Izjava o odgovornosti - molimo pročitati Ožujak 05, 2024, 06:22:15
baza znanja baza kemikalija baza sinteza razno

     

Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
*

Skidanje zlata s dijelova elektronike
 Str: 1 [2] 3 4
  Ispis  

  Skidanje zlata s dijelova elektronike
Autor Poruka
bibana
Učenik
*
Postova: 9


« Odgovor #20 na: Siječanj 05, 2013, 06:58:21 »

Ovde jedino mogu da nadjem 53% HNO3 i 10% i 30% HCl. Kako da od ovoga napravim Aqua regia?
Imam 1/2 kg "srebrno/zlatnih" pinova, ne znam da li je bolje li da ih prvo tretiram azotnom kiselinom ili da ih direktno otapam u Aqua regia? Koliko mi miliitara Aqua regia treba za ovih 1/2 kg, usput receno izleda mi da u njima nema bas puno zlata?
Evidentirano
ApneaChemist
Student
**
Postova: 42


Email
« Odgovor #21 na: Siječanj 06, 2013, 12:40:09 »(Klik za veću sliku)

Ne znam oce funkcionirati ovaj link..  Uglavnom,  uvijek je bolje raditi sa sto koncentriranijom otopinom zlata, jer ako na kraju imate 3 litre tekucine a gram zlata, slabo ce te to uspjeti sakupiti..  Ako imaš jeftinu nitratnu, najbolje prvo sa tim (ili mješavina HCl i H2O2) tretirati samo da se odvoje folije od pinova, ne moraš sve otapati, i onda kada ih odvojiš (jednostavno izliješ, ispereš još koji put i cekas da se to dekantirano istalozi) to otopis u AR.  Nisu vazne koncentracije ni hno3 ni hcl, glavno je da stavis HCl i dodajes nitratnu KAP PO KAP i svaki put cekas da izreagira do kraja (grijes lagano) jer ostatak nitratne lose utjece na izlucivanje zlata.  I treba skupljati sto dulje sto vecu kolicinu jer ces tako imati manje gubitaka (u%).  

Evidentirano
Tangent
Znanstvenik
*****
Postova: 177« Odgovor #22 na: Siječanj 06, 2013, 11:46:33 »

Super izgleda zlato. shocked2

Ovde jedino mogu da nadjem 53% HNO3 i 10% i 30% HCl. Kako da od ovoga napravim Aqua regia?
Imam 1/2 kg "srebrno/zlatnih" pinova, ne znam da li je bolje li da ih prvo tretiram azotnom kiselinom ili da ih direktno otapam u Aqua regia? Koliko mi miliitara Aqua regia treba za ovih 1/2 kg, usput receno izleda mi da u njima nema bas puno zlata?

AR možeš generirati in situ, kao što ti je ApneaChemist predložio, a ako želiš napraviti unaprijed, onda na 100 g 53% HNO3, dodaš 307 grama 30% HCl ili trostruko više 10%.
Evidentirano
bibana
Učenik
*
Postova: 9


« Odgovor #23 na: Siječanj 09, 2013, 08:58:01 »

Kako se stitite od otrovnih gasova koji se oslobadjaju pri ovim reakcijama? Znam je za to najbolji digestor ali je skup. Sta je alternativa?
Evidentirano
Omikron
Administrator
Ludi znanstvenik
*****
Postova: 839« Odgovor #24 na: Siječanj 09, 2013, 10:15:57 »


Digestor bi bio najbolje rješenje, ako se radi o većim količinama i čestim vršenjem ovakvih postupaka. Ako se radi s manjim količinama, dovoljnu sigurnost pruža rad na otvorenom. Ako možete raditi jedino u zatvorenom, onda svakako prostor mora biti vrlo dobro ventiliran, a količine korištenih kemikalija male. U takvim slučajevima bolje raditi više puta sa manjim količinama, nego odjednom sa velikom količinom.

Evidentirano

Scientia potentia est.
bibana
Učenik
*
Postova: 9


« Odgovor #25 na: Siječanj 11, 2013, 10:17:18 »

Kad se ove folije odvoje od pinova ostaju li na dnu sa ostalim talogom ili isplivaju na povrsinu? Ako ostaju na dnu kako da ih odvojim od ostatka?
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik
*****
Postova: 177« Odgovor #26 na: Siječanj 12, 2013, 01:03:21 »

Pretpostavljam da folije isplivaju na površinu, tako da ne bi trebao biti problem odvojiti. Čak i da imaš sve pomiješano, bitno da si se riješio većeg dijela nečistoća, tako da možeš sve zajedno dalje kemijski tretirati.
Evidentirano
ApneaChemist
Student
**
Postova: 42


Email
« Odgovor #27 na: Siječanj 12, 2013, 11:35:47 »

To je na zalost mali problem, jer ne isplivaju. Jako su lagane i plivaju svudi okolo a nakon nekog vremena se istaloze skupa sa svim ostalim talogom.  Ja sam to prvo kuhao u hcl, pa oprao, pa malo u hno3 pa oprao pa u h2so4 pa oprao. Najvise je toga otislo s hcl ali ispostavilo se da na kraju unutra opet ima hrpetina plastike tako da sam ja to fino rafinirao sa AR  i dobio prah.  Izaslo je od valjda gram ipo folija+plastike (cinilo se kao samo plastika) oko pola grama zlata..cca.
Evidentirano
bibana
Učenik
*
Postova: 9


« Odgovor #28 na: Siječanj 14, 2013, 10:12:20 »

Kod mene su samo pinovi, zato cu ih odmah tretirati sa AR. Hoce li se onda samo zlato rastvoriti a ostali metali ostati kao talog?
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik
*****
Postova: 177« Odgovor #29 na: Siječanj 18, 2013, 08:52:47 »

AR će ti otopiti i zlato i ostale metale ako prvo ne tretiraš sa HCl, pa onda sa HNO3. S obzirom da ti imaš samo metalne dijelove, bez hrpe plastike, kod tebe bi svakako bolje bilo prvo pročistiti pinove na taj način. Ono što nakon toga preostane, trebali bi prvenstveno biti plemeniti metali, što se sa AR još daljnje može pročistiti. Dalje ti je sve isto kao i što je ApneaChemist radio, dobiš prah, tališ i to je to.
Evidentirano
black_orange
Učenik
*
Postova: 10


Email
« Odgovor #30 na: Veljača 06, 2013, 07:30:14 »

Eto da vam javim da sam obavio postupak... ali sam imao jako cudan rezultat...
zlato jesam dobio. prije nego sto sam isao dodavati ureu a kkamoli vinobran kako sam prebacivao kroz filter papir iz jedne posude u drugu na filter papiru je ostalo malo smedje prasine ... i sada mi nije jasno kako mi je postupak uspio ako nisam obavio sve korake... (to je bio prvi put u kojem sam koristio 100g pinova u 50ml 67% hn03 sa 200ml 19% hcl....
sada sam stavio  drugu turu u kojoj sam sve ostalo pobacao unutra i ostavit cu to da do jutra stoji pa cu onda vidjeti dali cu opet imati isti rezultat...... postupak nisam fotkao ali mogu poslati nege fotke gotovih proizvoda i staklenka u kojima se talozi prasina
Evidentirano
black_orange
Učenik
*
Postova: 10


Email
« Odgovor #31 na: Veljača 06, 2013, 07:32:48 »

mali dodatak.. sve se je jako agresivno pijenilo nekih 10 minuta i bilo je uzasno puno zuto smedjeg dima... nakon sto se reakcija smirila otopina je pocrnila ... onak full tamno zelena
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik
*****
Postova: 177« Odgovor #32 na: Veljača 08, 2013, 02:34:56 »

S obzirom da u tvojem slučaju zlato nije bilo na površini nego unutra (uopće upitno da li je to bilo zlato), bilo bi bolje da si prvo sve tretirao s kiselinama pojedinačnim, pa tek onda s AR na kraju, da otopiš samo zlato. Ovako ti je produkt vjerojatno smjesa raznih metala koji su se otopili i onda reducirali.
Evidentirano
black_orange
Učenik
*
Postova: 10


Email
« Odgovor #33 na: Veljača 08, 2013, 07:02:32 »

Ali ako to i je istina u sto ne sumnjam onda bih mogao reducirati ostale metale tako da svu prasinu koju sam dobio stavim u dušičnu kiselinu ili sa elektrolizom.
Evidentirano
Tangent
Znanstvenik
*****
Postova: 177« Odgovor #34 na: Veljača 10, 2013, 04:54:51 »

Misliš, oksidirati? Da, možeš onda na taj način maknuti ostale metale iz praha kojeg si dobio redukcijom, ali imaj na umu da ti veći broj postupaka znači i veći gubitak zlata.
Evidentirano
black_orange
Učenik
*
Postova: 10


Email
« Odgovor #35 na: Veljača 10, 2013, 05:41:57 »


A dali je moguce da je u kiselinama ostalo jos zlata... ja ih nisam bacao, a u teglici u kojoj sam ostavio malo kiseline da vidim kaj ce se dogadjat.. se nakuplja nekakva korica koja potone na dno isto tako smedje boje.

Uglavnom zvao sam rafineriju zlata i rekli su da bi trebalo sve biti u redu, ali da ako hocu testirati dali ima jos zlata u kiselinama da si nabavim kositar klorid pa da to testiram... e sad je pitanje dali ima gdje u zg kupit kositar klorida.Edit (Omikron): Spojena dva posta u jedan.

Evidentirano
Tangent
Znanstvenik
*****
Postova: 177« Odgovor #36 na: Veljača 12, 2013, 12:46:25 »

Možeš ga dobiti reakcijom kositra i HCl-a. HCl nije problem nabaviti, a i kositar možeš lako naći, za lemit se koristi.
Evidentirano
Ph.D.Of.Chemistry
Asistent
***
Postova: 68

Banned


« Odgovor #37 na: Ožujak 20, 2013, 05:04:42 »(Klik za veću sliku)

Ne znam oce funkcionirati ovaj link..  Uglavnom,  uvijek je bolje raditi sa sto koncentriranijom otopinom zlata, jer ako na kraju imate 3 litre tekucine a gram zlata, slabo ce te to uspjeti sakupiti..  Ako imaš jeftinu nitratnu, najbolje prvo sa tim (ili mješavina HCl i H2O2) tretirati samo da se odvoje folije od pinova, ne moraš sve otapati, i onda kada ih odvojiš (jednostavno izliješ, ispereš još koji put i cekas da se to dekantirano istalozi) to otopis u AR.  Nisu vazne koncentracije ni hno3 ni hcl, glavno je da stavis HCl i dodajes nitratnu KAP PO KAP i svaki put cekas da izreagira do kraja (grijes lagano) jer ostatak nitratne lose utjece na izlucivanje zlata.  I treba skupljati sto dulje sto vecu kolicinu jer ces tako imati manje gubitaka (u%).  Koliko je teška kuglica?
Evidentirano
maksimilijan1990
Učenik
*
Postova: 1


« Odgovor #38 na: Ožujak 28, 2013, 09:57:58 »

Pozdrav!

Dakle, uspio sam dobiti 24k zlato (sve skupa oko 5g u 3 navrata).  bigsmile
Nisam koristio nikakve posebne omjere dušične i solne kiseline i sve je funkcioniralo i otapalo zlato i ostale metale.
Nakon Što su svi metali bili otopljeni dodao sam sumporne kiseline kako bih, VALJDA, izdvojio nečistoće iz AR.
Ostavljao sam oko 24h da se to slegne u posudi (ugl bude bijeli prah).
Nakon toga sam otopinu filtrirao i kasnije dodao natrijev metabisulfit i prvih par puta je funkcioniralo...
Zlatni prah se slegao, ja ga stalio i prodao i sve 5  thumbup.

No sad kreću problemi: Kao što sam rekao, svaki puta ponavljam uglavnom isti postupak i sada me zanima zašto mi više ne funkcionira kao prije!?  puzzled
Da li je bitno kolika je koncentracija kiselina, i da li bi se možda to trebalo malo razrijediti s dest. vodom i koliko?
Jer, sada mi se, kada stavim natrijevog metabisulfita, javlja neko pucketanje u posudi i otopina postane jako tamna i ništa se ne slegne na dno kao prije.
Ostavio sam i do 48h da se sliježe no nije se ništa dogodilo.

Ugl. da zaključim,
Sve je funkcioniralo i sada odjednom ne funkcionira. Da li je bitna količina vode u AR kada se stavlja natrijev metabisulfit?

Hvala!
Evidentirano
ApneaChemist
Student
**
Postova: 42


Email
« Odgovor #39 na: Ožujak 31, 2013, 11:10:17 »

Moraž prije neutralizirati to sve skupa, prije dodavanja kalijevog metabisulfita.. Dodaj uree unutra, ili umjesto KMB-a kotisti željezov sulfat, tada ti nije potrebna neutralizacija..
Evidentirano

 Str: 1 [2] 3 4
  Ispis  
 

Skoči na: