Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Ožujak 05, 2024, 05:23:51
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Vojna tehnika
 Str: [1]
  Ispis  

  Vojna tehnika
Autor Poruka
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« na: Kolovoz 02, 2015, 01:21:28 »


Proslava 20. obljetnice Oluje navela me na otvaranje ove teme. Uz to, vojna tehnika me općenito oduvijek zanimala, a vjerujem da nisam jedini u tome, tako da o tome možemo raspravljati ovdje.

Pripreme za obljetnicu traju već neko vrijeme, a u zadnjih par dana česti su i preleti MiG-21 nad Zagrebom i većim dijelom Slavonije. Navodno su tenkovi i razna druga oklopna vozila parkirana na različitim dijelovima grada, te se mogu doći pogledati. Sutra ću se najvjerojatnije i ja uputiti prema Zagrebu, pa se nadam da će biti prilika za okinut dobre fotke. Grin Za sad evo jedna iz medija:

  
    (autor: Žarko Bašić)

Evo i nešto o samom programu sa MORH-ove stranice:

Citat:
Povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" u utorak, 4. kolovoza 2015. godine, s početkom u 18 sati u Ulici grada Vukovara u Zagrebu, od Avenije Marina Držića do Savske ulice, održat će se svečani mimohod u kojemu će sudjelovati pješački, zrakoplovni te motorizirani, mehanizirani i oklopni postroji s različitim borbenim i neborbenim vozilima.

Nakon što predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović izda zapovijed za početak svečanog mimohoda, šest topova M1-4/50 kalibra 76 mm Topničko-raketne pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske s južne će strane fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice s tri počasna plotuna označiti početak vojnog dijela mimohoda.

Nakon počasnih plotuna tri borbena aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane preletjet će preko Vukovarske ulice, nakon čega će uslijediti mimohod pješačkih postroja.

U pješačkom dijelu postroja sudjelovat će pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), operativnih snaga civilnih struktura (vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), branitelji i povijesne postrojbe (Sinjski alkari, Dubrovački trombonjeri, Trenkovi panduri...) te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski".

Za vrijeme prolaska postroja hrvatskih branitelja, šest topova M1-4/50 76 mm ispalit će dvadeset počasnih plotuna koji simboliziraju dvadeset godina od pobjedničke vojno-redarstvene operacije "Oluja", dvadeset godina provedenih u miru i slobodi.

U sklopu zrakoplovnog postroja bit će angažirani zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, uključujući MIG-21, Canadair, Pilatus, helikoptere MI-8 MTV, Bell i druge, a u sklopu motoriziranog, mehaniziranog i oklopnog postroja bit će angažirana borbena i neborbena vozila i tehnika.

Tako će, primjerice, na mimohodu sudjelovati Patrie, vozila MRAP, vozila HMMWV, motorna vozila i motocikli, tenkovi M-84, borbena vozila pješaštva BVP M-80, kamioni IVECO, minobacači, haubice PZH 2000, te druga vozila i sredstva.

Također, MUP, vatrogasci i HGSS, sudjelovat će u postrojima sa svojim vozilima.

Istovremeno, za vrijeme trajanja mimohoda, u Bračkom kanalu, u sklopu plovnog postroja Hrvatske ratne mornarice isplovit će četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže RH. HRM će također sudjelovati u postroju mimohoda s dva obalna lansera.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #1 na: Kolovoz 04, 2015, 09:35:36 »


    

Na slici iznad lijevo je 2S1 Gvozdika, dok je na desnoj BVP M-80. Na svim slikama dolje, vidi se tenk M-84. To je to što se tiče vozila parkiranih po Držićevoj. Panzerhaubitza 2000 nije bilo, možda su negdje drugdje po gradu razmještene ili ih čuvaju od pogleda do navečer. Grin

    

    

    

   Kliknite na bilo koju sliku za veći prikaz.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #2 na: Kolovoz 09, 2015, 05:16:33 »


Evo još nekoliko fotki:

    

Na slici gore lijevo vide se Patrie AMV. Gore desno su helikopteri Mil Mi-8.

    

Dolje lijevo MiG-21, a dolje desno nova Panzerhaubitza 2000.

Evidentirano

Scientia potentia est.

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: