Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 13, 2024, 08:39:09
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Plamen iz usta
 Str: [1]
  Ispis  

Plamen iz usta
Autor Poruka
Doc
Ludi znanstvenik

« na: Siječanj 18, 2011, 01:23:54 »

Evo upravo sam uspjesno uradio jedan eksperiment sa plamenom vatre.

Naime kao sto znate kukuruzni skrob ne gori. Ali zato ako se njegov prah raprsi u zraku itekako dobro gori!!!!
Tako sam i ja zapalio dugacak komad novine, a sestra mi stavila punu kasiku kukuruznog skroba usta. Pa sam onda puhnuo, a ono sav onaj skrob iz usta je kao rasprsen prah prosao kroz mali plamen zapaljene novine i tu je  onda nastao veoma velik plamen vatre, i isao je u smjeru gdje sam ja puhao.   bigsmile
Jes da me je malo po trepavici uhvatio, ali nije nista opasno. To je kad sam drzao novinu blizu sebe wink1
Nisam uspio ni slikati ni snimati kad sam ga tek 1. put pokusao uraditi, pa nisam znao hoce li uspjeti.
Kad ga budem sljedeci put radio onda cu barem uslikati pa priloziti fotke, hehehe spin

Eto, tako kad budete radili neki eksperiment i budete radili na otvorenom plamenu i uz to koristili sodu bikarbonu, cuvajte se jer ona ustvari GORI kad je rasprsen njen prah... thumbup
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Siječanj 18, 2011, 11:36:19 »

Zanimljivo, bilo bi super vidjeti fotke thumbup
Makar, svakako uzmi duži list papira, tako da plamen bude čim dalje od tebe.

Sjećam se da sam vidio i nešto sigurniju izvedbu u kojoj je korišten manji lijevak u koji se sipala određena količina kukuruznog škroba. Na uži kraj lijevka navučeno je gumeno crijevo kroz koje se može upuhati zrak sa sigurne udaljenosti. Lijevak se prisloni nekom otvorenu plamenu, i zatim se kroz crijevo puhne zrak i rezultat je impresivan fireball  Grin
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Siječanj 19, 2011, 04:58:19 »

To se može napraviti sa sumporom(naravno ne staviti u usta  shocked2), brašnom, dekstrinom. thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Siječanj 19, 2011, 07:45:20 »

Da recimo za sumpor ne bi ni posumnjao da moze, ali eto kukuruzni skrob, pa eto ti rece i brasno... Nikad ne bi rekao, jer ustvari ovako ne gore..- puzzled
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #4 na: Siječanj 19, 2011, 08:19:09 »

Aluminij i magnezij u prahu u smjesi sa zrakom bi isto gorili.
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Siječanj 19, 2011, 09:24:20 »

Sjećam se da smo u školi imali manju količinu aluminija čije su čestice bile toliko sitne, da se nakupina ponašala kao tekućina kad bi se nagnuo spremnik. Također, prah nije bio tipično mat sive boje, nego je bio sjajne metalno sive boje.

Takav aluminij nisam nigdje kasnije vidio, ali bilo bi ga zanimljivo vidjeti u eksperimentu ovog tipa. Grin

Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #6 na: Siječanj 20, 2011, 03:27:10 »

shocked2 Ja ga imam, izgleda pomalo kao da je neki amalgam, ali stvarno je vrlo sipak. Ali ima prilično čudan miris i kada naginjam bocu vidim kako lebde sitne čestice. Na boci nije pisao proizvođač, ali mislim da je kemika.  tongue
Evidentirano

Str: [1]
  Ispis  

Skoči na: