Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Svibanj 18, 2024, 08:23:45
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Peroksioctena kiselina (CH3CO3H, peroctena kiselina)
 Str: [1]
  Ispis  

  Peroksioctena kiselina (CH3CO3H, peroctena kiselina)
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« na: Prosinac 25, 2018, 04:51:52 »

Peroksioctena kiselina (C2H4O3, CH3CO3H, peroctena kiselina; eng.: ethaneperoxoic acid, peroxyacetic acid, peracetic acid, acetic peroxide, acetyl hydroperoxide, proxitane ili PAA).

PRIPRAVLJANJE/SINTEZA:

Peroctena kiselina priprema se od 90-posto¬tnoga vodikova peroksida, octene kiseline i sulfatne kiseline kao katalizatora.

Gustoća joj je 1,04 g/cm³;
molarna masa: 76,0514 g/mol;
Talište: 0 °C;
Točka vrelišta: 110 °C.

Područje primjene:

Sredstvo je za sterilizaciju medicinskih instrumenata visoke antimikrobne djelotvornosti i širokoga spek¬tra djelovanja protiv bakterija, spora, virusa i gljivica.

Namjenjeno je uvelike za profesionalnu upotrebu; za dezinfekciju opreme i uređaja, koji su otporni na kisele oksidativne otopine, u svim granama prehrambene industrije: industriji pića (pivovare, punionice mineralne vode, punionice sokova, punionice alkoholnih pića i sl.), industriji mesa, industr iji mlijeka, konditorskoj industriji i dr.; područja na kojima žive životinje; u papirnoj i tekstilnoj industriji kao i površina i uređaja namijenjenih javnom zdravstvu.

Koristi se i za: „sterilizaciju” kontaminirane biomase namijenjene fermentativnoj proizvodnji; saniranje tvrdokorne kontaminacije kvascima, plijesnima, algama, termofilnim bakterijama (npr. uništavanje algi u rashladnim sistemima); sterilizaciju ionskih izmjenjivača i „aktivnog mulja” koji ostaje nakon tretiranja otpadnih voda; dezinfekciju ljuske jajeta, voća i povrća te sprječavanje rasta plijesni tijekom skladištenja.

Svojstva:
Mikrobicidno djelovanje temelji se na kemizmu peroksioctene kiseline.
Kao snažan oksidans, peroksioctena kiselina razgrađuje stanične opne mikroorganizama (kida –SH i –S-S veze u enzimima staničnih opni), oksidira same enzime i tako potpuno uništava biokemizam mikroorganizama.
Destrukcijom bjelančevina spriječena je mogućnost pojave rezistencije mikroorganizama na peroksioctenu kiselinu. Širok spektar mikrobicidnog djelovanja (baktericid, sporocid, fungicid, virucid) osigurava se pod nezahtjevnim uvjetima dezinfekcije: niske temperature (5-20°C), kratko vrijeme (1-30 min) te male uporabne koncentracije (0,1-4%). Topivost sredstva je potpuna, a ispiranje brzo i lagano. Tvrdoća tehnološke vode ne utječe na mikrobicidnu djelotvornost.
Režim dezinfekcije (potrebna koncentracija, temperatura te vrijeme ekspozicije) ovisi o mikrobiološkoj slici površine koju treba dezinficirati, odnosno o zahtjevima na redukciji mikrobiološke flore.

Držati u originalnim, čvrsto zatvorenim spremnicima. Skladištiti odvojeno od metala, lužina, kiselina, soli teških metala, oksida metala, reducirajućih tvari, organskih i drugih zapaljivih tvari. Zaštititi od izvora topline i direktne
sunčeve svjetlosti. Spriječiti smrzavanje.

Korozivnost:
Materijali pogodni za čuvanje nerazrijeđenog sredstva: pa sivizirani, nehrđajući čelik, politetrafloretilen (PTFE) i staklo; za ograničeno vrijeme i PE i PVC. Radne otopine ne djeluju agresivno na površine od aluminija, polistirola, teflona, emajla i gume. Ne preporučuje se za lijevano željezo, bakar i mjed. Uređaji za doziranje koncentrata moraju
biti od kiselootpornih materijala (PDVF, PVC ili teflon).

Pravilno doziranje smanjuje troškove i negativan utjecaj na okoliš kao i sa svim ostalim kemikalijama!Ima ju pak rađe nabaviti u velikim tvornicama, gore nabrojanima. Svakako ju je lakše kupiti nego proizvesti, a i jeftina je.


Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: