Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Rujan 16, 2024, 09:32:21
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje amonijevog nitrata
 Str: 1 [2]
  Ispis  

Dobivanje amonijevog nitrata
Autor Poruka
amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #20 na: Veljača 13, 2011, 03:44:09 »

Prvo sam odovjio tekučinu od pjesak zatim sam  filtriro 3 puta.Kuho sam oko 5min 200ml otopine.

Na slici se vidi isparavanje amonijaka.
Evidentirano
amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #21 na: Veljača 13, 2011, 03:46:05 »

Nakon toga kada se smanjila količina otopine za pola stavio sam u hladnjak da se ohladi.

Kristali amonijevog nitrata bigsmile
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #22 na: Veljača 13, 2011, 04:15:55 »

Lijepe fotke, svaka čast. smilegrin thumbup

Inače, amonijev nitrat kristalitira u trigonskom kristalnom sistemu, a primjerak tog sistema nemamo u temi o uzgoju kristala, tako da ako iz ove otopine nastane koji posebno lijepi kristal (ili veći broj njih), znaš gdje možeš isto stavit koju fotku. wink1

Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #23 na: Veljača 13, 2011, 04:27:02 »

Da slike su dobre thumbup
Samo kad bude minusa mozes to rekristalizirati radi vece cistoce, naravno ako ti je potrebna tongue
Evidentirano

Electrochemistry never lies
One Of Us
Učenik
*

« Odgovor #24 na: Srpanj 12, 2012, 06:43:33 »

znam da je stara tema, ali stvarno mi treba pomoć.
nakon višestrukog filtriranja otopine KAN-a, ostaje otopina amonijeva nitrata (barem je meni tako bilo)
e sad, je li sigurno zagrijavati tu otopinu na vatri?
mislim, hoće li se AN, nakon što sva voda ispari zagrijati i zapaliti(?)
unaprijed hvala na odgovoru :)
Evidentirano
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #25 na: Srpanj 12, 2012, 10:58:09 »

Naime kod tebe se pojavio problem jer nisi napravio dovoljan zasicen rastvor KAN-a tako da nisi bas odusevio gdina La Chatelier-a  tongue

Gledaj ako budes to zagrijavao, izlazice ti u isto vrijeme s parom i AN, i meni se nekad davno desilo, 1. put, al u svakom slucaju ti nece eksplodirati.
Moj ti je savjet da u tu otopinu dodas jos dosta KAN-a da napravis sto vise zasicen rastvor to kuhas i tek onda ponovno sve filtriraj nekoliko puta i kristalizacija ce biti uspjesna.
Nakon toga mozes kristale i procistiti prekristalizacijom i to je to.
SRETNO  wink1
Evidentirano

Electrochemistry never lies
One Of Us
Učenik
*

« Odgovor #26 na: Srpanj 13, 2012, 04:18:40 »

Naime kod tebe se pojavio problem jer nisi napravio dovoljan zasicen rastvor KAN-a tako da nisi bas odusevio gdina La Chatelier-a  tongue

Gledaj ako budes to zagrijavao, izlazice ti u isto vrijeme s parom i AN, i meni se nekad davno desilo, 1. put, al u svakom slucaju ti nece eksplodirati.
Moj ti je savjet da u tu otopinu dodas jos dosta KAN-a da napravis sto vise zasicen rastvor to kuhas i tek onda ponovno sve filtriraj nekoliko puta i kristalizacija ce biti uspjesna.
Nakon toga mozes kristale i procistiti prekristalizacijom i to je to.
SRETNO  wink1

puno hvala, javit ću rezultate!   smilegrin
Evidentirano
erlenmeyer
Učenik
*

Email
« Odgovor #27 na: Studeni 01, 2012, 04:16:16 »

Neće izlazit amonijev nitrat ako uparavaš otopinu! Može imat miris po amonijaku al to je drugo, otopinu je sigurno uparavat neće ti se ništa dogodit (pazi da neostane na suhom). Puno jednostavnije od filtriranja je da se otopina ostavi da se dolomit istaloži i onda dekantira. Kristali budu dosta lijepi samo se nemogu održat ako se ne stave u mineralno ulje jer je amonijev nitrat higroskopan, a nemogu se osušit jer izgube oblik.
Evidentirano

Nothing in life is to be feared, it is only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less.
mr. pametni
Znanstvenik

Email
« Odgovor #28 na: Studeni 26, 2012, 10:34:13 »

znam da je stara tema, ali stvarno mi treba pomoć.
nakon višestrukog filtriranja otopine KAN-a, ostaje otopina amonijeva nitrata (barem je meni tako bilo)
e sad, je li sigurno zagrijavati tu otopinu na vatri?
mislim, hoće li se AN, nakon što sva voda ispari zagrijati i zapaliti(?)
unaprijed hvala na odgovoru :)

ja sam AN držao u pećnici po tri sata na 120 stupnjeva(nisam mogao više jer bi se AN raspao) i dalje je imao vlage u sebi
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #29 na: Prosinac 26, 2012, 11:54:08 »

Sredstva za sušenje bi mogla dati bolje rezultate, jednom kad je veći dio vode već uklonjen iz NH4NO3. Kalcijev klorid se može relativno jeftino nabaviti u većim trgovinama, u obliku velikih tableta koje služe za uklanjanje vlage iz prostorija.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #30 na: Prosinac 27, 2013, 09:04:12 »

Amonijev nitrat (NH4NO3, amonijeva salitra) je zanimljiv kemijski spoj.
Formula za amonijev nitrat je NH4NO3 (znači ovdje je NH4), a amonijaka formula je NH3, jer onaj atom od dušične izjednačavanjem prelazi na drugu stranu. Bilo koja amonijeva sol ima amonijev kation, NH4(+).

Jedan je od najslabijih i najneosjetljivih eksploziva, ali zbog svoje jeftinoće proizvodnje je sastojak svih vrsta eksploziva.
Prije se nije ni znalo da je amonijev nitrat eksploziv i da mu samo treba neki malo jači eksploziv da dobije početnu brzinu. Mislim da se za AN znalo što je i kakav je, ali možda to nisu znali oni koji su stvar detonirali. Neznanje pojedinca ih je koštalo ljudskih žrtava...

Dobivanje:

1.
Dobiva se reakcijom dušične kiseline i amonijaka.

Prilikom pokusa u HNO3 sam išao uliti amonijak, ali nisam ni ulio jednu kap, reakcija je bila ogromna, počelo dimiti i počela je prštit kiselina okolo. Reakcija što se je zbivala, bila je egzotermna.
Pokušao sam obrnuto, pa je bila puno slabija, ali otopina je ostala, od amonijevog nitrata ni čut ni vidjet!
Moguće je da je odmah nitrat oksidirao amonijak.

Kako pripraviti amonijev nitrat na ovi način? Kad sam bio nešto tražio, izgledalo mi je da treba uvoditi plinoviti amonijak u HNO3?! Ne znam, ali pokušavam s otopinama i ne uspijeva mi.
Svakako pokusi su bili rađeni s jako hladnim otopinama, prethodno ohlađenim u hladnjaku, mada se je moglo i u ledenoj kupki, ali ovako je jednostavnije i sigurnije.

Jednom sam se čak našalio s kolegom, kada sam ga pitao, kako na ovakav način pripraviti amonijev nitrat, bez izdvajanja iz umjetnoga gnojiva, da sam možda čak i propustio priliku da mi eksplodira u lice :D, ali neće, prije bi baterija AA eksplodirala nego on:).

Pokušati ću uvoditi plinoviti amonijak u HNO3, pa ću vidjeti što će se zbiti. Amonijak se jako dobro otapa u vodi, a u kiselinama još bolje.
Možda bi bio mali problem taj, ako otopina odmah postane krutina i začepi cjevčicu, ali ipak nema nikakve potrebe da cjevčicu uranjaš u kiselinu, samo treba nekako izolirati posudu, najlakše bi pak to bilo s rukavicom :)
Sigurno neću pokušavati opet s otopinama, jer kako ti kažeš, moguće je da, ne daj Bože, ostanem bez nekog dijela tijela.

Možda bi se moglo ga pripraviti miješanjem NH4OH farmaceutske čistoće i HNO3 p.a.?

2.
Ovo djelo vađenja amonijevog nitrata iz umjetnoga gnojiva je kazneno djelo u Hrvatskoj ako je za potrebe eksploziva ili pirotehničkih sredstava, ako je za nešto drugo, onda nije.

Može se izvaditi (izolirati) dekantacijom umjetnog gnojiva KAN (to je kratica pisana kemijskim simbolima; kalkammonsalpeter /KAS/ - u prijevodu sa njemačkog na hrvatski) , a u manjem pakovanju od 3kg dolazi pod nazivom Florin 6. Sadrži amonijev nitrat i kalcijev karbonat.

*Kemijski simbol kalcija je Ca, a kalija K; što znači da je kalij u KAN-u a ne kalcij, mnogi bi pomislili, zato što se ne čita calcij nego kalcij; pa je uzeto prvo slovo hrvatskog naziva za taj simbol. I kalcij i kalij su potrebni i tlu, tj. biljkama i čovjeku; inače, za gnojidbu služi kalij ponajviše zbog plodova, dok kalcij izgrađuje kostur čovjeka.

Skuhajte 1 litru vode i ubacite 1,5kg KAN-a u njega. Bolje je da imate već vruću vodu, nego li da ga ubacite pa onda kuhate u hladnoj vodi, bar po meni, jer ćete ga tako više onesposobit i izlazit će vam amonijaka dosta bespotrebno. Sva dušična gnojiva se bolje otapaju u toploj vodi, jer ona hlade vodu ( http://hr.wikipedia.org/wiki/Endotermni_proces ). Miješajte sve dok se ne otopi (jedno 5-10min). Tu tekućinu izlijte u neku veliku staklenku i ostavite preko noći (na nekoj povišenoj polici), da se sedimentira, tj. da pijesak spadne na dno. Dobro je staviti i malo nagnuto da vam pijesak bude u kutu posude. Sad pravilom dviju posuda prilijte iz te staklenke u drugu čistu posudu svu tu tekućinu, a pijesak koji ostane bacite ga. Pravilo dviju posuda se radi pak tako da uzmete jednu gumu tanku i uronite je u otopinu amonijeva nitrata malo posisate (počučate) i kad krene (pazite da vam se ne zaleti, pa gledajte u gumu dok vučete), odmah prebacite u drugu posudu i tako će vam se jedna odlijevati, a duga ulijevati. Kako se troši prva posuda tako gumu spuštajte prema pijesku, al ne toliko puno, kad vidite da siše pijesak odmah stanite i taj ostatak profiltrirajte i pijesak bacite.

Sušenje:

Tu tekućinu sad stavite u pećnicu da voda ispari, a amonijev nitrat ostane. Kad se stavlja u pećnicu, bitno je stavit na oko <100°C da voda ispari (jer voda isparava na 100°C) i ponekad otvarati, da voda u obliku pare izađe vanka.
Nekima pećnice nisu dopuštene od strane roditelja u kući, ili pak nemaju neku staru, pa možete odliti u laboratorijsku čašu ili neku posudu i uparavajte dok se volumen otopine ne smanji do pola i ne osjetite miris amonijaka.

Onda otopinu pustite da ohladi i stavite je u hladnjak. Za par sati imat ćete puno kristala amonijeva nitrata skupa sa ostatkom tekućine. Sad uzmite posudu i stavite u jednu kristale neka se suše. Kad se sve osuši imat ćete amonijev nitrat.

*Moje mišljenje o ovoj metodi stavljanja u zamrzivač da vam se pojave kristali nema ništa, jer će se pojavit oni šta su uspjeli, a oni šta nisu opet ga imate u otopini koji morate sušit, kompliciranije, sporije a ne treba to.

Što se tiče sušenja, sušenje na ljeto bar nije problem u jedan sat do tri sata popodne stavim po ljetnoj žegi na sunce i to je sasvim dostatno da se prosuši cijeli. Općenito amonijev nitrat je najbolje raditi ljeti, njega cijeloga stavite u razne crne tepsije i posude i na sunce i voda ispari za dobro jedno poslijepodne. ;)

Ja pak na neku tepsiju stavim crnu kesu od smeća i tu tepsiju samo malo nagnem ukoso da zrake sunca što izravnije udaraju u to što sušim. Nemojte izravno na tepsiju stavit jer je korozivan i tepsija će na taj način propasti u par puta, i poskočit će i otpasti boja. Plastična kesa crna je najbolji način jer upija svjetlost i požuruje sušenje. Također između njega često napravim kao one crte na kruhu, oko njega raširim crtama ili krugovima da se nadzire crna boja kese, što bolje privlači svjetlost i požuruje sušenje. Na njega usmjerim i još ogledalo pod tim kutem sunca da tuče u njega što dodatno požuruje sušenja, itd., svaki put mi padnu na pamet nove ideje i u sušenju se sve više usavršavam:)

Spremite ga u hermetički zatvorenu posudicu jer upija vlagu iz zraka.
Amonijev nitrat je jako korozivan i otrovan, pa zaštitni premaz na posudama se lako odvoji i željezo lako korodira.

Kupovina:

Amonijev nitrat se može kupiti u kesicama za momentalno leđenje.
Kao umjetno gnojivo se prodaje na vrećama, rijetko kad na kile, ali cijena mu se kreće oko 10kn po kilogramu.
Može se kupiti u poljoprivrednim apotekama s prikazanom poljoprivrednom dozvolom.

Evo jedan link o proizvodnji amonijevog nitrata.

Jeste li ikada jako zagrijavali čisti i suhi amonijev nitrat u epruveti i onda ispustili epruvetu s rastaljenom soli na pod, ili pak direkt u hladno? Divan pokus :D
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #31 na: Siječanj 04, 2014, 03:00:25 »

Nemogu više uređivati, nestadoše, mislio sam izbrisati gornje dvije slike i staviti ove dvije nove, pa nek to moderator napravi...evo nove slike NH4NO3-a:

Evidentirano

Str: 1 [2]
  Ispis  

Skoči na: