorak benzojeve kiseline u čistu laboratorijsku čašu. Uzorak je potrebno zagrijavati i neprestano miješati. Polagano se dodaje mala količine vode, sve dok se uzorak ne otopi. Čašu je potrebno prekriti aluminijskom folijom i staviti u hladnjak da se otopina ohladi. Hlađenjem će se kristalizirati kristali benzojeve kiseline. Kristali se mogu odvojiti filtracijom.

Prema  stehiometrijskoj jednadžbi trebalo bi se dobiti oko 8.47g benzojeve kiseline.

C6H5COONa + HCl(aq) --> C6H5COOH + NaCl

Reakcijom sam dobio 8.2g benzojeve kiseline. To znači, iskorištenje reakcije je 96.8%

Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Kolovoz 10, 2010, 12:37:39 »

Sa natrijevim benzoatom se svasta moze smilegrin

Uz korisnu sintezu koju je naveo Arbor, moze se iskoristiti i za dobivanje benzena, ali to je opet tema za sebe Grin
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Kolovoz 10, 2010, 01:25:32 »

Uz korisnu sintezu koju je naveo Arbor, moze se iskoristiti i za dobivanje benzena, ali to je opet tema za sebe Grin
Mislim da ću ga prije kupiti po ne znam kojoj cijeni, nego ga sam proizvoditi... shocked2
Razmišljam o kupnji 250 ml, ali ništa prije dobre ventilacije. Imam već kancerogenih spojeva...  tumble
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Veljača 25, 2011, 09:50:52 »

Tek sam sada primjetio da konzervans(natrijev benzoat) sadrži nekakvu čudnu nečistoću.  puzzled Kada priredim benzojevu kiselinu i isperem ju destiliranom vodom, ima miris koji mi nije poznat, već prilično iritantan. To sam primjetio zato što sam bočicu sa benzojevom držao u ladici, sada se cijela ladica osjeti po tome.  sniff
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #4 na: Veljača 25, 2011, 10:57:26 »

Znaci ipak sadrži nečistoća. Moglo se i očekivati !!! shocked2
E sad je na tebi da pokušaš nekim metodama utvrditi o čemu se radi. Bilo bi zanimljivo čuti neke pouzdane rezultate ako je to uopće moguće. thumbup tongue
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Veljača 26, 2011, 08:55:30 »

Prekristalizirati ću ju u vrućoj vodi, mislim da bi se trebao riješiti tog mirisa. thumbup
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Veljača 26, 2011, 09:27:36 »

Da to bi ti bilo pametno. thumbup Evo ja ću ostaviti večeras da mi se preko noći na velikom minusu prekristalizira olovov(II)nitrat. A vidjet ću imam li još čega, da iskoristim ovo hladno vrijeme dok ga još ima, hehe bigsmile
Evidentirano

Electrochemistry never lies

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: