Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Lipanj 13, 2024, 06:11:40
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Oprema koju bi voljeli imati
 Str: 1 ... 3 4 [5]
  Ispis  

  Oprema koju bi voljeli imati
Autor Poruka
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #80 na: Svibanj 18, 2011, 07:10:51 »

Da bi u laboratoriju mogao koristiti vodenu sisaljku za snižavanje tlaka, prije aparature sisaljku moraš spojiti na Woulffovu bocu. Zato što postoji mogućnost da voda može ući u aparaturu, što može biti opasno. Zato je bolja opcija vakuum pumpa.  thumbup Vodene sisaljke su prilično skupe i prodaju se samo za laboratorije.

Evidentirano

Real chemist always start from this!!
erlenmeyer
Učenik
*
Postova: 19Email
« Odgovor #81 na: Studeni 04, 2012, 05:13:51 »

Ako se već kupuje vakuum pumpa treba naći pumpu s PTFE diafragmom, znači suha-bez ulja i otporna na korozivne pare. S tim se izbjegava korištenje "zamke" za pare sa suhim ledom i često mjenjanje ulja koje nije jeftino!
Evidentirano

Nothing in life is to be feared, it is only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less.
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #82 na: Ožujak 17, 2013, 04:17:15 »

Osim kupovanja akvarijske pumpice za zrak, dobro je nabaviti stari motor od hladnjaka, koji se uvijek može negdje naći. Onu bakrenu ampulu otkidate, jer se u njoj nalazi plin, amonijak ili nešto treće; a ona glavna cijev je mjesto kroz koju izlazi zrak. Na program motora se spoju normalni kabeli i kad se upali, sasvim pristojno radi. Protjerivanje zraka u pokus se čak može da se ne upuhuje neprestano zrak, a ako je prevelik, imajte mogućnost i napraviti nekakav ventil za otpuštanje većeg i manjeg zraka. Podosta ljudi ih ostavljaju pa pumpaju gume za bicikle i automobile s njim.
Evidentirano
Acidum
Učenik
*
Postova: 6


« Odgovor #83 na: Svibanj 30, 2013, 08:48:10 »

...Onu bakrenu ampulu otkidate, jer se u njoj nalazi plin, amonijak ili nešto treće...

Ovo je veoma pogrešan stav! U većini rashladnih sistema (frižideri, zamrzivači...) se nalaze freoni, a njihovo dejstvo na ozonski omotač je i više nego dobro poznato!

Takve stvari se ili uklanjaju ispumpavanjem vakuum-pumpom u drugu posudu, ili kontrolisanim prevođenjem u druga jedinjenja koja nisu štetna (jedan od freona, CF3Cl, se može prevesti u trifluorsirćetnu/trifluoroctenu kiselinu; mogu da iskopam neke radove ako nekoga interesuje).

A ako već imate stari motor od hladnjaka bolje ga je koristiti kao prilično solidnu vakuum-pumpu (na internetu naširoko opisano i korišćeno).
Evidentirano

...i nestadoh u izmaglici...

 Str: 1 ... 3 4 [5]
  Ispis  
 

Skoči na: