Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Srpnja 27, 2026, 08:22:44
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Kalcijev karbid
 Str: [1] 2
  Ispis  

Kalcijev karbid
Autor Poruka
Doc
Ludi znanstvenik

« na: Rujna 19, 2010, 08:17:47 »

Da nema ko kakvu ideju, gdje bi se moglo naci ovog spoja.

Pitao sam nekih vodoinstalatera ali sam dobio negativan odgovorn nazalost. puzzled
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Rujna 19, 2010, 08:23:18 »

Pitaj u mjesnom vodovodu, tamo bi ga trebali imati. wink1
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Rujna 19, 2010, 08:24:38 »

A bas me zanima zasto ga koriste u vodoinstalaterstvu puzzled
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Rujna 19, 2010, 08:30:24 »

Kod mene ga ima, zato što naš vodovod prodaje i industrijske plinove(čak i N2(l)tongue
Ja mislim da oni ljudi što voze kombi i prodaju ''kreč'' bi trebali imati i karabita.
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #4 na: Rujna 20, 2010, 10:05:35 »

Kod nas se to jedno vrijeme moglo kupiti i u poljoprivrednim ljekarnama. Ljudi su koristili to za tjeranje krtova, stavis mu u jedan od otvora na zemlji i nalijes vode. Jedino, nisam siguran dal je onda smrad ono sta ga istjera, ili paljenje acetilena.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Rujna 20, 2010, 10:10:53 »

Meni on ima odvratan miris. shocked2
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Rujna 20, 2010, 06:46:00 »

Pa vidite nisam se ni sjetio da bi mozda moglo da bude u poljoprivrednoj apoteci.

A ne znam je li on nesto skup puzzled

Mozda bi ga se dalo i naci u farmaceutskim apotekama.  thumbup xD
Evidentirano

mr. pametni
Znanstvenik

Email
« Odgovor #7 na: Prosinca 09, 2011, 05:47:08 »

ja sam vidio kalcijev karbid (nadam se da je to to) pod nazivom "karabit" za kupit kao pirotehničko sredstvo, košta oko tridesetak kuna
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #8 na: Prosinca 10, 2011, 03:34:23 »

Karabit je narodno ime za kalcijev karbid.Karabit u dodiru s vodom oslobadja etin(acetilen) koji je u smjesi sa zrakom eksplozivan.U škveru ga ima za nabavit poprilično jednostavno.U Dalmaciji se to popularno zove garbura.Još zanimljivija stvar je da etin može ragirati s jakim bazama kao kiseline, odnosno zamijeniti vodikov atom s metalom, čime nastaju acetilidi.U slučaju da su u pitanju soli "teških" metala npr. bakar i srebro,spojevi su ekstremno eksplozivni i osjetljivi.
Evidentirano
mr. pametni
Znanstvenik

Email
« Odgovor #9 na: Prosinca 10, 2011, 05:00:46 »

mene zanima ima li nekih zanimljivih pokusa sa kalcijevim karbidom
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #10 na: Prosinca 18, 2011, 06:28:26 »

Pretraga foruma me dovela do teme o dobivanju bakrovih spojeva, tamo ima nešto o dobivanju bakrovog(I) acetilida pomoću kalcijevog karbida.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #11 na: Ožujka 18, 2012, 03:15:02 »

Kalcijev karbid (CaC2). „Garbura“ je stara legenda i vaši djedovi i očevi zasigurno znaju za njega. Izvor je acetilena, samo treba dodati malo vode. Reagira s vodom stvarajući zapaljiv, a sa zrakom i eksplozivan plin - acetilen. Acetilen eksplodira ako ga se se do njega dovede vatra i zapali se u smjesi sa zrakom, u vakuumu (skučenom prostoru). Govorilo se je po forumima da se prodaje u vodoinstalaterskim obrtima, tražio sam, ali svugdje sam ispadao glup što pitam na mjestu gdje se to uopće ne koristi, što će njima? Koliko ja znam, on se koristi tamo gdje se vari, i ne znam za šta još? Neki uredno otjeruju štetočine i nametnike s njim, pa je moguće nabaviti od kojeg poljoprivrednika? Karabit se može vrlo lako nabaviti u brodogradilištima, ja sam ga dobio 2 kila, jer oni vare s njim. Evo nekakvim odobrenim zakonom ga je počela prodavat „Mirnovec pirotehnika“. Inače izvana je boje karamele, a iznutra bi po pravilu, ako je dosta nov i neoksidiran vlagom triba bit crn i ne da se rasipa po rukama.

Nemojte da vam dođe u dodir s vlagom, držite ga u najbolje nekoj suhoj i tvrdoj kesi, a nju stavite u staklenku i dodajte još malo vate oko njega. Ne gori, ali plin koji stvara kada se polije vodom gori, što uredno možeš dokazati približavanjem upaljača njemu.

Evidentirano
chymist
Učenik
*

Email
« Odgovor #12 na: Travnja 11, 2012, 01:31:40 »

Ja sam prošle godine kupio 100g u željezari, oni to drže u bačvama i prodaju na kilu. Koristio sam ga za dobivanje srebrovog acetilida. Naime acetilen koji se dobiva dokapavanjem vode na kalcijev karbid uvodi se u otopinu srebrova nitrata. Ukoliko ćete to raditi, budite jako oprezni, nemojte dopustiti da se u potpunosti posuši jer može spontano eksplodirati. A ako uzmete nekoliko sitnih zrnaca, impresivno će eksplodirati, ako ga zagrijavate na mrežici. To je zgodno napraviti na nekim radionicama, ili seminarima.

(Koristite minimalne količine, jer je izrazito jak eksploziv, može oštetiti sluh, i razoriti mrežicu, pri čemu komadići metala lete posvuda!!!)

Evidentirano
Cvik Dasa
Student
**

strvina2.20@hotmail.com
« Odgovor #13 na: Travnja 21, 2012, 04:22:50 »

Ja sam ga uspio nabavit po kilu dvije prije nove godine.... nabavio sam ga u messeru "kisikana" tamo ga dobiju kao nus produkt tako da ako ih ljepo zamolite dat če vam ga jer je njima problem kako se riješit tog "odpada"

Evo i jedan video kako je to izgledalo  tumble

http://www.youtube.com/watch?v=Czgw2x7JsK0
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #14 na: Travnja 22, 2012, 04:33:04 »

U mojem kraju je pucanje karabitom također relativno popularno, pogotovo za vrijeme Uskrsa. Vidio sam razne načine na koje je to izvedeno, ali najsigurnijom mi se čini ona kad se uzme nekakav metalni trup, tj. valjak koji na jednom kraju ima bazu sa malim otvorom, a na drugom kraju je otvoren te se zatvara loptom odgovarajuće veličine. Na taj način, trup zapravo ostaje gotovo na mjestu (u vodoravnom položaju), a ono što leti je lopta, za koju je očito puno manja vjerojatnost da će nekog ozlijediti nego leteća bačva. Jedna osoba je na taj način stradala nedaleko od mene, makar je u tom slučaju korištena metalna bačva koja je ipak dosta teža.  shocked2

Poanta - oprezno s takvim načinom zabave.  thumbup

Evidentirano

Scientia potentia est.
Cvik Dasa
Student
**

strvina2.20@hotmail.com
« Odgovor #15 na: Travnja 23, 2012, 05:16:27 »

Slažem se, makar ima dosta vremena za gledanje gdje će bačva past opreza nikad dosta, a nije ni zdravo za uši is te blizine (zujanje u ušima po par sati)
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #16 na: Travnja 25, 2012, 04:08:01 »

Slažem se, makar ima dosta vremena za gledanje gdje će bačva past opreza nikad dosta, a nije ni zdravo za uši is te blizine (zujanje u ušima po par sati)

Istina, nošenje zaštitnih slušalica, čepića za uši ili nečeg sličnog je također definitivno poželjno. thumbup

Evidentirano

Scientia potentia est.
erlenmeyer
Učenik
*

Email
« Odgovor #17 na: Lipnja 28, 2012, 12:31:44 »

kad god dođem do grumena karabita nemogu odolit nego ispalit par puta iz kante od 5l, ispočetka nikako omjer potrefit

općenito di prodaju karabit za varenje? ako je jeftin može se složit odličan plamenik za radit sa staklom...

kod nas su dečki prošli fazu karabita, pa prešli na anfo!
Evidentirano

Nothing in life is to be feared, it is only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less.
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #18 na: Srpnja 21, 2012, 09:51:32 »

Nisam provjeravao osobno, ali navodno se može ili se barem do nedavno mogao kupiti i po većim trgovačkim centrima, vjerojatno više građevinarskog tipa, kao što su Obi, Bauhaus i slični.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Tyler
Asistent

« Odgovor #19 na: Srpnja 22, 2012, 02:06:28 »

Ljevaonice, željezare, pevec, vidio sam i po njuškalu. Malo se potrudite i bute našli.

Evidentirano

Nije zlato sve što sja, nego i platina, i paladij, i rodij, i osmij.

Str: [1] 2
  Ispis  

Skoči na: