Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Rujan 22, 2023, 10:38:55
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Izrada opreme (hladilo, separator vode, sušionik)
 Str: [1]
  Ispis  

  Izrada opreme (hladilo, separator vode, sušionik)
Autor Poruka
Cvik Dasa
Student
**
Postova: 34


strvina2.20@hotmail.com
« na: Kolovoz 23, 2013, 10:05:09 »

Pošto nisam jedini koji ima problema s nabavkom laboratorijskog posuđa željeo bih podjeliti s vama kako se jednostavno i za bezobrazno male novce može napraviti vlastito uz malo mašte.

Liebigovo hladilo:prva slika pokazuje "moje" hladilo dužine 1.2M koje hladi dovoljno brzo da paru temperature 120 °C ohladi na temperaturu vode s minimalnim protokom vode kroz pipu.
Priznajem da ne izgleda najbolje ali za 20kn je i više nego savršeno!Ovdje se vidi malo bolje kako je to odrađeno.
Dakle kupio sam običnu flourescentnu lampu po cijeni od 12 kn 1.5M kojoj sam odrezao krajeve i očistio izunutra. Krajeve sam uspio odrezati s pilom za željezo.
Uzeo sam obično crijevo za vodu i odrezao 2 komada po jedan metar, u dučanu s materijalom za kupaonice sam kupio plastičnu odvodnu cijev promjera 30mm po cijeni od 8,5 kn/1M i običan sanitarni silikon sam imao doma.

Prvo sam pokušao raširiti odnosno suziti krajeve cijevi na običnom plinskom štednjaku al shvatio sam da nemam ja ruku za to, iz toga razloga izgleda tako kako izgleda.

Postupak izrade je također jako jednostavan, izrezanu i očišćenu staklenu cijev sam provukao kroz plastičnu cijev, na krajeve sam stavio obično crijevo do dubine cca 20cm i zatvorio s silikonom do dubine oko 5cm, ostavio da se osuši dva dana i to je to. Crijevo jednostavno spojim s običnom spojnicom za vodu i na pipi pustim vodu. U kotlovnici gdje radim imam preljevnu septičku jamu u koju spustum drugo crijevo tako da nemam poplavu u kotlovnici.

Ovo je "prototip" sljedeći puta nosim cijev na obradu kod staklara da jedan kraj proširi a drugi suzi, iz toga razloga nisam niti silikon ljepo poravno jer sam odma znao da ću morat drugo raditi.

Separator vode:

Ovo je tekođer moglo bit odrađeno tako da npr napravimo silikonski čep i kroz njega proguramo 2 pipete na koje se može lagano montirati crijevo al ipak sam to ovako napravio:

Uzeo sam jednu običnu plastičnu bocu kojoj sam s strane napravio s svrdlom dvije rupe promjera 6mm te sam kroz te rupe provukao crijevo debljine 7mm.
Crijevo treba ugurati kroz rupu malo više nego što želimo odnosno uguramo ga do te dubine da dio crijeva koji bi trebao biti na stijenci boce bude na sredini rupe za čep od boce, običnim sanitarnim skilikonom sam opkružio crijevo i povukao ga preko van tako da se taj silikon uhvati na stijenku boce te sam malo s prstom zagladio silikon kolko sam pogao, isto tako je i drugo crijevo napravljeno.

Sušiona:

Ovo čudo je također vrlo jednostavno napravljeno od ormara, točnije bifea. Dakle na običnu dasku sam zakucao čavle i na čavle sam objesio grijače koje sam ručno radio tako što sam  običnu čelićnu žicu namatao na željeznu šipku. Željezna šipka se stavu u bušilicu te se polako namata čelićna zica na šipku, posle se samo skine i to je to.

OVO NEMOJTE RADITI AKO NEMATE ZNANJA O ELEKTRONICI!!!

Takva daska s grijačima je jednostavno ugurana u ormar a na gornju policu stavljam soli koje treba potpuno osušiti ili tekućine koje treba na malim temperaturama ispariti.
Ova sušiona grije od 30-250 °C (mjereno na grijaču) ovisno o tome gdje se spoji drugi kraj faznog voda.

Eto nadam se da sam vas stimulirao da razmislite kako vi možete napraviti nešto što vam treba uz malo mašte a nemožete to kupiti jer neznate gdje ili jednostavno nemate para.

Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #1 na: Kolovoz 24, 2013, 10:43:43 »


Zanimljiva izvedba, svaka čast! Grin Jesi već nešto konkretno destilirao, tj. kondenzirao pomoću hladila? Bilo kakve informacije o primjeni su također dobrodošle.  thumbup

Što se tiče sušionika, moram priznat da se ne razumijem pretjerano u elektroniku, ali nadam se da si osigurao sve maksimalno od mogućnosti požara, s obzirom da mi se električni grijači u kombinaciji s drvom ne čine baš ko sigurna kombinacija.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Cvik Dasa
Student
**
Postova: 34


strvina2.20@hotmail.com
« Odgovor #2 na: Kolovoz 25, 2013, 12:12:49 »

Hvala  wink1

Što se tiće hladila razlog što sam ga radio je bio što sam nabrao 10kg višanja i htjeo sam probat rakiju od višanja, nažalost bilo je u početku samo zračno hladilo i nije stiglo dovoljno hladiti te sam dobio samo aromu bez alkohola. Koristio sam ga i za 70% HNO3 (uspiješno) bez ikakvih neugodnih mirisa, također sam pokušavao toluen i ksilen destilirati iz razrjeđivača također nema pretjerane koncentracije mirisa (kao da je boca od razrjeđivaća otvorena).

Što se tiće sušione imam jednu pečnicu u kojoj isparavam na visokim temperaturama a ovo je tek toliko za neke soli koje se nesmiju jako grijati kao npr bakrov II nitrat, tako da radi na temperaturi od 50°C uz stalan nadzor što nije tako strašno, nakon što se posuši nabrzaka stavim u posudicu i pustim još par sati da se suši ako je povuklo vodu iz zraka.
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #3 na: Kolovoz 25, 2013, 05:24:26 »


Super. Grin Što se tiče destilacije, ako se i pojavi kakav miris, dobrom ventilacijom se može donekle kompenzirati, ili još bolje - raditi na otvorenom ako je moguće.

Evidentirano

Scientia potentia est.

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: