Pročišćavenje destilacijom
Radi se o dobivanju koncentriranog etanola metodom destilacije nakon reakcije kalcijevog oksida s vodom iz etanola. Da se ne ponavljam, evo nešto o tome što sam već napisao u jednoj drugoj temi:
Imam 96%, ali trebala bi mi koncentracija čim bliža 100%. Vidio sam razne metode, trenutno mi obecavajuce izgleda reakcija s CaO. Voda reagira s navedenom tvari i nastaje Ca(OH)2 koji je slabo topljiv u etanolu (ili nije uopće topljiv, nisam siguran).
Nakon reakcije, otopina se niti ne treba filtrirati nego se može direktno destilirati, jer Ca(OH)2 je prilično inertan na temperaturu (sve do kojih 500°C, što sumnjam da neki prosjecan elektricni grijac bas moze postoci).
Dio opreme potreban za ovaj postupak vidi se na slici iznad: Liebigovo hladilo, vaga, Erlenmeyerova tikvica, termometar, električni grijač, menzura, etanol (96%), kalcijev oksid, metalna žličica, te gumeno crijevo za hladilo.
Prvi dio je vrlo jednostavan, potrebno je dodati kalcijev oksid etanolu. Iz reakcije ( CaO + H
2O -> Ca(OH)
2 ) vidimo da po molu vode trebamo mol kalcijevog oksida. Odmjereno je 500 ml etanola (96%). Pošto u njemu ima 4% vode, to bi značilo da bi u tih 500 ml trebalo biti oko 20ml vode, što je tek malo više od jednog mola vode ( M(H
2O)=18.015 g/mol ). Prema tome, potrebno je minimalno 1.11 mola kalcijevog oksida. Pošto suvišak CaO ne može skoditi, i pošto je moj CaO home made te zbog toga možda već i sadrži određeni udio Ca(OH)
2, dodao sam dvostruku količinu CaO (oko 110 grama).
Status: CaO dodan etanolu (96%), čekam da prođe barem 24h (u kojih sam do sad svakih nekoliko sati malo promiješao otopinu). Nakon 24h slijedi destilacija, a o tome nešto kasnije :)