Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Svibanj 18, 2024, 09:15:36
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Brainstorming (chat tema)
 Str: 1 ... 13 14 [15] 16 17
  Ispis  

  Brainstorming (chat tema)
Autor Poruka
-Ununoctium-
Docent
****
Postova: 105


Sinteza i analiza


« Odgovor #280 na: Rujan 11, 2012, 03:40:20 »

Ej, ljudi, pozdrav nije me bilo neko vrijeme zbog skole

Htio bih vas samo pitati gdje mogu kupiti laboratorijsku kutu i naocale, pa ako netko zna prodavaonicu ovdje u blizini varaždina, molim da mi kaže  Grin treba mi za praktikum iz kemije :)

Hvala!  bigsmile
Evidentirano

Old chemists never die, they just stop reacting.
Tyler
Asistent
***
Postova: 50« Odgovor #281 na: Rujan 11, 2012, 05:29:29 »

Ej, probaj i za jedno i za drugo pitati u glavnoj ljekarni u kolodvorskoj. Ako tam nema, onda pogledaj u ulici matka laginje, tam znam da je bila neka firma sa medicinskom opremom, pa možda i oni imaju. Grin
Evidentirano

Nije zlato sve što sja, nego i platina, i paladij, i rodij, i osmij.
-Ununoctium-
Docent
****
Postova: 105


Sinteza i analiza


« Odgovor #282 na: Rujan 11, 2012, 06:08:27 »

Ok, tnx  Grin
Evidentirano

Old chemists never die, they just stop reacting.
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #283 na: Siječanj 16, 2013, 12:31:53 »


Bili se moglo od srebra nitrata napraviti srebro?

naravno da bi se moglo
prvo trebaš u otopinu srebrnog nitrata dodati natrijev klorid te bi onda nastao netopljivi srebrni klorid kojeg isfiltriraš i ostaviš na svjetlo i raspadne se na srebro i klor

Evo moja slika srebrovog nitrata koji kao i brom čeka bolje dane…Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #284 na: Veljača 23, 2013, 05:21:59 »

U ovome linku , mislim da sam im uvidio jednu pogriješku u zadnjoj rečenici; nije magnezij nego mangan?! Tražio sam korištenje magnezija kao potrošnog materijala (žrtvovane anode) na tračnicama, ali ne nalazim nikoje tekstove ni slike, ali uvjerenja sam podosta velikoga da se koristi u tome za to, ali otići ću ja do HŽ-a kad stignem vremena pa ću ljude i pitati usmeno i slikati ga. ;)
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #285 na: Veljača 24, 2013, 02:05:21 »


Istina, s obzirom da se radi o članku o manganu. Sretno s potragom i javi ako saznaš ili nađeš nešto zanimljivo.

Evidentirano

Scientia potentia est.
terraxus
Student
**
Postova: 28Email
« Odgovor #286 na: Ožujak 05, 2013, 08:49:13 »

Pozdrav!
U zadnje vrijeme dosta citam i opcenito se educiram o nootropicima, pa me samo zanima vase misljenje o tome, a ako ste neke probali, onda i dozivljaji iz prve i ruke.
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #287 na: Ožujak 05, 2013, 11:33:28 »


Mene to jedno vrijeme zanimalo, specifično klasa ampakina, nakon što sam pročitao da ih međuostalom koriste i astronauti na međunarodnoj svemirskoj postaji. U to vrijeme, niti jedan od spojeva te klase nije bio dostupan kod nas, tako da osobnih iskustava nemam (ali ima ovdje nešto o iskustvima). U međuvremenu sam više saznao o tim spojevima i generalno ne bih preporučio njihovo uzimanje, pogotovo ako ste zdravi. To su lijekovi, koji vam mogu pomoći ukoliko imate neki od poremećaja za čije liječenje su odobreni, ali uzimati ih ako ste zdravi, je potencijalno štetno iz više razloga. Kao prvo, u biti se radi o relativno novoj klasi spojeva i upitno je kakve dugoročne posljedice mogu ostaviti. Kao drugo, sami koncept uzimanja nečeg da bi eventualno mogao ostati duže budan ili da bi mozak mogao bolje i efikasnije funkcionirati, može prijeći i u naviku/ovisnost.

Govorim i osobno, jer sam dosta dugo bio moglo bi se reći ovisnik o kavi. Morao sam popiti nekoliko dobrih šalica tijekom dana da bih mogao funkcionirati, a da ne govorim o fazama kad je znalo bit hrpa kolokvija/ispita. Onda sam jednom napravio eksperiment i na jedno vrijeme sam potpuno izbacio kavu i nakon nekog vremena, shvatio sam da mi uopće ne treba. Od onda mi i osjetno manje sna treba da se odmorim, a i općenito imam više energije tijekom dana. Što se tiče kognitivnih sposobnosti, treba jednostavno imati/naći motivaciju, a ako studirate/radite ono što volite, ne bi je trebalo nedostajati. Grin

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #288 na: Ožujak 08, 2013, 12:57:37 »


Istina, s obzirom da se radi o članku o manganu. Sretno s potragom i javi ako saznaš ili nađeš nešto zanimljivo.


O tome sam slušao /od profesora/ i učio (ali nikad nigdje čitao!), sada samo trebam sebi dokazati i pokrijepiti napismenim dokazima i slikama, od onoga što budem pitao i vidio.


U zadnje vrijeme dosta citam i opcenito se educiram o nootropicima, pa me samo zanima vase misljenje o tome, a ako ste neke probali, onda i dozivljaji iz prve i ruke.

O nootropicima (psihostimulansima) sam čuo, al nikad nisam kušao ni proizvodio iste. Poznajem ljude i vrhunske sportaše koji ih uzimaju, a ne padaju na doping testu s njima. Također i studente, fizičke radnike i druge. Po internetu, facebooku i drugim društvenim mrežama se uvijek da naći takvih. Tko traži – taj i nađe.

Ako si istraživao onda si zasigurno i vidio ovo razglabanje na forumu ( http://www.realx3mforum.com/smf/index.php?topic=1082.0 ) o njima, ako i na Wikipediji cijeli popis njih, koji je zasigurno i velik ( http://en.wikipedia.org/wiki/Nootropic ).


Ja bih se isto složio s time da dobar dio njih nije ni skroz ispitan i njegovi simptomi, nuspojave i efikasnosti. Takav vrst lijekova je mislim od čovjeka do čovjeka različit.
Što se tiče kave (njen aktivni sastojak kofein ( http://www.moravek.org/kla/50-017.html ) je i dobra i loša stvar ( http://zanimljivost.blogger.ba/arhiva/2011/02/07/2685924 ).
Inače čisti kofein ima kupiti i u tabletama, ali treba paziti s dozom.

Nekome godi uzimanje takvih susptanci, al što se tiće osjećaja i uživanja, o tome neću suditi.

Dobro je piti minerale i vitamine. Njih smatram najnormalnijima i najpotrebnijima organizmu, jer je ako nejedete raznoliku hranu nemoguće da unesete sve vrste koje su potrebne, a i nikad da unesete količine koje su potrebne. Minerale piješ navečer jer se sporije otapaju, a vitamine ujutro nakon prvog obroka. Dobro te razbude i daju ti erenergije. Zavisi o kvaliteti istih i proizvođaču, ali ima jako skupiš a time i stvarno vrlo dobrih!
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #289 na: Ožujak 13, 2013, 03:31:38 »

Ako imate po kompjutoru formata *pdf., a oni su zaštićeni, pa ne možete tekst s pokusom prekopirati ovdje u forum, evo jedan korisni program koji omogućuje otklanjanje šifre da možete kopirati slike i tekst: http://www.freemypdf.com/ . Ukoliko niste zadovoljni s njim, može i  http://pdfpirate.org/plugins/remove_restrictions/ .

Kada ste otklonili šifre iz pdf-a skinite program pdfzilla, pa iz pdf.-a u Word prebacite dokument kompletno cijeli konvertiranjem, pa možete taj tekst onda i uređivati u Wordu.


Iz ove datoteke dole, sam prekopirao („posudio“:) nekoliko pokusa koje ću iznijeti ovdje na forumu ukoliko bude tema o navedenim temama koje ta skripta ima, u narednim mjesecima:
"SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
FAKULTET KEMIJKOG INŽENJERSTVA I TEHNOLOGIJE
ZAVOD ZA OPĆU I ANORGANSKU KEMIJU
VJEŽBE IZ ANORGANSKE KEMIJE
INTERNA SKRIPTA
Priredio: Prof. dr. sc. MIHAEL TKALČEC
Uredila: Dr. sc. BISERKA TKALČEC
ZAGREB, veljača, 2009."
Evidentirano
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #290 na: Travanj 22, 2013, 04:09:04 »

Evo dvije zanimljive slike, vezano za simbole na tipkovnici. Za uključivanje ovih desnih brojeva potrebno je pritisnuti samo tipku "Num Lock" na tipkovnici. Svakako dobro dođe ovaj desni stupac gdje su strelice:Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #291 na: Svibanj 03, 2013, 03:00:56 »


Alojzij3, napisat ću ti ovdje, da ne zatrpavam druge teme. Otvorio si hrpu tema u podforumima o kemikalijama i eksperimentalnoj kemiji, koje su se mogle svrstati pod jednu temu. Npr. cijeli niz tema o dobivanjima raznih spojeva bakra, a imamo temu o dobivanju spojeva bakra. Prouči pažljivije postojeće teme prije nego ideš otvarat nove.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« Odgovor #292 na: Svibanj 03, 2013, 05:14:15 »

Mogao si i u inbox.
Postoje kemikalije koje su kupovne i način izrade istih. Zašto o jednoteistoj kemikaliji pisati na dva različita mjesta - o njenom dobivanju – u eksperimentalnoj, i njenoj kupovini – pod kemikalije, ljepše je da se sve o jednoj nađe na jednom mjestu.

Što se tiče bakra, prije samog pisanja o njemu, dok sam sažimao sve moguće izvore što imam o njemu sama, sam se isto zamislio kako to da ukomponiram u već postojeći sadržaj o njemu.
O elementarnom bakru sam napisao u jednu temu i podijelio kroz postove način dobivanja, osobine, itd.; a o njegovim spojevima je najbolje na onaj način izvedeno. Razlog je taj, što o jednom spoju ima i po nekoliko načina raznih dobivanja, pa je lijepo iznijeti sva dobivanja koja su poznata u jednoj temi. Što bi li samo bio, da sam sve načine dobivanja svih svrsta bakrovih spojeva svrstao pod jednu temu „bakrovi spojevi“, zaista, to bi bilo ružno i neukusno, ovako svaki spoj ima svoju temu u kojoj se može pisati štošta o njemu i također stavljati slike. Po meni je zaista bolje da je tako opisano, nego svi bakrovi spojevi u jednu temu. Nekom je znanje kemije loše i uvijek bi postavljao pitanja kako pripraviti bakrov oksid, klorid, benzoat, ako bi o tome bilo samo površno, šturo i nedovoljno napisano.

Svakako koristim tražilicu, al mišljenja sam da bi temu „dobivanje bakrovih spojeva“ jednostavno najbolje bilo podijeliti u jednu od tema što sam napravio, zasigurno bi bilo bolje da bude sve na jednom mjestu /temi/.
Evidentirano
NFPA 70
Student
**
Postova: 38Email
« Odgovor #293 na: Svibanj 04, 2013, 07:05:51 »

Kako mogu doci do nekih metalnih soli kao fizicko lice,npr. NiSO4 ili Na2O3Se...u Crnoj Gori nema ni jedne firme koja se bavi sa tim?
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik
*****
Postova: 177« Odgovor #294 na: Svibanj 20, 2013, 10:04:39 »

Jesi potražio uvoznike nekih od poznatijih tvrtki koje prodaju kemikalije (Sigma-Aldrich i slični)? Oni sigurno drže takve spojeve.
Evidentirano
NFPA 70
Student
**
Postova: 38Email
« Odgovor #295 na: Svibanj 21, 2013, 10:40:04 »

Jesi potražio uvoznike nekih od poznatijih tvrtki koje prodaju kemikalije (Sigma-Aldrich i slični)? Oni sigurno drže takve spojeve.
Jesam ali mi nece da daju.Ja sam pokusao da narucim direktno sa Sigma-Aldrich ali ne moze ili ne umijem.
Evidentirano
Acidum
Učenik
*
Postova: 6


« Odgovor #296 na: Svibanj 30, 2013, 09:07:17 »

Ne bih da zvučim kao zadrti matorac, ali je veoma dobro poznato da ti veliki proizvođači hemikalija ne sarađuju sa fizičkim licima. Dakle na Sigma-Aldrich, Spectrum, Across, Merck, JT Baker i ostale jednostavno zaboravite. S-A čak ne sarađuje ni sa svim fizičkim licima, već obavlja prilično detaljne provere dok ne ustanovi da je firma dovoljno pouzdana i kredibilna.

Svaka država ima po nekoliko distributera hemikalija i posuđa, neki od njih su i internacionalni, i imaju zakonske obaveze da sarađuju samo sa pravnim licima. Eh sad, postoji jedan "sivi" deo koji omogućava saradnju i sa njima. Ne bih da otkrivam koje su firme konkretno u pitanju (jasno je zbog čega), ali ću navesti par primera:
- firma iz Srbije koja distribuira posuđe i opremu nekih proizvođača ima sivu saradnju sa studentima hemije. Ranije je imala kancelariju blizu samog fakulteta u kojoj se moglo naručiti bilo šta, pod maskom naknade polomljenog posuđa na vežbama. Morali su da zatvore kancelariju, ali ako ste ih upoznali mogli ste da nabavljate stvari direktno iz magacina, s tim što oni kupljenu robu na papiru pripoje nekoj zvaničnoj nabavci druge firme.
- internacionalna firma kratkog naziva na slovo posle J; u prethodnoj firmi sam radio sitne nabavke za potrebe posla, i posle zvaničnog sastanka sa njihovim menadžerom prodaje pitam da li je moguće da kupim nešto za svoj lični lab. Kaže da mu je dovoljan zvanični upit (zbog papirologije) bilo koje firme, pa makar i lokalne prodavnice, tako da ako imam nekoga sa firmom samo naručim preko njih.
- mreža distributera američkog proizvođača Cole-Parmer, ako lepo nastupite, imaju veoma jednostavan princip - naruči šta god hoćeš, plaćaš cenu, carinu, porez (kod nas PDV, u evropi VAT, ne znam kako se kod koga od Vas zove) i neku obično fiksnu cifru za njihov posao i transport (meni su tada nudili 40-50 evra, nezavisno od visine kupovine), oni ne postavljaju pitanja šta-će-ti-i-ko-si-ti.

Dakle, lokalni distributeri, fin kulturan i pre svega obrazovan nastup, i naći će se neko ko će zažmuriti na jedno oko. Velike ribe otpadaju, nema izuzetaka.

Druge opcije uključuju nabavke preko grane ili prečišćavanje kupovnih hemikalija opšte namene.
Evidentirano

...i nestadoh u izmaglici...
NFPA 70
Student
**
Postova: 38Email
« Odgovor #297 na: Lipanj 02, 2013, 01:13:58 »


- mreža distributera američkog proizvođača Cole-Parmer, ako lepo nastupite, imaju veoma jednostavan princip - naruči šta god hoćeš, plaćaš cenu, carinu, porez (kod nas PDV, u evropi VAT, ne znam kako se kod koga od Vas zove) i neku obično fiksnu cifru za njihov posao i transport (meni su tada nudili 40-50 evra, nezavisno od visine kupovine), oni ne postavljaju pitanja šta-će-ti-i-ko-si-ti.


Hvala,dakle,preko Cole-Parmer mogu naruciti i bez saradnje sa lokalnim distributerima tj. na kucnu adresu.
Evidentirano
Acidum
Učenik
*
Postova: 6


« Odgovor #298 na: Lipanj 08, 2013, 02:04:06 »


- mreža distributera američkog proizvođača Cole-Parmer, ako lepo nastupite, imaju veoma jednostavan princip - naruči šta god hoćeš, plaćaš cenu, carinu, porez (kod nas PDV, u evropi VAT, ne znam kako se kod koga od Vas zove) i neku obično fiksnu cifru za njihov posao i transport (meni su tada nudili 40-50 evra, nezavisno od visine kupovine), oni ne postavljaju pitanja šta-će-ti-i-ko-si-ti.


Hvala,dakle,preko Cole-Parmer mogu naruciti i bez saradnje sa lokalnim distributerima tj. na kucnu adresu.
Ne, od Cole Parmera možeš naručiti PREKO njihovih distributera, ali bez pitanja i problema (ako prođeš kao ja, što ne garantujem). Prvo kontaktiraj CP, pa će te oni uputiti na lokalnog distributera. Najlakše ti je da naručiš besplatan katalog, odličan je i kao referenca - na poslednjim stranama se nalazi obilje korisnih informacija, od otpornosti materijala prema kisleinama, hidroksidima i organskim rastvaračima, do načina čišćenja posuđa za razne namene.
Evidentirano

...i nestadoh u izmaglici...
NFPA 70
Student
**
Postova: 38Email
« Odgovor #299 na: Lipanj 24, 2013, 02:07:33 »


- mreža distributera američkog proizvođača Cole-Parmer, ako lepo nastupite, imaju veoma jednostavan princip - naruči šta god hoćeš, plaćaš cenu, carinu, porez (kod nas PDV, u evropi VAT, ne znam kako se kod koga od Vas zove) i neku obično fiksnu cifru za njihov posao i transport (meni su tada nudili 40-50 evra, nezavisno od visine kupovine), oni ne postavljaju pitanja šta-će-ti-i-ko-si-ti.


Hvala,dakle,preko Cole-Parmer mogu naruciti i bez saradnje sa lokalnim distributerima tj. na kucnu adresu.
Ne, od Cole Parmera možeš naručiti PREKO njihovih distributera, ali bez pitanja i problema (ako prođeš kao ja, što ne garantujem). Prvo kontaktiraj CP, pa će te oni uputiti na lokalnog distributera. Najlakše ti je da naručiš besplatan katalog, odličan je i kao referenca - na poslednjim stranama se nalazi obilje korisnih informacija, od otpornosti materijala prema kisleinama, hidroksidima i organskim rastvaračima, do načina čišćenja posuđa za razne namene.
Da uradio sam kako tako,CP me je upurio na lokalnog distibutera,mada menadzer mi je rekao da ima poteskoca u narucivanju nekih hemikalija,tako da nije sigurno da li se sve moze naruciti.

Pisacu ti u PP.
Evidentirano

 Str: 1 ... 13 14 [15] 16 17
  Ispis  
 

Skoči na: