Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Ožujak 04, 2024, 02:57:26
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje natrijevog hidroksida
 Str: [1]
  Ispis  

  Dobivanje natrijevog hidroksida
Autor Poruka
Lavoslav Ruzicka
Student
**
Postova: 28


« na: Svibanj 01, 2013, 09:09:20 »

Pribor:laboratorijska čaša,ploča za zagrijavanje
Kemikalije: natrij karbonat,kalcij hidroksid,voda
Postupak
U laboratorijsku se čašu stavi 10 g natrij karbonata i ulije 50 ml vode.Otopina se mora dobro promješati sve dok natrijev karbonat
ne bude otopljen.Potom se u otopinu stavlja 10 g kalcijevog hidroksida i lagano se zagrijava uz mješanje oko 3-4 minute.Nakon toga prestajemo zagrijavati
i otopinu filtriramo.Dobiveni filtrat je natrijev hidroksid,a talog na filter papiru kalcijev karbonat.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #1 na: Prosinac 01, 2013, 08:34:03 »


Proizvodnja natrijevog hidroksida:

Nekad se natrijev hidroksid industrijski dobivao (a možda i laboratorijski), da se (uz klor) elektrizirala elektrolizom zasićena otopina natrijevog klorida.
Tehnički način dobivanja natrijeva hidroksida elektrolizom vodene otopine natrijevog klorida opisan je kod tvorničkog dobivanja klora.
Elektroliza je malo problematična jer se klor malo otapa u lužini, pa daljnjom elektrolizom nastane  malo klorata.

Danas se u zaostalim zemljama i dalje velike količine natrijeva hidroksida dobivaju kaustifikacijom sode (reakcija natrijevog karbonata (Na2CO3) s kalcijevim hidroksidom - gašenim vapnom), premda se ovaj postupak u svijetu sve više napušta:

2 Na+ + CO2/3- + Ca2+ + 2OH- --> 2 Na+ + 2OH- + CaCO3(s)

Postupak se izvodi tako da se u vruću zasićenu otopinu koja sadrži otprilike 20% natrijeva karbonata, uz miješanje dodaje lagano višak vapnenog mlijeka, isto vruće.
Na dnu bi se taložio kalcijev karbonat, a u otopini natrijev hidroksid. Nakon uklanjanja taloga slabo rastvorivog kalcijeva karbonata filtracijom, otopina natrijeva hidroksida se koncentrira uparavanjem. Zatim se zagrijavanjem u kotlovima od nikla na 500°C prevede u bezvodni dobro rastvorivi NaOH.
Nezgodno je tek to što je produkt obično onečišćen kalcijem i karbonatima.

Natrijeva lužina se laboratorijski dobiva reakcijom natrija, natrijeva oksida i peroksida s vodom.

Godišnja svjetska proizvodnja iznosi oko 30 milijuna tona.Bilo bi dobro kad bi se post od Lavoslava Ruzicke prebacio u ovu temu, a zatim moj obrišite slobodno.

Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #2 na: Prosinac 04, 2013, 10:34:47 »


Ok je ovako, jer ovo je podforum "eksperimentalna kemija", gdje je naglasak na dobivanju spojeva, dok si ti svoj stavio u podforum "kemikalije", što je isto u redu jer si tamo pisao općenito o NaOH. Jedino sam maknuo tvoj odjeljak o dobivanju iz tvoje navedene teme iz podforuma "kemikalije" (link) i stavio u tvoj post iznad.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #3 na: Prosinac 05, 2013, 05:55:50 »

Malo je nezgodno, ipak, kada se o istom spoju piše na dva različita mjesta. Npr. NaOH - u kemikalijam se piše nešto o spoju i nabavci istog, dok u ekperimentalnoj - samo dobivanje.
OK, ako je tako zamišljeno, al ja bi ipak da se o samom spoju napiše prvi post a svi daljnji budu skoncentrirani na njegovo dobivanje, i nebi bilo potrebe pisati o istom spoju na dva različita podforuma.
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: