Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Listopad 06, 2024, 03:03:41
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Kruti CO2 (suhi led)
 Str: [1]
  Ispis  

Kruti CO2 (suhi led)
Autor Poruka
Chemist
Asistent

« na: Siječanj 12, 2015, 04:54:22 »

Ako niste znali suhi led možete besplatno nabaviti a sada ću vam reći kako  tongue

Kako sam slučajno prolazio pokraj bolnice naišao sam na spremnik tekućeg kisika te na odvodnoj cijevi za kisik dolazi do kristalizacije ugljikovog dioksida iz zraka, oko 1-2 kg sigurno bi se moglo dobiti i jednom prilikom stavim sliku . Jedini problem je u tome što je spremnik zatvoren u ogradi stoga bi trebalo pitati zaposlenike kada razbijaju sloj suhog leda da vam ostave  bigsmile
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Siječanj 15, 2015, 10:31:12 »

Wow, zanimljiva informacija. Grin Bilo bi super kad bi uspio slikat. thumbup

Sad me ovo zaintrigiralo, pa sam išao potražit da li postoje područja na Zemlji gdje su temperature toliko niske, da bi se doslovno na cijelom tom području ledio CO2. I stvarno postoje takva područja, ali na dalekoj Antarktici. Najniža ikad zabilježena temperatura bila je -89.2 °C, kod sovjetske stanice Vostok, 1983. godine.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Chemist
Asistent

« Odgovor #2 na: Siječanj 16, 2015, 11:59:48 »

Da, na taj isti način dolazi do kristalizacije CO2 iz zraka. Pošto je spremnik tekućeg kisika na -180°C a temperatura ledišta (tališta) CO2 je -57°C  te cijelo vrijeme dolazi do kristalizacije CO2
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Siječanj 27, 2015, 12:29:10 »

Suhi led (ugljikov dioksid (CO2) u čvrstom stanju).
Pošto ga je nemoguće njegovo pravljenje i skladištenje u kućnim laboratorijima, doznao sam gdje ga se može kupiti za male novce. Recite mi samo, to je samo cijena plina, bez boce, je li tako? Slična je solucija kao i s propan-butanom gdje boca plina (samo plin; ako donesete bocu svoju) dođe oko 120kn, a ako niste donijeli svoju bocu, a želite kupiti plin, doći će vas i boca i plin oko 500kn. Recite mi je li moguće kupiti one boce uske duguljaste? Ako je, na kojim mjestima? Je li se razlikuju te boce koji je plin u kojoj boci. Npr. ako je na nekoj boci označen dušik, mogu li u njega puniti kisik (kada bi ga oni u tvornici skroz ispraznili)?
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #4 na: Siječanj 30, 2015, 08:41:41 »

Da, logično je da moraš imat bocu. Ako i nemaš, platiš prvi put više, pa onda dalje imaš svoju bocu. Možeš ih naći i na njuškalu povoljno. Nije svejedno kojim plinom puniš i zbog kemijskih svojstava i zbog razlika u tlakovima. Kila vodika imat će puno veći tlak npr. od kile kisika. Uz to, i vodik i kisik svaki na svoj način i kemijski mogu ugroziti pojedine metale (npr. vodikova krtost, oksidacija kisikom).
Evidentirano
Tyler
Asistent

« Odgovor #5 na: Siječanj 30, 2015, 09:38:37 »

Nikaj, idemo na antarktik. bigsmile
Evidentirano

Nije zlato sve što sja, nego i platina, i paladij, i rodij, i osmij.
Oerlikon
Učenik
*

Email
« Odgovor #6 na: Svibanj 15, 2017, 08:17:03 »

Mene isto jako zanima gdje se može kupiti suhi led u paletama!
Ja sam jednom platio preko 500kn da mi napune onaj mali frižider za plažu njime
gdje se prodaju plinovi,stim da su mi radnici duplo
Dali i besplatno jer ih nije brigai htjeli su mi pomoci ali ioako sam frižider
sa Suhim ledom držao u ledenici ispario je za manje od 24h jer nije bio kompresiran prilikom izrade! ode 500-600kn u vjetar doslovno!
Na faksu se posebno pravi iz CO2 plinskih boca
Pod tlakom u nekoj pres-mašini u paletama velicine malo manjim od obicna leda,a pošto mi faks ne želi prodati zna li itko gdje se mogu te komprimirane palete  suhog leda (jedini relativno stabilan i imalo upotrebljiv oblik suhog lega koji se dade skladištid u nekoj mjeri!) kakvog ima u svakom super marketu ili ribarskoj stanici  na zapadu ali i vecini svijeta  kupiti?!
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik

« Odgovor #7 na: Prosinac 31, 2018, 07:25:37 »

Temu o ugljikovu(IV) oksidu (ugljikov dioksid, CO2), osim ovdje, imamo na još nekoliko mjesta na forumu, a među njima je i dobivanje istoga spoja, evo  ovdje.

Kupio sam i platio ga 60kn, malu bocu CO2 425g :)
Marka je SodaStream za gaziranje vode.
Evo slike:

Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: