vaporus
Učenik
|
|
« na: Listopad 31, 2010, 09:20:46 » |
|
Zna li netko kako dobiti elementarni aluminij iz otopine AlCl3 x 6 H2O? Trebao bi mi za dobivanje finog aluminijevog praha.
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Doc
|
|
« Odgovor #1 na: Listopad 31, 2010, 09:22:10 » |
|
Pa nije valjda se zapelo za aluminij, imam ga ja koliko hoces
|
|
|
Evidentirano
|
Electrochemistry never lies
|
|
|
|
vaporus
Učenik
|
|
« Odgovor #2 na: Listopad 31, 2010, 09:24:14 » |
|
imam i ja aluminija, nego pokusavam na taj nacin dobiti jako fini aluminij u prahu
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Arbor
|
|
« Odgovor #3 na: Listopad 31, 2010, 09:26:30 » |
|
Ne, vidim razloga izdvajati aluminij iz njegove soli, zato što se aluminijska folija za kućanstvo sastoji od 95-99% aluminija. A prah, staviš malo aluminjske folije i vode u mikser i nakon 15-ak minuta dobiješ grubi prah.
|
|
|
Evidentirano
|
Real chemist always start from this!!
|
|
|
|
Doc
|
|
« Odgovor #4 na: Listopad 31, 2010, 09:27:38 » |
|
imam i ja aluminija, nego pokusavam na taj nacin dobiti jako fini aluminij u prahu
Imas kupiti u prodavnicama sa bojama i lakovima sitni Al, ali nije bas toliko sitan prah
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
vaporus
Učenik
|
|
« Odgovor #5 na: Listopad 31, 2010, 09:31:30 » |
|
meni treba fini prah :)
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Arbor
|
|
« Odgovor #6 na: Listopad 31, 2010, 09:33:26 » |
|
To ne možeš napraviti. Možeš kupiti.
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
vaporus
Učenik
|
|
« Odgovor #7 na: Listopad 31, 2010, 09:34:10 » |
|
bojim se da je tako, ali necu odustati
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
vaporus
Učenik
|
|
« Odgovor #8 na: Listopad 31, 2010, 09:41:21 » |
|
dobio sam Al(CH3COO)3 , pa me zanima na sta bi se raspao kod zagrijavanja bez prisustva kisika?
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Arbor
|
|
« Odgovor #9 na: Listopad 31, 2010, 09:44:20 » |
|
Moguće, aluminijev(III) oksid, aceton, vrlo teško za reći.
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
vaporus
Učenik
|
|
« Odgovor #10 na: Listopad 31, 2010, 09:49:15 » |
|
da ne govorim o tom zagrijavanju uz dodatak MnO2 ili KMnO4 :D
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Omikron
|
|
« Odgovor #11 na: Studeni 01, 2010, 09:35:39 » |
|
A prah, staviš malo aluminjske folije i vode u mikser i nakon 15-ak minuta dobiješ grubi prah.
meni treba fini prah :)
Ovisi koliko fini prah ti treba, ali vidio sam da ekipa pomocu ball milla uspijeva dobit prilicno fin Al prah Prvo dobijes grubi prah metodom koju navodi Arbor, i onda taj prah ubacis u ball mill na neko vrijeme.
|
|
|
Evidentirano
|
Scientia potentia est.
|
|
|
|
vaporus
Učenik
|
|
« Odgovor #12 na: Studeni 01, 2010, 08:28:15 » |
|
vec sam namjeravao napraviti kuglicni mlin od bubnja stare ves masine, bubanj je od inoxa, jedino su one rupice problem, dale bi se zavariti sa elektrodama od nehrdjajuceg celika, ali onda bi kuglice morale biti od mekseg metala nego sto je bubanj, zbog zakona mehanike
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
amateur chemistry
|
|
« Odgovor #13 na: Siječanj 24, 2011, 01:06:01 » |
|
pa štačeti tolko veliki bubanj uzmeš neku limenu kantu od boje i eto ti tak ja koristim mozada bi se moglo dobit u prahu ako bi stavili aluminij u klorovodičnu možda bi tobili aluminij klorid i onda putem elektrolize dobili aluminij u prahu
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Arbor
|
|
« Odgovor #14 na: Siječanj 24, 2011, 07:57:45 » |
|
Mislim da ta ''metoda'' dobivanja aluminija u prahu pomoću elektrolize nije baš moguć proces.
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Doc
|
|
« Odgovor #15 na: Veljača 11, 2011, 06:50:10 » |
|
Evo danas sam mehanicki usitnio Aluminij. Izvor mi je bio Alu folija. Nije mi ispao bas nesto kako sam ocekivao, ali ne moze ni biti sitan kao prah. Ali zato cu moci dobiti bakar u prahu...
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Omikron
|
|
« Odgovor #16 na: Veljača 12, 2011, 11:38:02 » |
|
Aluminijska folija može se prvo natrgati i oblikovati u manje kuglice. Nakon toga se te kuglice zajedno s vodom stave u multipraktik. Voda hladi aluminij i uređaj, tako da se može usitnjavati dosta dugo na taj način. Nakon toga taj aluminij se ubaci u metalnu cjediljku za čaj (otvori su širine manje od 1mm) i čestice aluminija trljaju se rukom po cjediljki tako da kroz nju prođu samo najsitniji komadići. Takav aluminij već je prilično sitan, a daljnje se može usitniti pomoću kugličnog mlina.
Postoji i druga varijanta daljnjeg usitnjavanja, ali nju ne preporučam, jer kombinacija finog aluminijskog praha i električnih uređaja nije baš pretjerano pametna, ali eto svejedno - oni sitni komadići mogu se staviti i u mlinčić za kavu, i dodatno usitnjavati u tome još neko vrijeme. Rezultat dobiven pomoću kugličnog mlina i/ili mlinčića za kavu trebao bi biti prilično fino usitnjen aluminij.
Naravno, što ga više usitnite, morate imati na umu da je površina čestica veća, tako da imate sve veći udio aluminijevog oksida na površini čestica, ali taj udio ne bi trebao biti velik. Mislim da se na aluminiju obično stvori sloj aluminijevog oksida debljine tek nekoliko nanometara.
|
|
|
Evidentirano
|
Scientia potentia est.
|
|
|
|
Arbor
|
|
« Odgovor #17 na: Veljača 12, 2011, 01:09:38 » |
|
Ako imate sami proizvodite aluminij u obliku grubog praha, isperite ga dobro u acetonu, zato što sam se uvjerio da folija prilikom obrade na sebe prima nekakav sloj masti. Onečistilo mi je par kemikalija.
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
amateur chemistry
|
|
« Odgovor #18 na: Veljača 12, 2011, 02:22:43 » |
|
Ja sam svoj ballmill napravio Ako bude neko radio ball mill preporučavam da ide na struju a ne na akumulator jer ce te stalno morat puniti i motor treba biti oko 26V
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
amateur chemistry
|
|