Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 13, 2024, 06:51:06
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Periodni sustav elemenata
 Str: [1]
  Ispis  

Periodni sustav elemenata
Autor Poruka
Arbor
Ludi znanstvenik

« na: Rujan 12, 2010, 01:56:12 »

Evo jedan zanimljiv . Grin -stavio sam ga na taj link da bude svima dostupan samo kliknite download

Meni je samo važno da je precizan u vezi relativnih atomskih masa...
Kakve vi koristite, što vam je važno na što najviše obraćate pažnju?
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Rujan 12, 2010, 02:04:21 »

Ja imam original PSE iz Semikema. Ima mnogo informacija, (atomski broj, atomska masa, oksidacioni status, gustina, tacka topljenja, tacka kljucanja, kovalentni radius, specificna toplota, elektronegativnost, prva ionizaciona energija, atomski volumen, elektronska konfiguracija). Zapravo meni toga dosta i nije potrebno ali kako kazu da od viska glava ne boli.  Stoga mi PSE ne zadaje nikakve probleme. Cifre su velike (iza zareza pokazuje jos dvije do tri cifre) bigsmile
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Rujan 13, 2010, 10:27:43 »

Ja imam original PSE iz Semikema. Ima mnogo informacija, (atomski broj, atomska masa, oksidacioni status, gustina, tacka topljenja, tacka kljucanja, kovalentni radius, specificna toplota, elektronegativnost, prva ionizaciona energija, atomski volumen, elektronska konfiguracija). Zapravo meni toga dosta i nije potrebno ali kako kazu da od viska glava ne boli.  Stoga mi PSE ne zadaje nikakve probleme. Cifre su velike (iza zareza pokazuje jos dvije do tri cifre) bigsmile

Ja isto imam jednog slicnog, ali vecinom ne znam di je dok ga trebam, tak da obicno posluzi ili internet ili jedan od onih skromnih PSE na koricama knjiga vezanih uz kemiju...
Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Rujan 13, 2010, 11:53:40 »

To najvise mrzim! mad
Dok mi treba neka stvar nemogu je naci, a kad mi ne treba onda mi smeta... smilegrin
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #4 na: Veljača 11, 2011, 07:24:21 »

Sjecam da sam jos kad sam bio u osnovnoj dobio u jednim novinama u skoli PSE velicine negdje (metar sa metar), ali tada nisam imao jos hemiju, pa sam ga dao sestri ne sluteci da bi u buducnosti bas to bilo ono sto bi mi uvijek krasilo zid sobe. thumbup bigsmile
Sada naravno je tesko doci do toga ponovo...
Ali samo kad zamislim kako bi mi to dobro doslo... Sa tog PSE se moze sve vidjeti i sa udaljenosti i od par metara, mislim moglo se vidjeti tongue
Odavno je on vec u smecu, jer je bio sav uljepit salotejp trakom kako je bio na zidu... sad
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Veljača 11, 2011, 07:56:42 »

Da i ja sam to davno primijetio, ali eto mislio sam da je problem u mene.  :smilegrin:Ali sad vidim da nije. Ma nije mi se nesto ni bilo zapelo za to tako da nisam zelio provjeravati...
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Veljača 12, 2011, 12:21:37 »

Evo jednog zanimljivog PSE (prednja i stražnja strana). Makar je krcat podacima, češće koristim jedan manji PSE (A5 format), čisto jer je praktičniji.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #7 na: Veljača 12, 2011, 12:55:12 »

To si ti skenirao pa nam uploadovao. thumbup Bas je krcat... Ja imam PSE od Semikema i isto je krcat samo sto nemam skenera pa da vam pokazem sad
Evidentirano

Bakar
Docent

« Odgovor #8 na: Veljača 14, 2011, 06:39:00 »

Zanimljivo, mada se i ne razumijem previše u fiziku. Kako bi izgledao "produžen PSE"

http://en.wikipedia.org/wiki/Extended_periodic_table
Evidentirano

Vrlo interesantno! smilegrin
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #9 na: Veljača 14, 2011, 07:03:15 »

Kako se otkrivaju novi elementi, tako i periodni sustav raste. Vrlo poučan video.  thumbup
Aktinoidi i lantanoidi su zapravo ''izdvojeni'' od ostatka sustava zato da cjeli sustav bude sažetiji, odnosno da ne bude preširok promatraču.
Evidentirano

Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #10 na: Travanj 06, 2011, 09:47:50 »

Ja nisam počeo učiti periodni sustav u 7. i 8. razredu osnovne škole kao i ostala djeca. Ja sam ga naučio punoo ranije, gotovo u 4. razredu osnovne škole. Profesorica iz kemije je slučajno čula od moje razrednice kako imam veliko zanimanje za prirodne znanosti, ali ona je poznavala moje roditelje i poznavali smo se na neki način. Ona je mom razredu pokazala par zanimljivih pokusa, a mene je to još više privuklo kemiji. Od nje sam dobio jednu pjesmicu o periodnom sustavu, preko koje sam naučio elemente, ali zapravno nisam imao pojma kako bi taj periodni sustav izgledao.   tongue

Evo danas sam se sjetio te pjesmice i evo sada je objavljujem na ovaj forum:  bigsmile

1.PERIODA
Vodik , kažu, pratvar svega,
Helij prvi iza njega.

2.PERIODA
Od Litija crven plamen,
Od Berilija dragi kamen.
O Boranima znali krivo,
Bez Ugljika ništa živo.
Bez Dušik a isto tako,
Bez Kisika naopako.
Fluor otimlje elektron
Ne bi l' bio k'o Neon .

3.PERIODA
Natrij zbilja treba svima,
Magnezija mnogo ima,
Aluminija još i više,
Silicij a ponajviše.
S fosfatima se Fosfor nudi,
Sumpor odavno rade ljudi.
Klor je poznat skoro svima,
Argon a u zraku ima.

4.PERIODA
Od Kalija - potaša,
Od Kalcij a - kamen krša.
Skandija svuda, ali malo.
Do Titana nam je stalo.
S Vanadijem dobar čelik,
A udio Kroma velik.
Mangan je isto na cijeni,
Da Željezo oplemeni.
Kobaltova to je slava,
Boje smalte, lijepa plava.
Da od Bakra bude mjedi,
Jedino nam Cink tu vrijedi.
Galij se na dlanu tali,
Od Germanija - monokristali.
Arsen truje al' i liječi,
O Selenu malo riječi.
Brom ukida besanicu,
Kripton je za tinjalicu.

To nije cijela pjesmica... ali mene je oduvijek zanimalo zašto nisu spomenuli nikal.  Grin
Evidentirano

Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #11 na: Travanj 06, 2011, 10:36:12 »

hhahhahahhahahhahahahha, stari ovo je presmjesno i moram priznati da se stvarno nikad nisam susreo s necim slicnim, hhahhha thumbup
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #12 na: Travanj 07, 2011, 10:48:09 »

Odlična pjesmica. Grin thumbup Čuo sam za par sličnih na engleskom, ali ovo je prva domaća. smilegrin

Evidentirano

Scientia potentia est.

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: