Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Lipnja 09, 2026, 08:37:51
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Etan-1,2-diol
 Str: [1]
  Ispis  

Etan-1,2-diol
Autor Poruka
Slobodoumi kemik
Banned
Student
**

« na: Veljače 08, 2011, 09:42:44 »

Etilen glikol (1,2-etandiol) je dvovalentni alkohol, najprostranjeniji glikol. On za razliku od "običnog" alkohola (etanola) ima dvije hidroksilne skupine. Služi kao antifriz. Antifriz je tvar koja se dodaje vodi u automobilima (rashladna voda i voda za rashlađivanje motora, pranje stakla i dr.) da bi joj se snizilo ledište, tj. da se zimi ne bi smrznula.

Etilen-glikol je vrlo otrovna tekućina, pa se danas sve više nastoji zamijeniti drugim, manje otrovnim tvarima. Navodno je slatkog okusa (to ne bi bilo pametno provjeravati). Zanimljivo je da kod trovanja etilen glikolom kao protuotrov ponekad pomaže etanol.

Etilen glikol je najlakše kupiti kao antifriz. Samo treba provjeriti sastav jer antifriza ima svakakvih. Vjerojatno su oni jeftiniji jednostavnijeg sastava.

Evidentirano
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Veljače 11, 2011, 07:04:03 »

Evo danas sam malo preturo po garazi i naisao na etilen glikol. Pise da je "antifriz koncentrat". Samo eto sto je plave boje sto mu se dodaju svakakve boje i mirisi. Grin
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Veljače 11, 2011, 07:45:38 »

Tih umjetnih boja i mirisa se možeš riješiti destilacijom, ali tako da u smjesu dodaš malo aktivnog ugljena.  thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Veljače 11, 2011, 07:51:26 »

Sto se mene tice, sad bi to uradio.... ALi znas imam mali problem, sto jos ne posjedujem aparaturu za destilaciju tongue
Ali kad je nabavim, budem to svakako precistio, hvala thumbup
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #4 na: Veljače 12, 2011, 10:46:17 »

Treba uzeti u obzir visoko vrelište etilen glikola (197.3 °C), koje bi moglo zadavati probleme. Vakuum destilacija bi bila poželjna.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Veljače 12, 2011, 11:04:06 »

Ili destilacija pod sniženim tlakom ili koristiti zračno hladilo. Ako se koristi klasična aparatura za destilaciju bez sniženog tlaka, može doći do pucanja stakla u hladilu.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Srpnja 12, 2011, 07:00:58 »

U zadnje vrijeme me pozanimala ova tvar pa sam malo istraživao. Evo par zanimljivih linkova (prvi, drugi, treći, četvrti).

Sigurnosno-tehnički listovi zlata vrijede. thumbup Čini se da je crveni forol antifriz gotovo čisti etilen glikol uz nešto dodanih bojila.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #7 na: Srpnja 12, 2011, 07:31:40 »

Veoma zanimljivi linkovi.
Potrazit cu ima li tog  crvenog forola varaždinskog i ovdje kod nas na tržištu. Boje se daju odstraniti smilegrin
Evidentirano

Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #8 na: Ožujka 29, 2013, 12:44:50 »

Etilen-glikol (glikol, etandiol, 1,2-etandiol, etan-1,2-diol, monoetilen-glikol, C2H6O2, HOCH2CH2OH) je najjednostavniji diol.
Dobiva se hidrolizom etilen-oksida.
Etilen-glikol u smjesi s vodom omogućuje hlađenje motora i pri vanjskim temperaturama od -50°C.
Snizuje ledište vode, pa je to najvažniji sastojak automobilskih antifriza, a negdje služi kao cjelokupni antifriz, stabiliziran sa 2,6-di-terc-butil-4-metil-fenolom (5mg/l).
Služi i kao tekućina za automobilske kočnice, kao otapalo, za pripravu tiskarskih boja, eksploziva i polimernih materijala te za sprječavanje stvaranja leda na krilima zrakoplova.
Etilen-glikol je higroskopna, gusta i otrovna tekućina. Poznato je jako puno namjernih trovanja glikolom, zbog svog slatkastog okusa i dobrog otapanja u vodi. Osoba otrovana njime izgleda pijano.

Moj u ovom slučaju služi za krpanje hladnjaka:
http://postimg.org/image/bqu3mqlzh/
http://postimg.org/image/tfyfpypzj/
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: