Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Siječanj 25, 2025, 12:49:19
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje amonijevog nitrata
 Str: [1] 2
  Ispis  

Dobivanje amonijevog nitrata
Autor Poruka
Doc
Ludi znanstvenik

« na: Kolovoz 14, 2010, 12:47:57 »

Dobivanje Amonij-nitrata (NH4NO3) :

Nakon sto ste kupili umjetno gnjojivo KAN ili FLORIN 6 u najblizoj poljoapoteci, pripremite kljucalu vodu i saspite odredjen sadrzaj KANA-a u tu kljucalu vodu i mijesajte na peci tako oko 10-ak minuta. Nakon toga skinite posudu sa peci neka se 15-ak minuta talozi kalcij karbonat u obliku gline na dno posude. Nakon toga dobro profiltrirajte otopinu tako da se odstrani sto vise bezpotrebnog CaCO3. Na kraju treba da dobijete gotovo proziran rastvor amonij-nitrata koji treba da ponovno blago zagrijavate. Kada ste ga malo zagrijali skinute posudu sa peci neka se malo ohladi i nakon toga stavite u hladnjak da ostoji oko 6-7 sati. sniff
Kada otvorite hladnjak nakon 6 sati vidjet cete mnostvo cisto bijelih kristala Amonij-nitrata. Potrebno je da ih dobro osusite i uskladistite u hermeticnu posudu jer Amonij-nitrat upija vlagu. tumble

Sada kada ste dobili cisti Amonij-nitrat moci cete isto tako dobiti i Natrij-nitrat. wink1
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Kolovoz 14, 2010, 01:19:58 »

Ja sam otopio amonijev nitrat iz KAN-a u vodi, smjesu sam filtrirao(CaCO3 je netopljivi talog), i dobio sam bistru otopinu amonijevog nitrata. Zatim u otopinu sam dodao natrijev hidrogenkarbonat, produkti su natrijev nitrat, amonijev karbonat(raspada se na amonijak, CO2 i vodu). Primjetio sam da nakon reakcije na stjenkama čaše se skuplja sloj netopljivog spoja(najvjerojatnije CaCO3) tongue i to se da skiniti solnom kiselinom, pokušao sam octom, ali sporo ide.

Mislim da, sam NH4NO3 nije eksplozivan, on je jedan od sirovina od kojih se proizvode eksplozivi. Ja sam ga talio i proizvodio N2O.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Kolovoz 14, 2010, 02:49:16 »

Sto se dobivanja natrijevog nitrata tice, mozete kupiti i jedno drugo gnojivo, koje vam eliminira probleme s kalcijem, jel wink1

A sto se tice amonijevog nitrata dobivenog iz KAN-a, nije da je bas pretjerano cist, ali ja sam ga uspio iskoristiti u pojedinim nitracijama.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Kolovoz 14, 2010, 03:27:35 »

Pa najbolje je kupiti AN jer bi u tom slucaju bas izbjegli probleme s kalcijem.
 puzzled
Bas steta sto ga kod mene nema u Bihacu nego samo KAN. sad
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #4 na: Kolovoz 15, 2010, 09:27:09 »

A i da ga ima, dolazi samo u velikim vrecama ako se ne varam.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Kolovoz 15, 2010, 12:12:05 »

To su i razlozi zašto sam uzeo KAN, zato što se može lako nabavit i dostupan je u manjim pakiranjima.  wink1
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Kolovoz 18, 2010, 09:32:09 »

Ej, arbor, ja sam evo radio eksperiment dobijanje natrij-nitrata, ali mi nije nesto jasno. puzzled
Stavio sam 500g KAN-a i 900ml vode, pa kasnije 500g natrrij hidrogenkarbonata. Ali kada je bilo na el.kuhalu ili nije izreagovao sav NaHCO3 ili se to vec istalozio NaNO3. Ne znam gdje je greska.
Mozda da to opet profiltriram, pa da filtrat podgrijem i ostavim na sobnu temperaturu da se onda kristalise.
Ti si ovo radio isto u ljetno vrijeme zar ne?
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #7 na: Kolovoz 18, 2010, 10:32:48 »

Hmm, ja nisam imao takav problem, meni je NaNO3 bio još otopljen, a kada se otopina ohladila dobio sam kristale  natrijeva nitrata i samo sam odlio višak tekučine. puzzled
Pokušaj dodavati manje količine NaHCO3 u otopinu, obavezno moraš miješati, čim se prestane razvijati amonijak, prestani dodavati NaHCO3. Smjesu ostavi da se ohladi, hlađenjem se iskristaliziraju kristali NaNO3 jer je slabije topljiv od NH4NO3, ako si sačuvao svoju smjesu dodaj joj još otopine amonijeva nitrata, ako nastaje amonijak onda je previše NH4NO3...

Moram malo to prepraviti. Kada si otapao amonijev nitrat iz KAN-a, jesi li smjesu zagrijavao prije filtracije?

Jesam li ti možda rekao, pokus se ne smije raditi u zatvorenom prostoru... tongue
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #8 na: Kolovoz 18, 2010, 10:39:27 »

Jesam, smjesu sam zagrijavao prije filtracije i radio sam to vani na otvorenom.
Probao sam otopiti talog, ali nije topljiv u vodi, stoga to je NaHCO3.

Idem ponovo praviti ispocetka sve ali po tvojoj mjeri kako si naveo na svom blogu, pa ako uspije onda cu kasnije raditi u vecim kolicinama.  tumble
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #9 na: Kolovoz 18, 2010, 01:17:57 »

puzzled
Ali meni stvarno prvi put je bilo sve ok...
Ali da te upozorim, natrijev nitrat je užasno higroskopan. mad
Ne mogu ga održati suhim, sada sam si napravio eksikator pa kada ga osušim ide u novu bocu... Grin
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #10 na: Kolovoz 18, 2010, 02:36:40 »

Pa, jesi li ga probao drzati u hermetickoj posudi, ali onoj sto ima gumu na rubu otvora.
Ja ih imam nekoliko i cuvam u jednoj NaOH jer i on je higroskopan, pa da znas da nemam nikakvih problema s tim.
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #11 na: Kolovoz 18, 2010, 05:02:26 »

Ma ok, sada sam nabavio plastične boce od starih(potrošenih kemikalija) i rub čepa izolir-trakom zaljepim wink1
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #12 na: Kolovoz 24, 2010, 07:44:55 »

Zna li tko sto bolji i efikasniji nacin rekristalizacije amonijevog nitrata. Dobio sam nekih 300g iz KAN-a.

Ali ja zelim malo vecu cistocu jer nisam uspio profiltrirati smjesu zato jer se odmah pocinjala kristalizirati.
Prah je bijel ali moze da bude jos dodatno prociscen rekristalizacijom.

smilegrin thumbup
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #13 na: Kolovoz 24, 2010, 10:21:25 »

wink1
Pročišćavanje tvari rekristalizacijom

Evo nešto korisno(topljivost amonijeva nitrata u vodi):

118 g/100 ml (0 °C)
150 g/100 ml (20 °C)
297 g/100 ml (40 °C)
410 g/100 ml (60 °C)
576 g/100 ml (80 °C)
1024 g/100 ml (100 °C)
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #14 na: Kolovoz 25, 2010, 12:02:25 »

Odlicno je sto postoji toliko velika razlika u topljivosti.
To cini ekstrakciju iz KAN-a prilicno jednostavnom i relativno dobro iskoristivom.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #15 na: Siječanj 24, 2011, 09:10:53 »

Nije eksplozivan, ali je jak oksidans. Tako da ako se nađe u smjesi sa nečim zapaljivim ili nekom organskom kemikalijom može do zapaljenja i eksplozije...
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #16 na: Siječanj 24, 2011, 10:44:42 »

Amonijev nitrat je eksplozivan sam po sebi, ali su potrebni prilično ekstremni uvjeti da bi se uzrokovala eksplozija navedenog spoja. Svejedno, kao što reče i Arbor, treba paziti sa ovim spojem, pošto može postati dosta osjetljiviji kad dođe u kontakt s određenim tvarima.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Bakar
Docent

« Odgovor #17 na: Siječanj 27, 2011, 03:57:12 »

Zamijetio sam da Florin 6 sadrži 4,8 % magnezijevog oksida. On je vrlo slabo topljiv u vodi, no opet zna li tko da li možda u zasičenim otopinama NH4NO3 reagira s njim stvarajuči amonijak i magnezijev nitrat (čini mi se da ne bi trebao pri sobnoj temperaturi)?

Pitam zato što sam primjetio ne pre jak ali zamijetan miris amonijaka pri dekantiranju i filtriranju otopine florina 6.

Htijeo bih još pitati kako sušite amonijev nitrat?
Ja ga nakon filtracije stavim 1 i po do 3 h (ovisno o količini) ispred one pečice koja puše topli zrak (inače se koriste za grijanje kupatila) i povremeno ga promiješam (na početku se zna dosta otopiti u vodi koju sadrži, no treba miješati i kad postane krut da se brže osuši). Nakon toga ga spremim u onu teglu (u kakvoj dolaze kiseli krastavci xD), a između poklopca i stakla stavim dva sloja one samoljepljive folije za hranu da bolje brtvi.
Evidentirano

Vrlo interesantno! smilegrin
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #18 na: Siječanj 27, 2011, 05:58:54 »

Pošto se za izdvajanje amonijevog nitrata obično koristi poprilična količina vode (i to obično pri nešto višim temperaturama), moguće da se otopi dovoljno (hidr)oksida da se kasnije u reakciji s amonijevim nitratom stvori dovoljna količina amonijaka da bi se u konačnici on mogao i osjetiti prilikom postupka. S obzirom da se amonijak može osjetiti već u prilično malim količinama, moglo bi se raditi o posljedici magnezijevog oksida tj. hidroksida u gnojivu. A tu su vjerojatno i manje količine drugih tvari koje možda nisu navedene u opisu sastava gnojiva.

Što se tiče sušenja, nisam dugo vremena radio s amonijevim nitratom, tako da se ni ne sjećam savršeno kako sam ga sušio, ali vrijedilo bi probati sa kalcijevim kloridom ili nekim drugim sredstvima za sušenje. Grin Kalcijev klorid je ionako jeftin, lako dostupan i naknadno se iz njega opet može izdvojiti voda, tako da se može opet koristiti.
Evidentirano

Scientia potentia est.
amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #19 na: Veljača 13, 2011, 03:40:52 »

Upravo sam napravio amonijev nitrat evo par slika:

Na dnu se vidi taloženje pjeska i amonijeva tekučina ostavio sam da to odstoji 24 h da sav pjesak padne na dno.
Otopio sam 2kg KAN-a u 1l vode.
Evidentirano

Str: [1] 2
  Ispis  

Skoči na: