Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Prosinac 11, 2024, 08:35:13
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Dobivanje bakrovih spojeva
 Str: [1] 2 3
  Ispis  

Dobivanje bakrovih spojeva
Autor Poruka
Arbor
Ludi znanstvenik

« na: Kolovoz 08, 2010, 02:44:54 »

Evo jedna tema koju sam otvorio zato što ovih dana se baš bavim bakrovim spojevima, pa eto toliki izbor da zaslužuje vlastitu temu. spin
Evo da malo zagrijem temu, evo postupak dobivanja bakrova(II) karbonata, od njega je moguće napraviti druge soli(npr. bakrov(II) klorid, bakrov(II) acetat…) wink1

Dobivanje bakrova(II) karbonata

Pribor: laboratorijske čaše  600ml(2x), laboratorijska vaga, posuda za vaganje, žlica, stakleni štapić za miješanje, stalak , aparatura za filtraciju, filtar papir
Kemikalije: Natrijev hidrogenkarbonat, voda (destilirana), bakrov(II) sulfat pentahidrat

Oprez!!! Bakrove soli i spojevi koji sadrže bakar su prilično otrovni.

Postupak:
1.   U čašu od 600ml stavi se točno 100g bakrova sulfata pentahidrata i doda se dovoljno vode da se svi kristali otope. U drugu čašu je potrebno staviti točno 65.1g natrijevog hidrogenkarbonat.
2.   KEMIKALIJE SE NESMIJU NAGLO POMJEŠATI JER DOLAZI DO OSLOBAĐANJA UGLJIKOVA DIOKSIDA. Žlicom ili špatulom je potrebno dodavati male količine natrijevog hidrogenkarbonata u čašu sa vodenom otopinom bakrova(II) sulfata pentahidrata.
3.   Smjesu je potrebno miješati, potrebno je paziti da sadržaj iz čaše ne počne prelaziti rub čaše.
4.   Kada razvijanje plina završi, potrebno je filtrirati smjesu  preko filtar papira i isprati je sa što većom količinom destilirane vode.
Prema  stehiometrijskoj jednadžbi trebalo bi se dobiti oko 47.9g bakrova(II) karbonata.

CuSO4(aq)  + 2NaHCO3(s)  --> CuCO3(s) + Na2SO4(aq) + CO2(g) + H2O(l)

Od bakrova(II) karbonata mogu se dobiti ostale bakrove soli(npr. bakrov(II) klorid, bakrov(II) acetat…)

Evidentirano

Real chemist always start from this!!
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #1 na: Kolovoz 10, 2010, 12:15:15 »

Zanimljiva sinteza thumbup

Nisam se bas puno bavio bakrovim spojevima, ali ovo izgleda kao dobar put za sintezu drugih Cu spojeva.
Oksid se takodjer jednostavno moze dobiti zagrijavanjem karbonata do nekih 300°C.
Evidentirano

Scientia potentia est.
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #2 na: Kolovoz 21, 2010, 06:29:27 »

Na sličan način na postu iznad, se može dobiti i bakrov benzoat od bakrova sulfata i natrijeva benzoata. Ako zagrijete bakrov benzoat u epruveti do nekih 250-300°C sol se raspada na bakrov(II) oksid i još neke tvari. Bakrov(II) oksid može oksidirati organske tvari, a on se reducira na elementarni bakar. Ali oprez zato što oksidacijom benzoata nastaje benzen(C6H6)- mislim da svi znaju da je kancerogen i prilično otrovan.  Ali bakar tvori bakreno zrcalo na stjenkama epruvete.

U stvarnosti izgleda 5x bolje spin
Evidentirano

Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #3 na: Kolovoz 22, 2010, 11:14:51 »

Prilicno najs thumbup bigsmile

Inace, pao mi na pamet jos jedan zanimljiv bakrov spoj - bakrov karbid. Napravi se otopina bakrovog klorida u razrijedjenoj otopini amonijaka i onda se dovodi acetilen, koji se moze jednostavno dobiti reakcijom kalcijevog karbida i vode. Rezultat je sol boje hrdje, koja stvara prasak i bljesak narandjaste boje (zbog ugljika).

( Slika preuzeta od jednog kolege sa www.powerlabs.org )

I usput, ako netko nije vidio, powerlabs je odlican sajt sa puno zanimljivih eksperimenata, ne samo iz podrucja kemije. Tamo negdje pocetkom dvijetisucitih, bio je jedan od rijetkih osobnih stranica tog tipa sa toliko zanimljivih informacija (i toliko slika i video isjecaka). thumbup
Evidentirano

Scientia potentia est.
amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #4 na: Ožujak 01, 2011, 09:46:03 »

Zanima me kako dobiti bakrov oksid, pošto je vrlo skup za kupit, pa sam se mislio baciti na izradu. Ako neko več ima iskustva sa pravljenjem bakrovog oksida  molio bi pomoć Grin
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #5 na: Ožujak 01, 2011, 10:03:24 »

Zanima me kako dobiti bakrov oksid, pošto je vrlo skup za kupit, pa sam se mislio baciti na izradu. Ako neko več ima iskustva sa pravljenjem bakrovog oksida  molio bi pomoć Grin

Citat:
Dobivanje bakrova(II) karbonata

Pribor: laboratorijske čaše  600ml(2x), laboratorijska vaga, posuda za vaganje, žlica, stakleni štapić za miješanje, stalak , aparatura za filtraciju, filtar papir
Kemikalije: Natrijev hidrogenkarbonat, voda (destilirana), bakrov(II) sulfat pentahidrat

Oprez!!! Bakrove soli i spojevi koji sadrže bakar su prilično otrovni.

Postupak:
1.   U čašu od 600ml stavi se točno 100g bakrova sulfata pentahidrata i doda se dovoljno vode da se svi kristali otope. U drugu čašu je potrebno staviti točno 65.1g natrijevog hidrogenkarbonat.
2.   KEMIKALIJE SE NE SMIJU NAGLO POMJEŠATI JER DOLAZI DO OSLOBAĐANJA UGLJIKOVA DIOKSIDA. Žlicom ili špatulom je potrebno dodavati male količine natrijevog hidrogenkarbonata u čašu sa vodenom otopinom bakrova(II) sulfata pentahidrata.
3.   Smjesu je potrebno miješati, potrebno je paziti da sadržaj iz čaše ne počne prelaziti rub čaše.
4.   Kada razvijanje plina završi, potrebno je filtrirati smjesu  preko filtar papira i isprati je sa što većom količinom destilirane vode.
Prema  stehiometrijskoj jednadžbi trebalo bi se dobiti oko 47.9g bakrova(II) karbonata.

CuSO4(aq)  + 2NaHCO3(s)  --> CuCO3(s) + Na2SO4(aq) + CO2(g) + H2O(l)

Bakrov(II) karbonat se žarenjem raspada na bakrov(II) oksid i ugljikov(VI) oksid.

CuCO3(s) --> CuO(s) + CO2(g)
Evidentirano

amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #6 na: Ožujak 01, 2011, 10:12:07 »

Bakrov(II) karbonat se žarenjem raspada na bakrov(II) oksid i ugljikov(VI) oksid.

CuCO3(s) --> CuO(s) + CO2(g)

Hmmm vrlo zanimljivo thumbup
Našo sam neku metodu pravljenja sa jeftinim kemikalijama CuSO4+NaOH--->NaSO4+CuO bigsmile
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #7 na: Ožujak 01, 2011, 10:24:47 »

Hmmm vrlo zanimljivo thumbup
Našo sam neku metodu pravljenja sa jeftinim kemikalijama CuSO4+NaOH--->NaSO4+CuO bigsmile

Metoda nije moguća, zato što...
CuSO4(aq) + NaOH(aq) --> Na2SO4(aq) + Cu(OH)2(s)

Cu(OH)2(s) --> CuO(s) + H2O(g)

...reakcijom nastaje netopljivi bakrov(II) hidroksid. A pirolizom tog hidroksida nastaje bakrov(II) oksid.  thumbup
Evidentirano

amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #8 na: Ožujak 05, 2011, 12:31:51 »

Metoda nije moguća, zato što...
CuSO4(aq) + NaOH(aq) --> Na2SO4(aq) + Cu(OH)2(s)

Cu(OH)2(s) --> CuO(s) + H2O(g)

...reakcijom nastaje netopljivi bakrov(II) hidroksid. A pirolizom tog hidroksida nastaje bakrov(II) oksid.  thumbup

Vidio sam da neki zagrijavaju tekučinu pri mješanju bakrova sulfata sa vodom.

Evo nešto slično tome -> link.

Evidentirano
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #9 na: Ožujak 05, 2011, 01:19:50 »

Vidio sam da neki zagrijavaju tekučinu pri mješanju bakrova sulfata sa vodom.

Evo nešto slično tome -> link.

Da ovdje se vidi postupak dobijanja CuCO3. ZAtim se on zagrijava i nastaje CuO, kako ti je to arbor vec rekao.... tongue

CuCO3-------> CuO + CO2
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #10 na: Ožujak 09, 2011, 10:49:38 »

Nedavno sam generirao nešto NO2 u svrhu testiranja improviziranog generatora plina, te sam koristio sljedeću reakciju:

Cu + 4HNO3 → Cu(NO3)2 + 2H2O + 2NO2

Sve je jasno po samoj jednadžbi reakcije, bakar reagira s dušičnom kiselinom, te nastaju bakrov(II) nitrat, voda i dušikov(IV) oksid. U slučaju 70%-tne dušične kiseline, 63.5 grama bakra bi reagiralo sa 360 grama 70%-tne dušične kiseline, te bi pri tome nastalo 187.5 grama bakrovog(II) nitrata, 36 grama vode i 92 grama dušikovog(IV) oksida. Dobro je dodati nešto veću masu bakra - nakon reakcije, preostali bakar se jednostavno može ukloniti dok preostaje prvenstveno otopina Cu(NO3)2.

Dio otopine nakon reakcije je prenesen u Petrijevu zdjelicu. Evo rezultata:

I na jednoj hrpi:

Evidentirano

Scientia potentia est.
Doc
Ludi znanstvenik

« Odgovor #11 na: Ožujak 09, 2011, 11:45:30 »

I kako se pokazala improvizacija  puzzled Nadam se da je uspjesno izdrzala NO2 tongue
Evidentirano

Electrochemistry never lies
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #12 na: Ožujak 10, 2011, 10:07:38 »

I kako se pokazala improvizacija  puzzled Nadam se da je uspjesno izdrzala NO2 tongue

Nije bilo nikakvih problema. wink1 Iako, nije da se radilo o velikoj količini plina, tako da će vrijeme pokazati...

Evidentirano

Scientia potentia est.
amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #13 na: Ožujak 29, 2011, 08:56:19 »

Kad se dobije bakrov karbonat na kolko se stupnjeva mora zagrijavati da se dobije bakrov(II)oksid puzzled
Evidentirano
Chemist
Asistent

« Odgovor #14 na: Ožujak 29, 2011, 09:27:12 »

Citat:
Kad se dobije bakrov karbonat na kolko se stupnjeva mora zagrijavati da se dobije bakrov(II)oksid

Preko 290 C
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #15 na: Ožujak 29, 2011, 09:47:06 »

Ne znam čemu i pitati takve jednostavne stvari!
Neke stvari provjere se na wikipediji!
Evidentirano

amateur chemistry
Znanstvenik

« Odgovor #16 na: Ožujak 30, 2011, 08:42:15 »

Htio sam više mišljenja bigsmile
i ne mora značiti da ti je sve točno na wikipediji  tongue
Evidentirano
Arbor
Ludi znanstvenik

« Odgovor #17 na: Ožujak 30, 2011, 08:57:53 »

To ti vrijedi za hrv. wikipediju, dok je eng. wiki puno razvijenija, prilično opširnija i preciznija.  thumbup
Evidentirano

-Ununoctium-
Docent

Sinteza i analiza

« Odgovor #18 na: Svibanj 04, 2011, 12:58:58 »

Kako se može dobiti bakrov klorid od bakrovog karbonata?    smilegrin  eureka
to je isto dosta zanimljiv spoj  wink1 , gori plavom bojom, otrovnost T ,a u prodaji skuplji od fenolftaleina (koji po 10 ml košta oko 40 kn) shocked2

hvala
Evidentirano

Old chemists never die, they just stop reacting.
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik

« Odgovor #19 na: Svibanj 04, 2011, 06:20:02 »

Kako se može dobiti bakrov klorid od bakrovog karbonata?    smilegrin  eureka
to je isto dosta zanimljiv spoj  wink1 , gori plavom bojom, otrovnost T ,a u prodaji skuplji od fenolftaleina (koji po 10 ml košta oko 40 kn) shocked2

hvala

Bakrov(II) klorid možeš dobiti jednostavno reakcijom klorovodične (solne) kiseline sa bakrovim(II) karbonatom:

CuCO3 + 2HCl -> CuCl2 + H2O + CO2

Evidentirano

Scientia potentia est.

Str: [1] 2 3
  Ispis  

Skoči na: