Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Lipanj 18, 2019, 02:17:55
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Ugljikov(II) oksid (ugljikov monoksid, CO)
 Str: [1]
  Ispis  

  Ugljikov(II) oksid (ugljikov monoksid, CO)
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 740« na: Travanj 08, 2016, 04:30:48 »

Ugljikov monoksid (CO) nastaje oksidacijom (sagorijevanjem) organske tvari pri visokoj temperaturi uz nedovoljnu količinu zraka, odnosno kisika.
Ako postoji dovoljna količina kisika koji sudjeluje u sagorijevanju, stvorit će se ugljikov dioksid, jer ugljik sa kisikom gradi dva oksida – ugljikov monoksid i ugljikov dioksid. U molekulu ugljikovog monoksida za svaki atom ugljika vezan je samo jedan atom kisika, a u ugljikovom dioksidu za svaki atom ugljika vezana su dva atoma kisika.
Pri potpunom sagorijevanju organske tvari uz prisustvo dovoljne količine kisika kao produkt sagorijevanja, stvaraju se ugljikov dioksid (CO2) i vodena para. On je nezapaljiv i neotrovan plin, ali je zagušljiv. Ako ga u atmosferi ima 14% dolazi do gušenja, a pri koncentraciji od 25% smrt nastupa vrlo brzo.
Pri nepotpunom sagorijevanju dolazi samo do djelomične oksidacije; za jedan atom ugljika veže se samo jedan atom kisika i stvara se ugljikov monoksid (CO), koji može i dalje oksidirati, do ugljikovog dioksida. To je plin bez boje, mirisa i okusa, jako otrovan. Gori bolje u vlažnom zraku, stvarajući pri tome ugljikov dioksid (CO2) i vodenu paru.
Eksplozivnu smjesu pravi u granici od 12,5 do 74,2%. U jami ima dosta vlažnog zraka i može se pretpostavljati da bi moglo doći do eksplozije smjese ugljikovog monoksida i zraka. Požari u jamama nisu rijetka pojava, pri čemu se gotovo redovno pojavljuje ugljikov monoksid.
Ugljikov monoksid je još veći neprijatelj rudara kao otrovni plin. Koncentracija od 0,1% je već opasna, u koncentraciji od 0,3% čovjek može živjeti samo 15 minuta, a pri koncentraciji od 1% i više smrt nastupa odmah.
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: