Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Listopad 06, 2024, 02:01:24
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje alkalijskih elemenata
 Str: 1 [2] 3
  Ispis  

Dobivanje alkalijskih elemenata
Autor Poruka
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #20 na: Siječanj 14, 2011, 09:43:28 »

Sto se tice Mg plocica za potpalu, ja bi ih mogao nabaviti sebi iz Austrije, ali samo ne znam koliko su one dobre. Tj, ne znam jos njihov sastav. Sastoje li se od velikog procena Mg, i bili bile korisne za izvodjenje ovakvog eksperimenta puzzled puzzled
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #21 na: Siječanj 14, 2011, 10:04:20 »

Ja ću ovo napraviti u školi, ali moram smisliti kako da to odradim, to bi bilo potrebno refluksirati 4 sata. Ja ne mogu tako dugo ostati u labu.  sniff
Jedino da pitam mogu li posuditi kemikalije i odraditi kod kuće. Mislim koristiti zračno hladilo, zato što su temperature para ~200°C. Svaki dio ću slikati, držite fige da uspije.  Grin
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #22 na: Siječanj 14, 2011, 05:28:00 »

Isprobaj sve solucije, imas moju podrsku hehhe tongue
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #23 na: Veljača 09, 2011, 08:35:58 »

Odustao sam od ove sinteze sve dok ne nabavim čiste kemikalije. Ali sam izvadio litij iz baterija.  thumbup
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #24 na: Veljača 09, 2011, 09:03:00 »

Svaka cast. thumbup Nadam se da nije pretjerano oksidirao. A gdje si nabavio energizer ultimate baterije, ja ih trazio po svuda po svom gradu, i nazalost nisam ih nasao mad
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #25 na: Veljača 09, 2011, 09:08:35 »

U Mađarskoj!  tongue
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #26 na: Veljača 09, 2011, 09:14:16 »

Pa iz koliko si baterija izvadio litij, i nije lit i pretjerano oksidirao jer na onom videu jako to brzo radi...
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #27 na: Veljača 09, 2011, 09:17:11 »

Ja sam imao problema sa otvaranjem baterije pa sam negdje na polovici prerezao tu limenu posudu u kojoj se nalazi elektrolit. Brzo sam ga izvadio i stavio u parafinsko ulje(suho). Mislim da se baterije mogu svugdje kupiti zato što se koriste za fotoaparate kao dobar izvor energije.
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #28 na: Veljača 09, 2011, 09:20:36 »

Pa znam da se koriste za foto. aparate ali kod nas ima milijon nekih vrsta. Uostalom i energizera ali ne te vrste (litium ultimate), sto bas meni treba...
I kakav je osjecaj baratati sa litijem kao elementom 1. grupe PSE thumbup 
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #29 na: Veljača 09, 2011, 09:23:57 »

Pa nije baš neki za 1 min užasno potamni, a pri reakcijom sa vodom nastaje nešto i amonijaka.  smilegrin
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #30 na: Veljača 09, 2011, 11:59:14 »

Ali sam izvadio litij iz baterija.  thumbup

Sigurno si se nauživao "ugodnog" mirisa rastavljene litijeve baterije smilegrin

Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #31 na: Veljača 10, 2011, 08:36:20 »

Čuo sam da te pare nisu previše zdrave!  shocked2 Mislim da sadrži i tionil klorid.
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #32 na: Veljača 10, 2011, 09:43:18 »

Nedavno sam dobio par komada od kolege, nisu bile nove, ali svejedno je bilo dovoljno za upoznat se s litijem. Grin

Što se smrada tiče, vjerojatno je povezan sa željezovim disulfidom (FeS2) kojeg te baterije sadrže. Uz to, litij reagira i sa dušikom iz zraka, te nastaje litijev nitrid, koja pak reagira sa vlagom iz zraka, pri čemu nastaje NH3, što dodatno pridonosi smradu.

Kraća izloženost vjerojatno nije veliki problem, ali bolje naravno raditi sa zaštitnom opremom. Uz to, čim se litij odvoji, ostatak je najbolje ubaciti u nešto što se da dobro zatvoriti, kako se smrad ne bi širio.

Evidentirano

Scientia potentia est.
ApneaChemist
Student
**

Email
« Odgovor #33 na: Svibanj 07, 2011, 02:46:37 »

Energizer baterije je lako nabaviti, ja sam ih kupio u bauhausu.  Folija koja se izvadi ne reagira sa kisikom već sa dušikom iz zraka i tvori tanki, tamni sloj litijevog nitrida.
Brzim prebacivanjem u mineralno ulje to se lako može zaustaviti.  Jednom sam otvarao litij-tionil klorid bateriju, u kojoj je veća količina litija na stijenkama baterije ali to je na žalost završilio (ogromnom slučajnošću) tionil kloridom u mojem oku, zatim ispiranjem i nastajanjem klora i HCl u mom oku (nije puno bolje..), tako da ovu bateriju ne bih preporučio. Naravno, kad bi se skužilo neki efikasan način otvaranja, bez da tionil klorid pošprica na sve strane, moglo bi ga se sačuvati kao i litij.
Evidentirano
mr. pametni
Znanstvenik

Email
« Odgovor #34 na: Svibanj 08, 2011, 11:57:40 »

vidio sam da te baterije sa litijem proizvodi i sony
ima ih u jednoj prodavaonici u arena centru
Evidentirano
ApneaChemist
Student
**

Email
« Odgovor #35 na: Svibanj 08, 2011, 01:19:22 »

Evo moj stari video : http://www.youtube.com/watch?v=-m5QCoBG8CI
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #36 na: Svibanj 14, 2011, 09:09:11 »

Dobro bi došao neki link koji bi ovo potvrdio. Ne mora biti da se u njima nalazi elementaran litij, ima tih baterija raznih vrsta. Za sad mislim da su najbolje one energizer baterije.
Evidentirano
mr. pametni
Znanstvenik

Email
« Odgovor #37 na: Svibanj 14, 2011, 05:20:42 »

Dobro bi došao neki link koji bi ovo potvrdio. Ne mora biti da se u njima nalazi elementaran litij, ima tih baterija raznih vrsta. Za sad mislim da su najbolje one energizer baterije.

e to ti ne mogu dati jer zbilja ne znam,ja sam samo spazio da na njima piše lithium battery za fotiće
Evidentirano
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #38 na: Svibanj 19, 2011, 07:57:17 »

U Americi uspjesno nabavio Energizer Ultimate Litijumske baterije bigsmile  Uhh napokon, jer ih kod nema nikako sad
Valjda cu s 4 baterije izvuci lijepu kolicinu litija. Samo moram biti jako brzprilikom vadjenja wink1
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #39 na: Lipanj 07, 2011, 03:15:01 »

Ostao sam zaprepašten ovim videom.  shocked2  Dobivanje natrija elektrolizom natrijeva klorida , korišten je ispravljač za punjenje akumulatora.
Evidentirano

Str: 1 [2] 3
  Ispis  

Skoči na: