Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Listopad 06, 2024, 01:17:42
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje olovovog nitrata
 Str: 1 [2]
  Ispis  

Dobivanje olovovog nitrata
Autor Poruka
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #20 na: Veljača 27, 2011, 04:34:11 »

Evo samo da napomenem, rekristalizacija i prekristalizacija

Rekristalizacija je stvaranje nove zrnate strukture od postojeće u hladno obrađenom metalu. Obično se postiže zagrijavanjem. Promjena iz jedne kristalne strukture u drugu pojavljuje se prilikom grijanja preko ili hlađenja ispod kritične temperature.

Prekristalizacija je proces pretvorbe jedne kristalne forme u drugu kao posljedica promjene fizičkih i kemijskih uvjeta u otopini.
Prekristalizacija je metoda razdvajanja smjesa (homogenih i heterogenih) koja se najčešće koristi za čišćenje onečišćenih tvari. Da bi se neka tvar mogla očistiti prekristalizacijom, mora imati svojstvo da je u odabranom otapalu pri povišenoj temperaturi mnogo topljivija nego pri sobnoj temperaturi. Za otapanje tvari uzima se što manja količina otapala, kako bi se pri povišenoj temperaturi dobila zasićena otopina. Hlađenjem pročišćene otopine dolazi do kristalizacije čiste tvari iz matičnice. Prisutne nečistoće ne smiju biti topljive u odabranom otapalu, pa se mogu odvojiti filtracijom. Za uklanjanje pojedinih tvari u vruću otopinu dodaje se aktivni ugljen, npr.

Čekamo daljnje rezultate, tvoje prekristalizacije. I naravno, oprez sa olovovim(II) nitratom.  thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #21 na: Veljača 27, 2011, 04:47:30 »

Vidiš u jednoj mi knjizi pise prekristalizacija, a ja sam mislio da je to greska i da se kaze rekristalizacija. Znaci razlikuju se, (zanimljivo) thumbup
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Bakar
Docent

« Odgovor #22 na: Svibanj 06, 2011, 02:20:41 »

Neizmjerenu količinu olova (u obliku jednog komada) sam stavio u 35 ml 65% dušične, i reakcija se odvijala kao i uobičajeno. Nakon završteka (pustio sam preko noči) nadopunio sam vodom prvo do 150 ml da se otopi sav talog (bilo je nekih komadića koji su otpali s olova koji nisu bili topljivi pa da profiltriram). No ostalo je nešto bijelog taloga, koji ni nakon nadopunjavanja do 300 ml vode nije se otopio.

Izgleda da u olovu ima nekih primjesa, no neznam što bi to moglo biti. Komad olova je bio smijesa olova iz starih cijevi i raznih utega.
Zna li tko što bi to moglo biti?
Evidentirano

Vrlo interesantno! smilegrin
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #23 na: Svibanj 06, 2011, 06:24:13 »

Pokušaj zagrijati smjesu, ako se ne otopi, onda sigurno nije olovov nitrat.  tumble
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #24 na: Svibanj 07, 2011, 11:22:22 »

Izgleda da u olovu ima nekih primjesa, no neznam što bi to moglo biti. Komad olova je bio smijesa olova iz starih cijevi i raznih utega.
Zna li tko što bi to moglo biti?

Možda još neki drugi metali (ili njihovi spojevi) koji su prisutni u vrlo malim količinama. Slično zna i kod taljenja olova nastati sloj takvih nečistoća (troska).
Evidentirano
ApneaChemist
Student
**

Email
« Odgovor #25 na: Svibanj 08, 2011, 10:55:18 »

Ako možeš efikasno dekantirati ostatak od taloga, to je dobra metoda.  Ja u takvim slučajevima sve to skupa stavim u malo užu,višu posudu i zatim, nakon što sve istaloži,
namontiram sa teflonskom trakom komadić (u ovom slučaju) olovovog nitrata da lebdi iznad taloga. Na taj se način omogući spora kristalizacija u čistom okruženju koja u pravilu daje iznimno čist produkt. Procesom rekristalizacije gubi se dosta produkta ali ako se ponovi više puta može se dobiti produkt 99,999% čistoće.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #26 na: Travanj 19, 2013, 09:23:26 »

Olovov(II) nitrat (Pb(NO3)2) je bijel kubičan ili monoklinski kristal lako topljiv u vodi.
U dodiru s organskim spojevima pospješuje gorenje, a koristi se kao oksidans i sredstvo za nagrizanje u tekstilnoj industriji. Služi u bojadisarstvu i bojadisarskom tiskanju pamuka, za dobivanje drugih olovnih spojeva i kao kemijski reagens.
Olovov(II) nitrat se dobiva reakcijom elementarnog olova s dušičnom kiselinom.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #27 na: Siječanj 01, 2016, 03:03:55 »

Kada pomiješate olovo i kalijev nitrat, te ih žarite na plameniku, dobit će te olovov(II) oksid, jer je kalijev nitrat bolji oksidans od kalijevog nitrita:
Pb + KNO3 -> Pb(NO3)2
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #28 na: Siječanj 03, 2016, 08:52:20 »

Kada pomiješate olovo i kalijev nitrat, te ih žarite na plameniku, dobit će te olovov(II) oksid, jer je kalijev nitrat bolji oksidans od kalijevog nitrita:
Pb + KNO3 -> Pb(NO3)2

Pretpostavljam da misliš na nitrat?

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #29 na: Ožujak 05, 2016, 07:02:56 »

Da, to je bila pogreška, mislio sam na nitrat.
Evidentirano

Str: 1 [2]
  Ispis  

Skoči na: