Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Rujan 16, 2024, 09:18:53
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Brainstorming (chat tema)
 Str: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 17
  Ispis  

Brainstorming (chat tema)
Autor Poruka
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #140 na: Svibanj 05, 2011, 03:56:02 »

Guma bubri u organskim otapalima pa tako i u benzenu. Zato mi se čini da je pluto bolja, iako je staklo najbolja opcija.  thumbup
Evidentirano

Real chemist always start from this!!
dodomaster123
Učenik
*

Email
« Odgovor #141 na: Svibanj 08, 2011, 09:05:18 »

Zanima me koje sve pokuse mogu kod kuće napraviti sa KMnO4.

unaprijed hvala!!
Evidentirano
-Ununoctium-
Docent

Sinteza i analiza

« Odgovor #142 na: Svibanj 09, 2011, 12:06:09 »

manganov nitrat je jako zanimljiv spoj, samo je problem : kako nabaviti dusicnu kis.. dobro vec imamo temu o tome

prvo trebamo dobiti manganov peroksid jer ima kisik-kisik jednostruke veze a sinteza glasi:

KMnO4(aq) (zagrijavamo)  ->  MnO4 (s) + H2O (l) + H2 (g) + O2 (g)

osušimo manganov peroksid i idemo dalje :

MnO4 (s) + HNO3 (l) -> MnN2O6 (l) + H2 (g)

i evo to je to. dušična kiselina ne treba biti konc. može biti i sam 20 % ali reakcija ce biti sporija .,. Sretno  wink1
Evidentirano

Old chemists never die, they just stop reacting.
terraxus
Student
**

Email
« Odgovor #143 na: Svibanj 09, 2011, 01:09:54 »

...sinteza glasi:

KMnO4(aq) (zagrijavamo)  ->  MnO4 (s) + H2O (l) + H2 (g) + O2 (g)....

mozes molim te pojasnit malo ovu reakciju, znaci mi otopinu kalijevog permanganata zagrijavamo i on se raspada na: MnO4,H20,H2 i O2?
sry al malo mi je to nejasno, jer nevidim razloga zasto bi se KMnO4 raspao dok je u otopini, zar mu je temp raspada ispod 100 C?
a sta se desilo s kalijem u produktima? nestao  smilegrin
Evidentirano
dodomaster123
Učenik
*

Email
« Odgovor #144 na: Svibanj 09, 2011, 07:58:16 »

da tu je i meni neke bilo sumnjivo:)
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #145 na: Svibanj 09, 2011, 08:14:26 »

prvo trebamo dobiti manganov peroksid jer ima kisik-kisik jednostruke veze a sinteza glasi:

KMnO4(aq) (zagrijavamo)  ->  MnO4 (s) + H2O (l) + H2 (g) + O2 (g)

osušimo manganov peroksid i idemo dalje :

MnO4 (s) + HNO3 (l) -> MnN2O6 (l) + H2 (g)

i evo to je to. dušična kiselina ne treba biti konc. može biti i sam 20 % ali reakcija ce biti sporija .,. Sretno  wink1

Sumnjiva mi je ta reakcija, zato što raspadanjem kalijeva permanganata nastaje MnO2, kalijev manganat(VI) i kisik. Iskreno nikada nisam čuo za manganov peroksid.  puzzled
Evidentirano

mr. pametni
Znanstvenik

Email
« Odgovor #146 na: Svibanj 10, 2011, 08:34:49 »

možeš napraviti flash powder
Evidentirano
amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #147 na: Svibanj 10, 2011, 11:36:30 »

možeš napraviti flesh powder sa aluminijem i permaganatom omjer 50:50
Evidentirano
mr. pametni
Znanstvenik

Email
« Odgovor #148 na: Svibanj 10, 2011, 06:23:03 »

možeš napraviti flesh powder sa aluminijem i permaganatom omjer 50:50

ili sa šećerom,isti omjer
Evidentirano
amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #149 na: Svibanj 10, 2011, 07:45:20 »

Možeš napraviti dušikov triklorid
Evidentirano
dodomaster123
Učenik
*

Email
« Odgovor #150 na: Svibanj 10, 2011, 08:35:11 »

kak napraviti flash powder, treba aluminiska folija ili u prahu? Grin

Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #151 na: Svibanj 12, 2011, 01:42:42 »

Usput, Arbor, imaš možda ideju na koji način improvizirati one plastične spajalice koje se stavljaju na spojeve staklenih dijelova, da dodatno učvrste spoj? Mislio sam eventualno nešto pomoću nekakve žice izvesti, makar vidio sam da negdje to uopće niti ne koriste.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #152 na: Svibanj 12, 2011, 05:05:50 »

Iskreno, nikada nisam niti vidio niti koristio te plastične spajalice. Vidio sam to samo na youtube-u, ali mislim da grla moraju biti prilagođena tim spajalicama. Ponekad možeš koristiti gumice.Npr. to možeš koristiti kako bi pričvrstio lulu na hladilo.  eureka

Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #153 na: Svibanj 12, 2011, 05:25:09 »

Iskreno, nikada nisam niti vidio niti koristio te plastične spajalice. Vidio sam to samo na youtube-e, ali mislim da grla moraju biti prilagođena tim spajalicama. ponegad možeš koristiti gumice.Npr. to možeš koristiti kako bi pričvrstio lulu na hladilo.  eureka

E, vidiš, odlična ideja. smilegrin Svi ostali dijelovi su više manje stabilni i dobro učvršćeni kad je aparatura složena, tako da me najviše zbog lule i zanimalo. Gumica bi trebala sasvim dobro poslužiti s obzirom da temperatura ne bi trebala biti velika na tom dijelu.

Inače, nakon što sam malo bolje promotrio dijelove nove aparature za destilaciju, uočio sam na lulici vrlo sitnu crtu na samom dijelu gdje je brušena, ali s vanjske strane. Izgleda da je na površini, ali toliko sitno da ne možeš npr. zakačiti noktom dok prelaziš preko toga. Ovo me sad brine malo, ali nadam se da neće biti problema. Slično nešto sam primjetio i na staklenom termometru, ali eto koristim ga već godinama bez problema.

Evidentirano

Scientia potentia est.
Tangent
Znanstvenik

« Odgovor #154 na: Svibanj 14, 2011, 09:04:17 »

bigsmile Ovim nadobudnim koji su raspravljali o KMnO4, kad se već toliko volite igrati s tim stvarima, možete napraviti jednostavan i koliko toliko bezopasan eksperiment - kapnuti koju kap glicerina na hrpicu KMnO4. Smjesa bi se trebala tada zapaliti spontano.

Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #155 na: Svibanj 14, 2011, 03:15:21 »

E, vidiš, odlična ideja. smilegrin Svi ostali dijelovi su više manje stabilni i dobro učvršćeni kad je aparatura složena, tako da me najviše zbog lule i zanimalo. Gumica bi trebala sasvim dobro poslužiti s obzirom da temperatura ne bi trebala biti velika na tom dijelu.

Znam da funkcionira zato što sam ih ja koristio pri vježbi, u kojoj smo imali lulu sa odsisnom cjevčicom. Stavio sam gumicu iznad te cjevčice i iza cjevčice za ulaz vode za hlađenje na hladilu.  thumbup

Za stvaranje dobrog vakuuma, može li poslužiti pumpa iz hladnjaka? Piše na hladnjaku da ne sadrži freone.  puzzled

Evidentirano

amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #156 na: Svibanj 14, 2011, 09:42:44 »

Tanget znači ovi koji se bave profesionalno pirotehnikom su djeca nerazumjem te šta si htio reći,onda je i omikron neko djete kad je radio barut i blještavi prah.
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #157 na: Svibanj 15, 2011, 02:04:41 »

Mislio je na stil pisanja i na (ne)znanje kemije, a osim toga sigurno neki od vas niti nisu upoznati sa mehanizmima reakcija. U nekim sintezama i reakcijama, pogreške se skupo plaćaju. thumbup
Evidentirano

-Ununoctium-
Docent

Sinteza i analiza

« Odgovor #158 na: Svibanj 16, 2011, 11:49:47 »

Nisam to ja pisao (kopirao s druge str.), znam i meni je bilo čudno, ali eto. Samo znam da je točno da se dobiva manganov dioksid. Sorry sniff

Još me zanimalo gdje se mogu nabaviti specifične bočice ili kutijice za kemikalije npr. od ljekova ili nečega...

Bilo bi dobro da mogu spremati kemikalije u lijepe kemijske bočice. smilegrin

Evidentirano

Old chemists never die, they just stop reacting.
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #159 na: Svibanj 16, 2011, 03:19:53 »

A za stvaranje dobrog vakuuma, može li poslužiti pumpa iz hladnjaka? Piše na hladnjaku da ne sadrži freone.  puzzled

Mislim da bi se moglo nešto na taj način izvesti. thumbup Ovdje ima opisan postupak, ovdje također. Nisam pročitao sve, ali izgleda korisno.

Makar, za filtracije može i vodena sisaljka biti sasvim prihvatljivo rješenje.

Evidentirano

Scientia potentia est.

Str: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 17
  Ispis  

Skoči na: