Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Listopad 06, 2024, 03:08:01
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Pročišćavanje tvari prekristalizacijom
 Str: [1]
  Ispis  

Pročišćavanje tvari prekristalizacijom
Autor Poruka
Arbor
Ludi znanstvenik

« na: Kolovoz 24, 2010, 10:19:07 »

Pribor: laboratorijska čaša, stalak sa lijevkom, filtar papir, el. kuhalo, stakleni štapić, eksikator

Kemikalije: tvar koju je potrebno pročistiti, otapalo

U laboratorijsku čašu je potrebno staviti uzorak tvari koju je potrebno pročistiti(npr. NH4NO3). Uzorak se mora izvagati, zato što se mora znati što preciznije masa uzorka. Laboratorijska čaša sa uzorkom se stavi na el. kuhalo i polako se uz miješanje dodaje voda u manjim količinama(kapaljka) sve dok se ne otopi sva tvar. Ako je uzorak kontaminiran sa ne topljivim spojevima, otopina se profiltrira. Nakon filtracije otopinu je potrebno ohladiti na što nižu temperaturu, da se ostvari što veće iskorištenje.  Otopina se može hladiti pomoću ledene kupelji, a nakon hlađenja kristali se mogu odvojiti pomoću vakuum filtracije. Dobro je ostaviti uzorak na filtar papiru sa uključenim vakuumom da se izvuče što više otapala iz uzorka, a zatim staviti uzorak u eksikator na sušenje. Uzorak se ponovno izvaže, a masa usporedi sa prvom masom.
Postupak se ponovi, a zatim nakon sušenja zatvori se u hermetički zatvorenu bocu.

Svakom prekristalizacijom povećava se kvaliteta, odnosno čistoća kemikalije, ali smanjuje kvantiteta, odnosno količina!
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Kolovoz 25, 2010, 12:05:28 »

Koju tvar si koristio za susenje amonijevog nitrata? Meni ga je obicno muka posusit potpuno.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Kolovoz 25, 2010, 12:32:10 »

Ja se nisam bavio amonijevim nitratom, jer mi je muka već od tog spoja!!! Ali sam uspio natrijev nitrat pročistiti rekristalizacijom....
Mislim da bi CaCl2 bio odličan, za sušenje AN-a, pokušati ću nabaviti kalcijeva klorida.
Stari spacebag je od koristi... bigsmile
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Kolovoz 26, 2010, 07:03:35 »

Zna se sav slijepit dok nije potpuno suh. To me podsjetilo na onu katastrofu u Njemackoj dok im se u 20 metara visokom silosu isto tak slijepilo umjetno gnojivo bazirano na amonijevom nitratu. U ono vrijeme nisu znali da je AN eksplozivan, pa su krenuli to usitniti s dinamitom. Rezultat je bila eksplozija ekvivalentna 1-2 kilotoni TNT-a i krater dubok 20 metara i širok preko 100 metara shocked2

Tak da ako vam tvari nisu 100% suhe, pa vam se slijepe, ne ih usitnjavati dinamitom  smilegrin
Evidentirano

Scientia potentia est.

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: