Izjava o odgovornosti
- molimo pročitati
Listopad 15, 2024, 01:01:04
Forum
|
Pomoć
|
Traži
|
Prijava
|
Registracija
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
Jeste li propustili
aktivacijsku email poruku?
Amasci.net
»
Znanost
»
Eksperimentalna kemija
»
Dobivanje aluminija u prahu
Str:
1
[
2
]
« natrag
naprijed »
Ispis
Autor
Poruka
Doc
Ludi znanstvenik
Odg: Aluminij u prahu
«
Odgovor #20 na:
Veljača 12, 2011, 02:29:24 »
Da dobro si ga napravio, ali kako toliko treba sati da bi se dobio fini prah,... 168h
Evidentirano
Electrochemistry never lies
amateur chemistry
Znanstvenik
«
Odgovor #21 na:
Veljača 12, 2011, 02:29:43 »
Motor nesmije biti previše jak ako mislite raditi neke flesheve ili tako nešto.Morate paziti od cega su vam kuglice ako bi radili sa kloratima u ballmill-u.
Evidentirano
amateur chemistry
Znanstvenik
«
Odgovor #22 na:
Veljača 12, 2011, 02:31:24 »
Pa nije mi tolko jak motor ,a i nisam htio jači jer i radim neke vrste baruta pa nesmije biti pre jak jer se može stvoriti iskra.
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #23 na:
Veljača 12, 2011, 03:22:11 »
Citat: amateur chemistry na Veljača 12, 2011, 02:22:43
Ja sam svoj ballmill napravio
Ako bude neko radio ball mill preporučavam da ide na struju a ne na akumulator jer ce te stalno morat puniti i motor treba biti oko 26V
Svaka čast, zanimljiv dizajn.
Evidentirano
Scientia potentia est.
mr. pametni
Znanstvenik
«
Odgovor #24 na:
Ožujak 05, 2011, 02:29:51 »
ne znam koliko bi ovo moglo biti učinkovito,ali možda ako bi se sa turpijom/rašpom moglo strugati aluminij,nisam još probao tako da je ovo samo teorija
Evidentirano
Doc
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #25 na:
Ožujak 05, 2011, 02:33:09 »
Vidiš meni nikad nije na um pala turpija, tj. struganje aluminija.
Na ovaj način bi se mogao dobiti fini sitni prah, ali ne mislim to raditi jer mi i ne treba takav aluminij. Ali sve u svemu ideja mi izgleda odlična za sve one kojima je potreban aluminij u prahu.
Evidentirano
Electrochemistry never lies
mr. pametni
Znanstvenik
«
Odgovor #26 na:
Ožujak 05, 2011, 02:38:39 »
budem to napravio pa javim rezultate
Evidentirano
amateur chemistry
Znanstvenik
«
Odgovor #27 na:
Ožujak 05, 2011, 03:03:11 »
ako radiš sa turpijom neće ti biti prah nego listič ,a ako budeš strugo sa brus papirom neče ti biti čisti aluminij.Ova moja metoda se u cjelom svjetu koristi več PAR GODINA pomoču toga možeš dobiti 4000 mesh german dark aif flout.
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #28 na:
Ožujak 06, 2011, 04:08:57 »
Citat: mr. pametni na Ožujak 05, 2011, 02:29:51
ne znam koliko bi ovo moglo biti učinkovito,ali možda ako bi se sa turpijom/rašpom moglo strugati aluminij,nisam još probao tako da je ovo samo teorija
Može se, ali je prilično zamorno i dugotrajno. Eventualno da se koriste neki mehanizirani alati.
Evidentirano
Scientia potentia est.
amateur chemistry
Znanstvenik
«
Odgovor #29 na:
Ožujak 06, 2011, 04:58:47 »
Ako budeš strugo dobit češ u 2h oko 5gr,vrlo malo naj bolje ti je da napraviš ballmill ukljućiš da to radi i to je to ništa se nemoraš zamarat i možeš dosta staviti
Oped da bi turpijao dobio bi nekih najviše 100 mesh u obliku nekih zrnaca ,a ne u prahu,Upirotehnici je bitno da bude što finiji prah da se lakše pomješa.Naprimjer ako radiš neke mješavine baruta ili termita.
Evidentirano
Bakar
Docent
«
Odgovor #30 na:
Ožujak 06, 2011, 05:04:10 »
Manje količine Al praha se mogu dobiti s brusilicom. Komad aluminija se učvrsti za rub stola te se ispod njega stavi cijev, kojoj je donji kraj zatvoren slojem maramice (može se vjerojatno i nešto drugo koristiti, možda obična kantica ali činilo mi se da bi maramica pomogla "zadržati" Al pa sam nju koristio) te se brusi aluminij tako da "mlaz" čestica aluminija ide direkt u posudu za prikupljanje. Određene količine aluminija se izgube tako ali ako je nekom potrebna mala količina, u kratkom vremenu bez previše truda može tako doč do nje.
Na brusilicu treba staviti finu šajbu (ne one koje izgledaju ko neka keramika s nekim nitima unutra, več one koje liče ko da su od listića nečemu sličnom šmirgl-papiru). Vjerovatno tako dobiven aluminij bude kontaminiran česticama površine šajbe (koliko točno neznam al ne vjerujem da je baš jako puno).
Možda bi ovo "bolje radilo" ako bi se aluminij prikupljao u neku tekučinu? Po mogućnosti lako isparljivu tekčuinu da se ne treba filtrirati pošto to zna biti problem s vrlo finim česticama.
Naravno dok se ovako nešto radi treba imati zaštitne naočale i onu masku koja sprečava udisanje praha.
Evidentirano
Vrlo interesantno!
mr. pametni
Znanstvenik
«
Odgovor #31 na:
Ožujak 06, 2011, 08:09:53 »
ovo je učinkovito ako su potrebne male količine aluminija
Evidentirano
mr. pametni
Znanstvenik
«
Odgovor #32 na:
Rujan 16, 2011, 02:04:57 »
Citat: amateur chemistry na Veljača 12, 2011, 02:22:43
Ja sam svoj ballmill napravio
Ako bude neko radio ball mill preporučavam da ide na struju a ne na akumulator jer ce te stalno morat puniti i motor treba biti oko 26V
od kuda ti motor?
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
Odg: Dobivanje aluminija u prahu
«
Odgovor #33 na:
Veljača 17, 2013, 03:36:12 »
Svojstva aluminija:
prvi link
,
drugi link
.
Ja bi za početak odvojio temu aluminija u piljevini od aluminija u prahu (prašak doslovno:).
Aluminij u piljevini pak dobivam u aluminijskoj bravariji-stolariji i daju mi ga u piljevini ispod strojeva gdje se on reže. Kada bi se pak konstruiralo kojekakvo sito za odvojiti prah od piljevine, praha bi imao jedva neku malu sitnu bočicu u koju bi ga skupio sa nekakvim malim pinelom (kistom). Od te piljevine sam pokušavao na razno-razne načine dobiti prah, al teško da ide, jer je ona pak svakakve debljine i oblika, a ako se šta i stvori praha, teško ga je skupiti po stjenkama mlina. Tu piljevinu sam sjećam se stavljao u mlin za kavu (i šećer), al pošto je veći prostor i rahlog je sastava unutra kad ga se stavi podosta, one sjeskalice/noži napravu svoju putanju i rijetko kojeg uspiju prekidati, tako možete samo istupiti nože, al njega usitniti..teško!
Aluminij u jako finim strugotinama je pak prije bilo moguće dobiti bez ikojeg problema na kile u Šibeniku, pod tvornicom nazvanom
TLM
(Tvornica lakih metala Šibenik). Date čovjeku 50 kuna za piće iz poštovanja i nosite koliko go skupite ;). Al ta firma je pod nekakvim stečajom i teško kasnije mi bilo doć do čovjeka, jer taj stroj nije radio, a ni on na njemu. A i to vam je rijetkost, jer se pak aluminij kao takav prodaje na metalnom otpadu, pa svak traži „koju kunu“.
Što se tiče praha, on mi nekako izgleda kao masan, srebrnkastosivi prašak, često ima miris po pastelama; jako podložan elektrostatskom nabijanju leti na sve strane, kači se na sve živo i onda se teško pere. Ima ga kupiti na raznim mjestima, al je skup, tako da je najbolje uzeti turpiju i neki komad aluminija i turpijati 10-ak minuti, nego li davati 20-tke kuna za isto to. Može se kupiti u nekim slikarskim radionicama kao fini prah koji služi da svjetluca po nekakvim slikama ili koječemu; 5 g mislim da dođe 20-ak kuna, skupo. Aluminij u prahu je najbolje čak i pripraviti sam tako što kupite 2-3 turpije valjkastog oblika u štapiću za na bušilicu (one inače služe za oštrit lance na motornim pilama za drva) i umjesto borera (svrdla) ubacite tu finu valjkastu čeličnu turpijicu; uključite ju i turpijajte po tom omalo većem komadu aluminija. Također tako možete pripraviti i druge metale u prahu. Dole na dnu posta su slike kako izgleda ta turpija. Ugledah nedavno u jednom novom građevinskom velecentru našem-a stranom, da prodaju aluminij u prahu 50g za 100kn, na području boja i lakova. Također jedna firma u Zagrebu i Kutini ga je prodavala. Možda vam i ova stranica bude od nekakve pomoći:
www.kompass.com
.
Nemoj tražiti aluminij u prahu u trgovinama s bojama i lakovima, jer oni pojma nemaju od čega se boje rade. Sastav ponekih metalik (srebrnih) bojila je aluminij u prahu tkzv. „aluminijske boje“. S druge strane, poznati su mi i srebrnasti premazi. „
Aluminijska boja
“. Ako bi i postojala takva boja, nemoguće da bi se moga dobit čisti aluminij i još u prahu, jer ko zna čega bi još bilo tu u njoj, jer je to uglavnom aluminij disperziran u kakvoj organici. Ja sam otišao pitati u boje i lakovi, oni nisu ni čuli ni vidili za tu boju, i kažu da oni u posljednjih 2-3 godine nisu to stoposto imali. Ali posjetih drugu prodavaonicu i kupih je, tvrdoglavost se ponekad i isplati :). Evo procesa „
sušenja aluminijske boje
“. Aluminij u pirotehnici služi za povećanje temperature i oduzimanje kisika toj smjesi. Ako nije dobro usitnjen, onda kad gori u flash powderu, letaju svugdje kao svjetleće iskre.
Kada sam išao kupovati turpiju, ugledah i jednu meni pomalo neobičnu, ali korisnu vjerojatno stvar za nešto, a to je; aluminijska traka za lijepljenje. Ona pak provodi struju pa pripazite ako će vam ikada biti od koristi! Na dnu posta su vam slike te trake.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #34 na:
Veljača 17, 2013, 03:36:59 »
Slike turpija :
Evidentirano
Ph.D.Of.Chemistry
Asistent
Banned
«
Odgovor #35 na:
Ožujak 20, 2013, 06:59:38 »
Skeptičan sam da ikako postoji "Al u prahu".
Vjerovatno se radi o Al(OH)3 kad govorite "Al u prahu". Tačnije, što je prah sitniji, više sam u pravu.
Hah, ovo što sam rekao se zove obrnuta proporcionalnost (Al : moja tačnost).
Čak ste i sami rekli:
"Ne vjeruj šta svi govore (wikipedija, država, youtube...), dosta miskoncepcija ima po internetu."
, e pa evo, ne vjerujem.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #36 na:
Siječanj 08, 2015, 06:17:10 »
Danas sam malo istraživao gdje bi najbolje i najpovoljnije bilo kupiti aluminij u prahu. Bauhaus nije loša opcija, mada je isto i skupo, 50kn 100g, od 200 mesha.
Na jednom mjestu sam naišao i na ovaj recept, koji mi nije nimalo privlačan, a neće se dobiti vrlo usitnjen aluminij u prahu, mislim da je ipak trošenje vremena, da je pak jeftinije kupiti 100g.
Uzmete nekoliko komada aluminijske folije dugačke 1m, te ih spalite lagano sa brenerom (ovaj korak nije potreban ali se na taj način dobije dosta finiji i bolji prah). Tu foliju stavite u blender te stavite vode dovoljno da prekrijete noževe od blendera. Uključite ga, te blendajte sve dok ne dobijete dovoljno dobar prah (cca.5min). Kada ste završili sa miksanjem, ulijte u jednu čašu i pustite da se aluminijski prah staloži na dnu, a vodu odlijte, a preostali aluminijski prah posušite na suncu.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #37 na:
Veljača 26, 2016, 12:50:47 »
Nabavio sam aluminij u prahu, točnije kao puder, jako sitnih čestica, što mislite, koliko je ovo mesh-a? Koliko mikrona?
Nisam ga čini mi se puno platio. Kupio sam ga preko Njuškala, za 60kn 100grama.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #38 na:
Veljača 26, 2016, 04:11:12 »
Naišao sam u napuštenoj tvornici na aluminij u prahu /strugotini, finoj piljevini, granulama/ krupniji nego što je na slikama u gornjeme postu.
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #39 na:
Ožujak 04, 2016, 01:42:26 »
Zanimljiv pronalazak.
Moram samo napomenut, oprezno sa aluminijem koji je do te mjere usitnjen, da ga ne bi previše završilo u zraku, pogotovo ako postoji neki plamen, žar ili nešto što baca iskru u blizini.
Evidentirano
Scientia potentia est.
Str:
1
[
2
]
Ispis
« natrag
naprijed »
Skoči na:
Odaberite odredište: