Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Veljača 21, 2024, 05:29:34
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Kalijev (ili natrijev nitrit) i olovov monoksid
 Str: [1]
  Ispis  

  Kalijev (ili natrijev nitrit) i olovov monoksid
Autor Poruka
Alojzij3
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 741« na: Travanj 07, 2016, 10:42:10 »

U ovome postu je opisano zajedničko dobivanje kalijeva (ili natrijeva) nitrita i olovog monoksida.

*O dobivanju olovovog monoksida je bilo govora ovdje, a ovdje je prikazan i usputni, 5. postupak dobivanja ovoga spoja, pa molim administratore, ukoliko je potreba za tim, da se ovaj post iskopira i na to isto mjesto, da bude vidiljivo svima koji traže o ovome spoju.

*O natrijevom nitiritu je bilo govora ovdje, ali mislim da taj spoj sada zaslužuje svoju posebnu temu, jer se na ovaj ovdje opisani postupak dobivanja može dobiti i natrijev i kalijev nitrit, a time je to ujedno i treći opisani postupak dobivanja natrijeva/kalijeva nitrita.

Potrebni materijali:
-olovo metal (mali komadići; najbolje istrugani),
-kalijev (ili natrijev) nitrat,
-metil alkohol,
-željezna cijev s kapom na jednom kraju,
-papirnati ručnici,
-2 staklene posude,
-metalni lonac,
-izvor topline,
-čaša,
-voda, i
-lonac.

Postupak:

1. Smiješajte 12 grama olova i 4 grama kalijeva ili natrijeva nitrata u staklenoj posudi. Ova se smjesa prenese u metalnu cijev.2. Ovako napunjena metalna cijev se zagrijava na roštilju 30 minuta do 1 sata (smjesa će se promijeniti u žutu boju).3. Metalna cijev se skine s izvora topline i hladi. Žuti materijal izvadi se iz cijevi i stavi u staklenu posudu.4. Doda se oko 120 ml metilnog alkohola žutom materijalu u staklenoj posudi.5. Staklena posuda sa smjesom zagrijava se na velikoj vodenoj kupelji približno 2 minute dok kompletan materijal ne proreagira. Otopina će postati tamnija.6. Filtrirajte smjesu preko papirnatog ručnika u drugu staklenu posudu. Materijal koji zaostaje na papiru je olovni monoksid.7. Skinite olovni monoksid i isperite dva puta preko papirnatog ručnika s oko 120ml vruće vode. Nakon toga se suši sa suhim zrakom (fen).

8. Postavite posudu s tekućinom (t.6) u vruću vodu (kao t.5) i zagrijavajte dok se alkohol ne ispari. Prašak koji ostaje u posudi poslije isparavanja je kalijev ili natrijev nitrit.

* NAPOMENA!
*Nitrit ima jaku tendenciju apsorbiranja vode iz atmosfere pa treba biti dobro začepljen u posudi!

Izvor:
* Improvizirani borbeni sustavi, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Vojnički priručnik, autor: Anthony B. Herbert (prijevod).
Evidentirano

 Str: [1]
  Ispis  
 

Skoči na: