Pozdrav iz Srbije!
Hemija me interesuje još od jaaako malih nogu, a ulazak u kabinet za hemiju u osnovnoj školi bilo je otkrovenje, i začetak kućne laboratorije je bilo samo pitanje vremena... Posle je došla srednja škola, interesovanja su opstala, i onda sam se upisao na Hemijski fakultet, smer diplomirani hemičar. Završio organski smer (kod nas se smer bira u četvrtoj godini), svo vreme se baveći hemijom i kod kuće i na faksu, što u sklopu vežbi što u sklopu vannastavnih aktivnosti (kojih je kod nas prilično malo ako se ne istakneš sa izvanrednim interesovanjima). Po završetku fakulteta zaposlio se u jednoj privatnoj analitičkoj laboratoriji, stekao neko realno životno iskustvo, i posle obostranog nezadovoljstva za Novu Godinu (2013.) dobio otkaz
. Posle dva meseca našao posao u drugoj firmi (ovaj put van Beograda, što je svima bilo zapanjujuće), opet u analitičkoj laboratoriji, ali ovaj put uključen i u neke naučne projekte. I jedna od prvih stvari koje sam preneo sa sobom bila je zbirka hemikalija i posuđa koju nazivam svojom laboratorijom...
Pošto su mi porasli apetiti po pitanju kvaliteta hemikalija, neko vreme se ne bavim eksperimentima već sakupljam znanja i iskustva i nalazim sredstva da počnem sa prečišćavanjem ovoga što imam...pa da krenem i u nabavku novih stvari.
Situacija za bavljenje bilo kakvom amaterskom naukom u Srbiji je (otprilike kao i u Hrvatskoj) veoma crna... Kod nas već neko vreme ne dozvoljavaju kupovinu čak ni 96% etanola! Vodonik peroksid od 30% je san, kiseline (osim "sone", žute i od 8%) su dostupne samo onima koji su nekako nabavili kvalitetne aparature za destilaciju... Prodavci hemikalija i posuđa sarađuju samo sa firmama (pravnim licima), mada smo našli jednu firmu koja potajno prodaje posuđe studentima hemije, pod opravdanjem naknade polomljenog na fakultetskim vežbama... Ako se ne bavite nekim otvoreno ilegalnim stvarima možete da prođete u sivoj zoni bez maltretiranja od strane predstavnika zakona.
Ovaj forum pratim već neko vreme, sviđa mi se pristup i atmosfera, i rešio sam da Vam se pridružim, da razmenimo iskustva. Nadam se da nam jezik neće biti problem, trudiću se da tamo gde je neophodno navedem vaše strućne izraze, da se ne bismo zbunjivali bez potrebe (znam koliko se neki termini razlikuju jer mi ovde neorgansku hemiju na faksu učimo iz Filipovića i Lipanovića)...
...malo sam se raspisao, ne zamerite...
Acidum