Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Siječanj 25, 2025, 02:50:43
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje etanola
 Str: [1]
  Ispis  

  Dobivanje etanola
Autor Poruka
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« na: Srpanj 01, 2011, 11:42:04 »

Jel netko od vas možda kad probao dobiti etanol fermentacijom? Moji spremaju uskoro ispeći nešto rakije, pa sam mislio uzeti uzorak fermentirajućeg voća i dodati to u čistu vodenu otopinu saharoze. Teoretski bi nakon nekog vremena šećer trebao fermentirati i nakon toga bih mogao destilacijom dobiti razrijeđeni etanol.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #1 na: Srpanj 01, 2011, 11:46:27 »

Ja sam radio fermentaciju vodene otopine saharoze. Bila je prilično visoka koncentracija  i koristio sam pivski kvasac, to se pjenilo 3 tjedna.  shocked2 Ali negdje sam pročitao da je maksimalan udio alkohola u pićima dobivenim fermentacijom 16%.

Ne znam da li se isplati, ako nešto napraviš javi nam.  tongue
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #2 na: Srpanj 01, 2011, 12:12:34 »



Imam nekakvu knjižicu koja se bavi ovom tematikom i moram priznati da je prilično zanimljivo, ima dosta korisnih podataka, a i puno kemijske terminologije. Prema toj knjižici, 7.5 kg saharoze, otopljenih u 50 L vode, trebalo bi dati oko 10 litara 40% etanola. Dodatnom destilacijom moglo bi se u konačnici dobiti nešto više od 4 litre 96% etanola.

Ako ne računam trošak plina, i uz cijenu šećera od oko 7 kuna po kili, ispada oko 13 kuna po litri 96% etanola. Grin Ovime ću se najvjerojatnije još pozabaviti, javim ako bude šta.  smilegrin

Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 463



« Odgovor #3 na: Srpanj 01, 2011, 01:34:23 »

Nažalost ja nisam nikad pokušao, iako sam to imao davno u vidu učiniti  tongue

Baš me zanimaju rezultati  wink1
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #4 na: Srpanj 01, 2011, 05:12:10 »

Hahahahah, pitao sam svoju baku malo o destiliranju rakije. I na kraju se ispostavilo da mi imamo cijelu bakrenu aparaturu. Nisam niti znao, trenutno se nalazi kod mog djeda na selu.  spin
Nadam se da ću dobiti nešto etanola tim postupkom, samo je problem što hladilo troši ogromne količine vode.  thumbdown
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #5 na: Srpanj 01, 2011, 05:48:11 »

Super. smilegrin Zgodno je što se praktički na ovaj način mogu dobiti neograničene količine etanola kod kuće, a pomoću kalcijevog oksida može se u konačnici dobiti i gotovo čisti etanol.

Malo sam čitao, ali problem je što nalazim različite podatke u različitim izvorima, tako da nisam siguran kolika bi trebala biti masena koncentracija šećera. Za sad sam našao podatak da bi oko 250 g/L trebalo biti dovoljno.

C12H22O11 + H2O → 2C6H12O6
2C6H12O6 → 4C2H5OH + 4CO2

Od 250 grama saharoze, nastaje oko 134 grama etanola. Ne da mi se sad sve računati, ali s obzirom da se u reakciji troši voda, a CO2 izlazi iz otopine, maseni udio etanola se približava vrijednosti pri kojoj fermentacija prestaje, tako da mi se čini da 250 g saharoze po litri ima smisla.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #6 na: Srpanj 03, 2011, 10:54:16 »



20 litara vode + 5 kilograma saharoze + ukupno 1 litra fermentirajuće komine od trešanja. Grin Nekako sam skeptičan, ali teoretski bi moralo funkcionirati, iako bih bio uvjereniji u uspjeh da sam koristio baš kupljeni kvasac. Ako uspije, ovo bude vjerojatno najveća "sinteza" koju sam radio do sad. smilegrin Makar, produkt će biti onečišćen malom količinom mirišljavih estera. tongue

Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #7 na: Srpanj 03, 2011, 01:18:38 »

 bigsmile

Nemoj držati to otvoreno, inače ćeš dobiti ocat.  tongue Ali svakako zanimljiv postupak i stvarno bi bilo odlično da se isplati za dobivanje etanola.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #8 na: Srpanj 03, 2011, 01:59:19 »

Poklopljeno je odmah nakon okidanja ove fotke. Grin Prema knjižici, sad sve zajedno mora stajati barem dva tjedna na temperaturi između 20 i 25 °C. Problem je što nemam saharimetar, tako da će možda biti problem prepoznati završetak vrenja, ali trebalo bi biti očito po tome što se više neće stvarati CO2.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 692


« Odgovor #9 na: Srpanj 16, 2011, 05:04:32 »

sretno ti bilo sa destilacijom u alkohola. Pogledaj ovaj video.  shocked2 Ja sam pokušao frakcijski destilirati etanol(~200 ml) i dobio sam 2 frakcije. 1. frakcija je ključala pri 80.2°C i dobio sam ukupno 128 ml , zatim je temperatura počela naglo rasti. Nisam skupljao 2. frakciju, koja bit trebala biti voda sa nešto etanola.

Za jednu destilaciju potrošim veliku količinu leda , tako da to je velika mana, ali i veliki plus je to što temperatura vode za hlađenje iznosi 2-6 °C.
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #10 na: Srpanj 16, 2011, 07:01:13 »

S parama etanola se nije za igrati, tako da i mislim biti oprezan, ali šanse su vrlo male da se nešto dogodi s obzirom da prvu destilaciju mislim vršiti vani (standardni kotao za rakiju), a drugu i treću destilaciju sa standarndom laboratorijskom aparaturom za destilaciju, sa potpuno funckionirajućim hlađenjem. thumbup

Prva destilacija bi trebala dati w1 (etanol) ~ 40%, druga w2 (etanol) ~ 90%, a treća w3 (etanol) ~ 99% (nakon reakcije preostale vode s CaO).

Evidentirano

Scientia potentia est.
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #11 na: Srpanj 23, 2011, 11:43:03 »

Mislio sam danas napraviti prvu destilaciju alkohola, jer je fermentacija značajno usporila (vrenje postalo manje intenzivno, tj. stvaranje CO2 je usporilo), ali sam ipak odlučio ostaviti do kad stvaranje CO2 potpuno ne prestane, zbog boljeg iskorištenja. Mislim da bi proces trebao završiti tijekom sljedećeg tjedna. thumbup

Evidentirano

Scientia potentia est.
Tangent
Znanstvenik
*****
Postova: 177



« Odgovor #12 na: Kolovoz 06, 2011, 10:48:17 »

Koliko je trajala destilacija i koliko je ispalo ovog konc. alkohola? shocked2
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839



« Odgovor #13 na: Kolovoz 06, 2011, 04:48:37 »


Nekih sat vremena do kad je počeo teći destilat, pa još nekih 2-3 sata nakon toga. Nisam sav destilat dodatno destilirao, nego namjeravam po potrebi dalje destilirati/koncentrirati.

Evidentirano

Scientia potentia est.

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: