Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Travnja 24, 2026, 05:35:47
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Izrada indikatora od crvenog kupusa
 Str: [1]
  Ispis  

Izrada indikatora od crvenog kupusa
Autor Poruka
Doc
Ludi znanstvenik

« na: Rujna 12, 2010, 03:10:42 »

Evo ovo sam neki dan bas vidio na nekoj stranici kako se pravi indikator tecnost od crvenog kupusa koji ima izvnredan efekt. eureka
Nadam se da imate izvor ovog zacudjujuceg kupusa kojeg na svu srecu imam u basti.

Osim toga sto utvrdjuje prisutnost kisele ili bazne sredine, jos pokaziva i...

pH vrijednosti po bojama, tako da te boje mozete uporediti bo pH skali boja.

Nareze se listova crvenog kupusa u 100ml casu. Zatim se u casu od 400ml u kojoj se nalazi 200ml vruce vode saspu ti usitnjeni komadi kupusa. Lagano mijesajte nekoliko minuta i ostavite da odstoji nekoliko sati. Poslije hladjenja smjesu profiltrirajte i dobit cete mrkocrveni filtrat. Taj filtrat je ustvari indikator.

Posluzit ce vam tako da u zeljenu otopinu nakapate nekoliko ml ovog indikatora i .......    Saznat cete cak i pH broj spin bigsmile
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Rujna 12, 2010, 03:22:51 »

Aktivna tvar koja se nalazi u čaju šipka, listu crvenog kupusa, soku cikle itd. se naziva antocijan. To je pigment koji mijenja boju sa promjenom pH vrijednosti u otopini. Skuhaj čaj od šipka, dodaj malo sode bikarbone ili limunske kiseline i dobit ćeš sličan efekt.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Rujna 12, 2010, 03:24:46 »

Znaci u tome je fora! wink1

Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Rujna 12, 2010, 03:27:36 »

Evo što se dogodi...

Gledaj samo gornji dio slike...
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #4 na: Rujna 12, 2010, 03:38:27 »

Moja je profesorica vršila ekstrakciju pomoću soxhletova ekstraktora. Mislim da otapalo može biti etanol ili metanol, ali mislim da je bolje otapalo metanol.
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Rujna 12, 2010, 03:44:49 »

Da li ova vrsta indikatora moze da posluzi u svim reakcijama (bilo gdje) ili ima nekih ogranicenja.
Od indikatora imam "metilviolet"  (kis. zuto- baz. plavo), a probacu sebi nabaviti fenolftalein. spin
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Rujna 12, 2010, 04:35:24 »

Fenolftalein i metilorange su osnovni, iako se fenolftalein koristi za acido-baznu titraciju.
Evidentirano

chatzee
Banned
Asistent

« Odgovor #7 na: Ožujka 25, 2011, 06:40:38 »

Eh ovako, mogu li ja koristiti trešnje da ih nagnječim jer će ih aBd biti sada u ljeto, pa pomiješati sa malo vode, filtrirati da mi šta drugo ne prioni (kroz rešetku, ne mora filter papir) i to sa malo još vode da se dizolvira bolje i papire umočiti? Je li iko to probao i da li vjerujete da može? Ja sam čitao da može ali niko nije pravio na svijetu još! sad

Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #8 na: Ožujka 25, 2011, 07:35:49 »

Za najbolju reakciju preporučio bih etanol i crveni kupus. Ne znam za trešnju, ali mislim da sadrži više pigmenata osim antocijana.
Evidentirano

Zion
Student
**

« Odgovor #9 na: Ožujka 28, 2011, 01:52:19 »

Eh ovako, mogu li ja koristiti trešnje da ih nagnječim jer će ih aBd biti sada u ljeto, pa pomiješati sa malo vode, filtrirati da mi šta drugo ne prioni (kroz rešetku, ne mora filter papir) i to sa malo još vode da se dizolvira bolje i papire umočiti? Je li iko to probao i da li vjerujete da može? Ja sam čitao da može ali niko nije pravio na svijetu još! sad

Ako možeš do trešanja, onda sigurno možeš i do crvenog kupusa koji je ionako najbolji izbor za to.

Evidentirano
chatzee
Banned
Asistent

« Odgovor #10 na: Ožujka 28, 2011, 02:41:19 »

Pa ne mogu ja nažalost narediti staroj da zasije crveni kupus. Nego, ima li da ga se kupi po pijacama i takim mjestima? puzzled
Evidentirano
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #11 na: Ožujka 28, 2011, 03:13:53 »

Pa sigurno da ih mora biti kupiti po pijacama tongue  Samo malo bolje potrazi  wink1
Evidentirano

Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #12 na: Veljače 06, 2012, 02:05:16 »

Otopina indikatora iz crvenog kupusa može se vrlo jednostavno pripremiti. Izreže se na sitne komadiće nekoliko svježih listova crvenog kupusa. Tako izrezani kupus stavi se u staklenu čašu i prelije vrućom vodom. Nakon nekoliko sati (ili drugi dan) ocijedi se otopina plave boje. Indikator može dulje trajati ako ga se ulije u bocu i doda malo etanola. Tako dobiveni indikator mijenja boju u kiselim i bazičnim otopinama.
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: