Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Lipanj 13, 2024, 06:13:03
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Pozdrav svima!
 Str: [1]
  Ispis  

  Pozdrav svima!
Autor Poruka
Acidum
Učenik
*
Postova: 6


« na: Travanj 23, 2013, 05:24:21 »

Pozdrav iz Srbije!

Hemija me interesuje još od jaaako malih nogu, a ulazak u kabinet za hemiju u osnovnoj školi bilo je otkrovenje, i začetak kućne laboratorije je bilo samo pitanje vremena... Posle je došla srednja škola, interesovanja su opstala, i onda sam se upisao na Hemijski fakultet, smer diplomirani hemičar. Završio organski smer (kod nas se smer bira u četvrtoj godini), svo vreme se baveći hemijom i kod kuće i na faksu, što u sklopu vežbi što u sklopu vannastavnih aktivnosti (kojih je kod nas prilično malo ako se ne istakneš sa izvanrednim interesovanjima). Po završetku fakulteta zaposlio se u jednoj privatnoj analitičkoj laboratoriji, stekao neko realno životno iskustvo, i posle obostranog nezadovoljstva za Novu Godinu (2013.) dobio otkaz  sniff . Posle dva meseca našao posao u drugoj firmi (ovaj put van Beograda, što je svima bilo zapanjujuće), opet u analitičkoj laboratoriji, ali ovaj put uključen i u neke naučne projekte. I jedna od prvih stvari koje sam preneo sa sobom bila je zbirka hemikalija i posuđa koju nazivam svojom laboratorijom...

Pošto su mi porasli apetiti po pitanju kvaliteta hemikalija, neko vreme se ne bavim eksperimentima već sakupljam znanja i iskustva i nalazim sredstva da počnem sa prečišćavanjem ovoga što imam...pa da krenem i u nabavku novih stvari.

Situacija za bavljenje bilo kakvom amaterskom naukom u Srbiji je (otprilike kao i u Hrvatskoj) veoma crna... Kod nas već neko vreme ne dozvoljavaju kupovinu čak ni 96% etanola! Vodonik peroksid od 30% je san, kiseline (osim "sone", žute i od 8%) su dostupne samo onima koji su nekako nabavili kvalitetne aparature za destilaciju... Prodavci hemikalija i posuđa sarađuju samo sa firmama (pravnim licima), mada smo našli jednu firmu koja potajno prodaje posuđe studentima hemije, pod opravdanjem naknade polomljenog na fakultetskim vežbama... Ako se ne bavite nekim otvoreno ilegalnim stvarima možete da prođete u sivoj zoni bez maltretiranja od strane predstavnika zakona.

Ovaj forum pratim već neko vreme, sviđa mi se pristup i atmosfera, i rešio sam da Vam se pridružim, da razmenimo iskustva. Nadam se da nam jezik neće biti problem, trudiću se da tamo gde je neophodno navedem vaše strućne izraze, da se ne bismo zbunjivali bez potrebe (znam koliko se neki termini razlikuju jer mi ovde neorgansku hemiju na faksu učimo iz Filipovića i Lipanovića)...

...malo sam se raspisao, ne zamerite...  smilegrin

Acidum
Evidentirano

...i nestadoh u izmaglici...
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #1 na: Travanj 23, 2013, 06:13:20 »

Ugodan pozdrav susjednoj nam zemlji! Također ima suradnika foruma i iz Bosne i Hercegovine, a ponajviše iz Hrvatske. Od tih triju država najlakše se razumijemo između sebe, ali svatko je dobro došao tko će razmjenjivati iskustva i pomoći oko koječega.
Ahh otkaza je i ovdje na sve strane. Ne postoji sretniji čovjek od onoga kojemu hobi postane posao. Velika nezaposlenost i u današnje vrijeme tjeraju ljude s fakultetima da rade svakojake poslove, jer se živjeti i jesti mora od nečeg...
Imaš sreće što si mogao dosta toga „posvojiti“ :)
Zadnjih već nekoliko godina sve je strožije, počevši od običnih razrjeđivača i boja, svi su postali rađeni na bazi uljanih, sintetskih i vodenih supstanci. Sve je manje čišćih kemikalija, a opreme prvenstveno gdje sam prije kupovao, sada ne smiju prodavati, već isključivo školama i firmama.
Nemoj se izdavati, o takvim stvarima je ipak i bolje šutjeti :); mada sam i ja na sličan način dobivao kemikalije, al to je prošlost, nemoguće je više i to :/

Čuj, kemija je sve što nas okružuje i može se prikazati u dobrim i lošim oblicima, to sam znaš. Kemija može biti lijek protiv nečega, a može biti i anarhija za nekakvog terorista, Ramba, buntovnika, koji uzme zakon u svoje ruke, što smo nažalost mogli evo vidjeti ima nekoliko dana na ulicama Bonstona.

Moguće je doma pripraviti štošta, samo trebaš krenuti od supstanci koje su ti potrebne i nabavljive.
Kemikalije se mogu naći na svakakvim prodajnim mjestima, stvar je snalažljivosti, a mogu se i doslovno uzesti i besplatno iz prirode, samo zavisi što tražiš i što želiš, što je i normalno:). Uvijek je dobro znati i nekoga tko radi u bolnici ili pak nekoj tvornici kemikalija. Ako tražiš neke konzervanse, nekad ih i nećeš pronaći na policama jer si možda fulao mjesec u kojem se ne konzervira ništa, itd..

Gotov proizvod koji si kupio legalno u dućanu i imaš račun za njega, može biti ilegalan po propisnom zakonu države, tek onda ako s njim spravljaš supstance za proizvodnju droga, ubojitih plinova, eksploziva i drugih stvari. Što će reći, ako budeš uhvaćen na djelu (nađu ti laboratorij) da proizvodiš nešto zabranjeno, onda si za cijeli svoj život zapečatiran da se time baviš i svaka glupost na bazi toga u gradu ili bilo koja frka s kućnom izradom, ti si im prvi da te dovedu na ispitivanje i porade s tobom duge maltretirajuće i iscrpljujuće razgovore, a poričeš li išta, lako im je provjeriti poligrafom govoriš li istinu.
Postoje popisi na MUP-ovim stranicama svih tvari koje se ne smiju proizvoditi, samo treba to pronaći. Protuzakonito ili ne..protuzakonito nije sve dok ne budete uhvaćeni; protiv Države niti možeš, niti smiješ.

Lijepo je čuti pohvale za forum! ;)
Dobro nam došao!
I svakako ako imaš kolega koji imaju sličnog pristupanja svijetu kemije, preporuči nas :)
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #2 na: Travanj 23, 2013, 09:58:09 »


Pozdrav i dobrodošao na forum! Grin

Evidentirano

Scientia potentia est.

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: