Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Rujan 23, 2023, 05:09:31
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Upaljač
 Str: [1]
  Ispis  

  Upaljač
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« na: Veljača 03, 2012, 03:02:01 »

Evo ova tema, jedan zabavni dječji pokus, ne znam gdje da stavim, pa sam pak mislio da je ipak najbolje pod OFF topic jer ima par stvarčica isto zanimljivih u neku ruku.

Evo jedna fora s upaljačem:

1. Lagano rastavite onaj prozirni upaljač jednostavni od 2kn. Iz njega izvadite kres i feder. Feder rastegnite i s njim zavežite i stegnite nekako onaj kres (kremen). Zagrijavajte negdje oko 15-ak sekundi dok se ne zažari u crvenu boju i onda bacite od pod i on jako prsne uz bljesak.

Taj kremen je pak piroforni metal (prema grč.:vatronoša), napravljen od metalnog praška s vrlo malim česticama i vrlo velikom specifičnom površinom, zbog čega je kemijski izrazito aktivan pa na blago povišenoj temperaturi oksidiraju i sami se zapale. Takvi su, u prvom redu, prašci lakih metala, ali i fini željezni prah dobiven redukcijom oksida, vodikom na niskoj temperaturi. Zato piroforne slitine željeza i cerija služe kao kamenčići za upaljače pod popularnim imenom kremen (kresivo, kres). Izravnije=> http://hr.wikipedia.org/wiki/Piroforni_metali .

Za kremen iz upaljača možda nije zgorega napomenuti da nema veze s mineralom kremenom koji je silicijev dioksid. Vidio sam već više puta da se ljudi zbune kad se dvije različite tvari isto ili slično zovu pa ih pobrkaju.

Kremen se pak može kupiti u skoro pa svakoj trafici (kiosku) i mjestima gdje se prodaje kućanska bijela tehnika, samo zatražite da vam je potreban za onaj kao nekakav starinski pištolj/upaljač za paljenje vatre na plinskom plameniku/štednjaku.

Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #1 na: Veljača 05, 2012, 06:05:46 »


Ovo prvo s pirofornim materijalom je zanimljivo, pogotovo u kontekstu kemije, ali ovaj drugi način korištenja upaljača koji si naveo krši definirana pravila foruma, pa sam taj dio maknuo. Zbog svoje lake dostupnosti, nikome, pa niti djeci nije teško doći do njih, a vjerujem da ćemo se složiti da nitko ne želi na savjesti imati potencijalne nezgode koje se mogu dogoditi kad se netko s nedovoljno znanja i iskustva upusti u nešto takvo.

Ako te ova tema zanima, možeš još puno toga napisati, a da ne bude potencijalno opasno za druge, npr. o tome kako funkcioniraju, kojim plinovima su punjeni, kakva su njihova svojstva, reakcije izgaranja, itd.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #2 na: Veljača 06, 2012, 01:03:03 »

Dobro, odobravam tebi na volju što ćeš da procijeniš što je za ovaj forum, što nije, ipak si administrator. Nema ljutnje, sve 5! Slažem se što se tiče pirofornih materijala da je zanimljiva tema što se tiče kemije i da ih podosta taj dio možda i zanima, ako ne baš taj dio, onda pak što je onaj metal koji pali propan-butan u upaljaču?
Nije sad da me baš puno zanima, dotaknuo sam se nje, al za sada mi ništa od toga više ne pada na pamet, što me je zanimalo, stavio sam u post, ako mi što kad dođe na pamet s vremenom, ili nađem kakav koristan link, probat ću ga pronaći ovdje u OFF-u i napisat par prigodnih riječi i za to, zaista mi teško biti neće  Grin
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: