Izjava o odgovornosti
- molimo pročitati
Prosinac 08, 2024, 08:12:09
Forum
|
Pomoć
|
Traži
|
Prijava
|
Registracija
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
Jeste li propustili
aktivacijsku email poruku?
Amasci.net
»
Znanost
»
Oprema
»
Rezanje stakla
Rezanje stakla
Str: [
1
]
« natrag
naprijed »
Ispis
Rezanje stakla
Autor
Poruka
Bakar
Docent
Rezanje stakla
«
na:
Ožujak 13, 2011, 05:06:13 »
Imam pipetu i htijeo bih odrezatio onaj suženi vrh.
Znam da se staklo inače reže onim nožičima s nekakvom jako tvrdom oštricom, ali to nemam niti znam di bi to mogao nabavit.
Ima li tko kakvu ideju kako bi se to moglo izvesti?
Evidentirano
Vrlo interesantno!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
Odg: Rezanje stakla
«
Odgovor #1 na:
Ožujak 14, 2011, 12:15:08 »
Malo sam pretražio i koliko vidim, obično režu tako da naprave prvo sitan urez po cijeloj vanjskoj stijenci. Onda malo navlaže taj dio i nakon toga napnu cijev tako da pukne taman po urezu. Sve skupa izgleda prilično jednostavno, jedino što bi mogao biti problem nabaviti neki oblik rezača za staklo (Ebay?).
Evo
jedan video
koji prikazuje navedeni postupak, i to baš na borosilikatnom staklu.
Evidentirano
Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #2 na:
Ožujak 19, 2011, 05:18:10 »
Mislim da se to može jednostavnije izvesti, čitao sam da možeš užariti komad čelika i samo prisloniti staklo. Zbog šoka uzrokovanog naglom promjene temperature staklo puca u 1 smjeru.
Evo zanimljiv članak 1 našeg kolege.
Evidentirano
Real chemist always start from
this
!!
AKemija
Učenik
«
Odgovor #3 na:
Ožujak 20, 2011, 09:39:20 »
Staklo se reže dijamantom, to je obično neki manji alat ko olovka s 6-8 dijamantića zna se da je dijamant najtvrđa tvar, vjerovali ili ne ja sam svoj dijamant nabavio u agro-centru u zaboku za nekih 40-tak kn, čemu žariti čelik i pretraživat ebay kad bi to trebali imati u pevcu, bauhausu, i sl.
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #4 na:
Ožujak 20, 2011, 11:39:41 »
Samo sam napisao 1 od načina, zato što se rubovi lagano mogu srediti plamenom, ali dijamant bi trebao biti rješenje.
Evidentirano
Real chemist always start from
this
!!
Bakar
Docent
«
Odgovor #5 na:
Travanj 03, 2011, 07:07:45 »
Danas sam probao prerezat pipetu tako da sam otprilike malo manje od pola promjera zagrebao finom turpijom trokutastog oblika, malo sline stavio na prst i navlažio i vrlo lako je pukla te je "rez" bio iznenađujuče ravnomjeran. Izgleda da dijamant nije potreban.
Evidentirano
Vrlo interesantno!
amateur chemistry
Znanstvenik
«
Odgovor #6 na:
Listopad 22, 2011, 07:48:25 »
Mi smo u školskom labosu to radili sa turpijom,krajeve možeš staviti na plamen da nebudu oštri poslje rezanja.
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #7 na:
Veljača 18, 2013, 07:40:01 »
Imaš ovdje lijep primjer rezanja stakla. Znam za ovaj primjer kako od boce napraviti čašu s lijepim obrubom. Namočiš konop benzinom i omotaš ga oko boce. Benzinom je najbolje jer najviše ima kalorija (ujedno i najviše °C) koje proizvede prilikom gorenja. Konop zapališ i bocu okrećeš, kad izgori uroni u jako hladnu posudu s vodom i ledom i ona na tom mjestu pukne. Znam da se ova teorija pravljenja čaše i dan danas uči u vojsci.
http://www.scribd.com/doc/30749080/Kako-Izradjivati-Nastavna-Sredstva-2
Također se ovdje mogu naći i druge zanimljive stvarčice ;)
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
«
Odgovor #8 na:
Ožujak 13, 2013, 05:27:23 »
Također, sjetih se, dok sam tražio nešto po ovim dokumentima s kompjutora da sam jednom davno zagrijavao žarulju onaj doli metalni dio, a stakleni balon nje je bio naslonjen na krpi, kasnije sam samo kliještima uhvatio onaj metalni dio, lagano zaokrenuo i ostala mi je čitava staklena tikvica. To sam jednom pokušao i uspio i više nikad, jer mi nije ni trebala. Ali ako je netko još pokušavao i to radio, volio bih da to opiše ovdje.
Nemojte kupovati te žarulje za pokus, već kad koja izgori u kući ili negdje, čuvajte nekoliko komada pa pokušavajte, jedna mora uspjeti, ali nakon prve ako vam neuspije, nemojte odustajati, jer je to sve stvar prakse.
Evidentirano
Str: [
1
]
Ispis
« natrag
naprijed »
Skoči na:
Odaberite odredište:
-----------------------------
Amasci.net
-----------------------------