Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 04, 2020, 02:48:28
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Benzojeva kiselina
 Str: [1]
  Ispis  

  Benzojeva kiselina
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 740« na: Siječanj 15, 2013, 12:03:50 »


Benzojeva kiselina se dobiva kojekako, ali industrijski vjerojatno iz nafte ili tako nečega. Neki koji sigurnije i jednostavnije žele krenuti do kiseline, nju lako dobijete ako zakiselite onaj kupovni natrijev benzoat (ili pak njegovu otopinu), pa se iskristaliziraju/nastanu relativno veliki igličasti, meki i bijeli kristali benzojeve kiseline. Uglavnom, njega samo treba zakiseliti i benzojeva kiselina odmah ispada. Ovo je i najjeftiniji put do nje, s njom se dalje može raditi koješta.

Drugi je pak način sa toluenom. Za benzojevu kiselinu trebaš toluen oksidirati u kiseloj (mislim, a možda opet jako lužnatoj, kakva je većina oksidacija s permanganatima) vodenoj otopini kalijevog permanganata. Da bi potakao reakciju, malo zamućkaj, ako ne ide ni tad, onda pak samo malo zakuhaj. Vjerojatno je dovoljno sve skupa kuhati uz refluksiranje (da ti toluen ne ishlapi) koji sat dok sva ljubičasta boja ne nestane, a onda vruće profiltrirati. Hlađenjem otopine trebale bi kristalizirati iglice benzojeve kiseline. Ako nisu čiste, može se opet prekristalizirati.

Benzojevu kiselinu je moguće kupiti u kantama od 10 L pod nazivom MennoFlorades kod većih poljoapoteka ili pitati da vam ju nabave. Poljoprivredna dozvola za nju ne treba, nabavljiva je bez ikakvih prepreka u gradovima poput Čakovca, Karlovca, Zagreba itd. Problem je jedini što je onečišćena sa propan-1-ol-om i propan-2-ol-om. Pada li vam iša na pamet kako ih odstraniti iz nje? Postoji li možda kakva metoda s aktivnim ugljenom?
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik
*****
Postova: 177« Odgovor #1 na: Siječanj 19, 2013, 01:18:19 »

Propan-1-ol i propan-2-ol imaju puno niža vrelišta od benzojeve kiseline, pa možda uparavanjem.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 740« Odgovor #2 na: Siječanj 25, 2013, 02:32:17 »

Da, to sam i mislio, al moram složiti aparaturu kroz ovaj mjesec.
Možda se javi do tad još tko s kojom idejom.
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: